Home » Verschil baanpermissie en gvb

Het verschil tussen baanpermissie en gvb

Overzicht

Onderwerp

Baanpermissie

Baanpermissie?

Bevoegdheid om een bepaalde golfbaan te lopen.

Het verschil tussen baanpermissie en gvb

Je bent net begonnen met golf en je bent al bezig met het behalen van je gvb of je denkt er in ieder geval over na om je gvb te gaan behalen.

Dan kom je allerlei terminologie tegen. Twee belangrijke begrippen, die weleens door elkaar worden gehaald, is de baanpermissie en het gvb c.q. golfvaardigheidsbewijs (tegenwoordig handicap 54). Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was.

Op deze pagina leggen we uit wat het gvb / handicap 54 nou precies is en daarnaast vertellen we je ook meer over baanpermissie.

Wat is baanpermissie?

Wanneer je op een golfbaan speelt dan is er vaak een vereniging, en in sommige gevallen een privé eigenaar, die beslist wie er op die golfbaan mogen spelen. Per golfbaan kan het dus verschillen waar je aan dient te voldoen om de baan te betreden. Sommige golfclubs zijn heel erg makkelijk, andere golfclubs die kunnen ergens nogal een probleem van maken.

Baanpermissie krijgen betekent dat je bevoegd wordt om een bepaalde golfbaan te mogen spelen. Vaak gebeurt dit wanneer je bezig bent met het behalen van je golfvaardigheidsbewijs of je handicap 54

Wanneer de golfcoach van de betreffende golfclub ziet dat je de etiquette en het golfspel enigszins beheerst, dan kan hij/zij je baanpermissie geven. Je mag nu de baan op om echt te gaan golfen.

Hoe haal je je baanpermissie?

Zoals gezegd zijn etiquette en enige vaardigheid met het golfen van belang om je baanpermissie te behalen. Deze vereisten zijn meestal gebaseerd op de mening van je golfcoach. 

Naast bovenstaande vereisten dien je ook het golfregelexamen behaald te hebben wil je je baanpermissie behalen. Je krijgt dertig vragen over de golfregels die overal over kunnen gaan. Wat doen je bijvoorbeeld te doen wanneer jouw golfbaan op een andere golfer afvliegt. 

Nadat je zowel het examen als de goedkeuring van de golfcoach hebt ontvangen kun je van de golfvereniging en de golfcoach samen het NGF-Golfbaanpermissie bewijs ontvangen.

Wat is het verschil tussen het gvb en baanpermissie?

Hierboven heb je kunnen lezen dat je met het baanpermissie meestal bevoegd bent om de baan te spelen waar je je baanpermissie hebt behaald. 

Het gvb geeft je veel meer rechten. Op het moment dat je je gvb hebt behaald ben je in principe gerechtigd om op bijna alle golfbanen in Nederland te spelen.

Het baanpermissie geeft je dus speelrecht op één enkele golfbaan, het golfvaardigheidsbewijs geeft je rechten op bijna alle banen in Nederland.

Op welke banen mag ik dan nog steeds niet spelen als ik mijn gvb heb behaald?

Er zijn bepaalde golfbanen in Nederland die je als golfer niet mag betreden zonder dat je wordt uitgenodigd door een lid. Een voorbeeld van een dergelijke golfbaan is bijvoorbeeld The Duke. Enkel genodigden en leden van de club kunnen hier dus een rondje lopen. Ook al wil je 1000 euro betalen, je mag de baan niet spelen.

Daarnaast zijn er bepaalde golfbanen waar ze wel gasten verwelkomen, echter dienen deze gasten wel een minimale handicap te hebben. Een veel gevallen is de minimale handicapeis bij een dergelijke baan 36 en in andere gevallen soms zelfs 24.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!