Home » Voetgolf

Voetgolf

Overzicht

Onderwerp

Voetgolf

Voet wat?

Een vrij jonge sport die beoefend wordt in Nederland.

Voetgolf

Voetgolf is nog een vrije jonge sport in Nederland en eigenlijk ook wereldwijd. Als golf website zijnde voelden we ons daarom aan onszelf verplicht om ons eens te verdiepen in de sport die voetgolf heeft.

Alles wat je wil weten over voetgolf vind je daarom op deze pagina. Van de geschiedenis van de sport tot aan de plekken waar je kunt voetgolfen in Nederland.

Hoe kan footgolf bijdragen aan de golfsport?

Golfers hebben over het algemeen een afkeer tegen footgolfers, maar is dat wel terecht? Het imago van footgolfers matcht niet met de realiteit, zo blijkt.

Golfers denk namelijk dat hun golfbaan wordt gesloopt wanneer footgolfers het terrein ‘’bestormen’’. Echter valt dit reuze mee. Een footgolfer speelt namelijk niet met voetbalschoenen maar zogeheten kunstgrasschoenen waar de greens niet door beschadigd worden. Slidings maken doen ze ook niet. Waar golfers pitchmarks slaan met hoge ballen op de green speelt de footgolfer juist over de grond. 

Daarnaast is het zo dat footgolfers ook gewoon een greenfee betalen. Nu het zo goed gaat in de golfwereld is dat misschien niet nodig, maar een aantal jaar geleden stonden vele golfclubs op instorten. Iedere bijdrage van een greenfee speler was toen zeer gewenst. Daarnaast kunnen extra inkomsten middels greenfee bijdragen weer geïnvesteerd worden in de golfbaan zodat de baan beter onderhouden wordt.

Is dat een win-win of een win-win? Hopelijk zijn we weer een stapje verder bij het ombuigen van de traditionele houding binnen de golfwereld.

Wat is voetgolf / footgolf?

Voetgolf is volgens de Footgolf bond een gecombineerde sport van het bekende voetbal en golf. Met je voeten probeer je de bal in de hole (het gat) te brengen. Dat zijn zowel korte ballen als hele lange schoten, zoals je ook ziet binnen de golfsport. 

Er zijn zogeheten voetgolfbanen gecreëerd voor het spelen van deze sport. Voetgolfbanen zijn eigenlijk hetzelfde als banen waar de regulier golfsport op gespeeld wordt maar zijn dan ontwikkeld voor een grotere bal. Zo is de hole (het gat waar de bal in moet) groter en zijn de banen korter dan op een echte golfbaan. 

Voetgolf wordt gespeeld met een reguliere voetbal. Je wordt geacht om kunstgrasschoenen te dragen op het moment dat je voetgolf speelt zodat je goede grip hebt. Echte voetbalschoenen zijn echt niet toegestaan op de voetgolfbaan. Je loopt de baan hier namelijk mee kapot. 

Voetgolf voetbalschoenen

Op echte voetgolfbanen worden wedstrijden gespeelde over 18 holes, net zoals dit ook op de reguliere golfbaan gedaan wordt. De banen waar op gespeeld wordt staan vol obstakels en lopen in verschillende vormen, om het spel uitdagend te houden. Eigenlijk kom je dezelfde obstakels tegen als op een reguliere golfbaan. De bunker, de waterhindernis en het bos waar je de bal in kan slaan. 

Het uiteindelijke doel van voetgolf is om de bal in zo min mogelijk schoten / trappen in de hole te schieten.

Voetgolf wordt in principe gespeeld in groepen van twee tot zes personen die tegelijk één hole spelen op de voetgolfbaan. Je plaatst de bal op de aftrap mat en vanaf daar kun je je schot naar het doel toe maken.

Hoe zien de voetgolfbanen eruit?

De voetgolfbanen zijn in bijna alle gevallen tussen de vijftig en de tweehonderd meter lang. 

De holes bestaan uit par 3, par 4 en par 5’s. De par betekent in principe dat je over een par 3 3 slagen zou mogen doen, enzovoorts.

Footgolf tips

Omdat veel mensen nog nooit voetgolf gespeeld hebben, hebben we hieronder wat belangrijke tips voor je opgesomd zodat je een idee hebt van hoe je dit fantastische spel kunt gaan spelen:

  • Kijk van te voren even of er een dresscode geldt op het moment dat je bij een voetgolfbaan gaat spelen. Het kan per baan namelijk nogal verschillen wat ze van je verwachten qua kleding
  • Zorg dat je een bal in maat 5 meeneemt als je met je eigen bal wil spelen. Uiteraard kun je vaak bij de betreffende voetgolfbaan ook gewoon een bal krijgen waar je mee kunt spelen. Bij de wat goedkopere banen kan de kwaliteit bal wat minder zijn, dan kun je dus misschien maar beter je eigen goede bal meenemen, mocht je hier waarde aan hechten
  • Speel de bal met de binnenkant van je voet wanneer je precisie trappen doet, bijvoorbeeld bij een korte bal
  • Wanneer je ver moet trappen, maak dan gebruik van je wreef om goed kracht achter te bal te krijgen
  • Speel de eerste holes voorzichtig om een inschatting te maken van hoeveel risico je kunt nemen. Als je meteen een paar ballen uit trapt dan kost dit je veel strafpunten
  • Schrijf pas je score op wanneer je bij de volgende hole aankomt, zo kunnen spelers achter je alvast verder spelen en hoeven ze niet te wachten
  • Pomp je bal iets minder hard op dan je normaal met voetbal zou doen. Bij voetbal wordt er normaal gesproken gewerkt met 0,8 – 0,9 bar terwijl dit bij voetbal rond de 0,6 bar is.
  • Windrichting is erg belangrijk bij voetgolf. De richting van de bal kan namelijk enorm beïnvloed worden door de wind. Wanneer je je schot hierop aanpast heb je meer kans dat de bal belandt waar jij zou willen
  • Haal je bal uit de hole nadat deze erin belandt. De hole is best wel groot, maar alsnog kan jouw bal ervoor zorgen dat andermans bal eruit stuitert op het moment dat jouwe er nog in ligt.

Hoe is voetgolf ontstaan in Nederland?

Voetgolf is geïntroduceerd in 2009 in Nederland door grondleggers Bas Korsten en Michael Jansen. Korsten en Jansen begonnen daarna ook Nederlandse en zelfs de Internationale voetgolf en respectievelijk footgolf Bond.

De Nederlandse Footgolf bond was van korte duur. Eind 2011 werd namelijk de bond opgedoekt en startten Rens Elbertsen en Maurits van Tubergen de Footgolf Holland bond op. 

Footgolf hole

Het ging de jaren daarna snel met de sport. In 2017 was er al plaats voor 15 golfbanen gemaakt in Nederland gericht op voetgolf en kon er op dertig andere locaties de activiteit van het voetgolfen bedreven worden.

De sport groeit vlot door met nieuwe banen en de aanmelding van veel spelers.

Hoe speel je voetgolf?

Net als op de golfbaan zijn er een aantal regels verbonden aan de voetgolf sport om het spel goed te laten verlopen. De regels lijken verdacht veel op die van de reguliere golfsport. Hieronder hebben we alle regels van het voetgolfen voor je opgesomd.

Wat zijn de regels van voetgolf?

  1. Na de aftrap schiet de speler die het verst van de hole (het gat) ligt als eerst, waarna de volgende speler aan de beurt is. Dit gaat net zo lang door totdat alle ballen in de hole liggen. 
  2. De bal wordt altijd afgetrapt vanaf de teebox, vaak een kunstgras gedeelte. 
  3. De bal mag nooit voor de tee markers liggen (plastic / aluminium paaltje aan de zijkant van de teebox).
  4. Je wacht altijd met naar de bal toelopen op de golfbaan totdat alle spelers hebben afgetrapt. Je mag altijd van deze volgorde afwijken, maar vraag je speelgenoot dan wel even om toestemming.
  5. Degene die het minst aantal slagen heeft op de voorgaande hole, trapt de volgende hole af. Wanneer er twee spelers zijn die dezelfde score hebben dan wordt de volgorde van de vorige hole gehanteerd. 
  6. Wanneer je de bal in de bosjes of een lastig speelbare plek trapt dan heb je twee opties; of je speelt de bal of je pakt de bal op en legt deze neer op een plek verder weg van de hole dan waar de bal lag. Je telt dan 1 strafslag bij je score voor de hole op.
  7. Wanneer je tijdens het spelen de bal buiten de baan trapt dan zul je een strafpunt moeten tellen. Schiet je de bal dus tijdens je eerste schot uit de baan. Dan leg je daarna je bal op het dichtstbijzijnde punt weer in de baan en speel je met één extra strafpunt je volgende slag verder. 
  8. Wanneer de baan in allerlei hoeken loopt dan mogen de hoeken niet worden afgesneden door over het hogere gras heen te spelen. Je zult de baan moeten volgen tijdens de schoten.
  9. Voetbalschoenen zijn verboden, omdat je de baan hiermee kapot loopt.
  10. Sla je je bal in de bunker? Dan moet je deze na gebruik weer aanharken met de hark die klaarligt in de zandhindernis.
  11. De bal moet in één beweging gespeeld worden en mag maar kort worden aangeraakt. Sleepbewegingen zijn dus niet toegestaan, zoals een lobje.
  12. Wanneer jouw bal op de green ligt dan markeer je deze om te voorkomen dat je tegenstander tegen jouw bal aan trapt. Je legt bijvoorbeeld een muntje neer. Wanneer jij aan de beurt bent dan leg je je bal weer neer zodat je verder kunt golfen. Wanneer jij je bal niet hebt gemarkeerd en een andere speler jouw bal raakt dan krijg jij een strafpunt.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we vragen die veel worden gesteld over voetgolf. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Mail ons dan gerust even, wij zoeken het voor je uit. 

Hoe groot is voetgolf in Nederland?

Het is onduidelijk hoe groot voetgolf in Nederland is. Het is wel zo dat er steeds meer voetgolfbanen bijkomen en dat je steeds vaker van vrienden en bekenden hoort dat ze een avondje zijn wezen voetgolfen. Ook wijken voetbalteams tijdens de voorbereiding regelmatig uit naar de golfbaan voor een potje voetgolf

Kun je zowel binnen als buiten voetgolfen?

Over het algemeen wordt voetgolf buiten gespeeld. Buiten kan de golfbaan namelijk het best worden nagebootst. Je hebt tijdens het voetgolfen ook best wel veel ruimte nodig, iets dat binnen best wel lastig is. Er zijn namelijk banen bij van wel 135 meter lang, wij hoeven je niet uit te leggen dat het lastig is om dat binnen je creëren. Er zijn wel een aantal kleine indoor voetgolfbanen, echter lijkt dit toch echt wat meer op midgetgolf voetbal dan op voetgolf zoals dat buiten wordt georganiseerd. Omdat binnen de ruimte beperkt is moeten de banen daar ook zo klein mogelijk worden gehouden, vandaar het concept van midgetgolf voetbal.

Voetgolfen met een feestje of kinderfeestje

Voetgolf is een super creatief idee voor een kinderfeestje of een bedrijfsuitje. De sport is nog relatief nieuw in Nederland en je zult daarom veel mensen verrassen met dit uitje. Voetgolf kan op veel verschillende plekken in Nederland gespeeld worden. Wanneer je dus een feestje of een kinderfeestje wil organiseren kun je vast terecht bij een voetgolf vereniging in de buurt.

Wat draag je tijdens voetgolf?

Tijdens het voetgolfen draag je in principe een normaal voetbaltenue dat bestaat uit een korte broek, een voetbalshirt en hoge kousen. Voetbalschoenen zijn niet toegestaan op de voetgolfbaan. De meeste voetgolfers dragen kunstgrasschoenen. Echte voetgolf teams dragen hetzelfde tenue wanneer zij een wedstrijd spelen. In principe is dat hetzelfde idee als wanneer een voetbalteam hetzelfde tenue draagt voor een wedstrijd, alleen zijn de teams vaak kleiner.

Waar kun je voetgolfen?

Maurik
Alkmaar
Rhoon Venlo Nieuw Vennep Groningen Amsterdam Leidschendam Brabant Molenhoek Spierdijk Utrecht Oirschot Lemele Footgolf motion Footgolf Breda Kamerik Limburg Eindhoven Zeeland Heerde Nijmegen Overijssel Zuid Holland Maastricht Drenthe Noordwijk Spaarndam Friesland Middelburg Twente Tepelsduyn Voetgolf Papendal Voetgolf Tilburg Voetgolf Eiland van Maurik Voetgolf Kardinge Voetgolf Diepenheim Voetgolf Arnhem Voetgolf Doetinchem Voetgolf Haarlem Sevenum Den Bosch Apeldoorn Gelderland Zwolle Houten Flevoland Abel Noord Holland International Oosterhout Haaksbergen Den Haag Zoetermeer Groenlo Biddinghuizen Voorst Ermelo Groesbeek Noord brabant leeuwarden Texel leiden nieuwegein veluwe portugaal geestmermabacht Zoutelande enschede voorthuizen jerez baan koekange veenendaal Horst

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!