Home » Putt mat

Putt Mat

Overzicht

Productgroep

Doelgroep

Voor de golfer die zijn putting skills wil verbeteren.

Partner prijs

149,99 Hier kopen >

Putt Mat

Dat putten een belangrijk onderdeel is binnen het golfspel, daar was je waarschijnlijk al van op de hoogte. Maar wist je dat 43% van de slagen op de golfbaan plaatsvinden op de green? Als je een lagere golfscore wil behalen dan is het oefenen van putten áltijd een goed idee. 

Er zijn namelijk genoeg jongens de Tour (ik noem een Phil Mickelson, ik noem een Jason Day) die dagelijks uren op de putting green doorbrengen. Ooit gehoord van het volgende gezegde?

Dat deze heren hun geld verdienen met golf is bekend en dat zij dagelijks op de golfbaan kunnen staan is ook duidelijk. Maar wat nou als wij ons putten willen verbeteren en niet iedere dag op de baan kunnen staan? De putt mat is dan mogelijk de uitkomst voor je.

Wij hebben er een op kantoor liggen en er wordt iedere dag fanatiek geput. Goed voor je golfspel, komt even van je bureaustoel af en een wedstrijdje is altijd goed voor de onderlinge werksfeer. In dit artikel nemen we de beste putt matten met je door en waar je het best je beslissing op kunt baseren wanneer je een putt mat wil aanschaffen.

Putting mat: waar moet ik op letten?

In een notendop zijn er vier zaken waar je rekening mee houdt tijdens het aanschaffen van een putting mat. Onder deze vier zaken vallen de afmetingen van de putting mat, de stimp van de matt, de levensduur en de opdruk van de putting mat. Laten we beginnen bij het begin, de afmetingen.

Afmetingen putt mat

Putt matten zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen. Afhankelijk van de ruimte in jouw huis en de euro’s die je wil besteden aan de putting mat kun je beslissen welke afmeting je wil kiezen. 

Het is uiteraard wel van belang om te bedenken tot welke afmeting een putting mat überhaupt praktisch is om te gebruiken. Is het voor ons allen, tenminste de meeste mensen die dit lezen, een goed idee om putts van 3 meter of langer te gaan oefenen? Het maak percentage van deze putts is namelijk slechts 2 op de 10 op de Tour. 

Kunnen wij niet beter veel verstandiger gewoon de putts binnen 1,5 meter masteren? Want de meesten van ons kunnen een putt van 5 meter (zo lang zijn putt mats ongeveer maximaal) toch wel zo dicht in de buurt krijgen dat we het tweede putje kunnen aftikken. Het blijft toch een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden. 

Feit is in ieder geval dat putting matten onder andere in de volgende afmetingen verkrijgbaar zijn:

Er zullen vast nog meer afmetingen verkrijgbaar, maar dit zijn in ieder geval de bekendste merken op het gebied van putt matten.

Stimp putt mat

Verschillende putt matten hebben verschillende snelheden. Let altijd even op de snelheid van de putt mat die je op het oog hebt. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de snelheid van de putting mat zo veel mogelijk te laten matchen met de snelheid van de greens in Nederland of van je homecourse. 

Van de betere merken qua putt matten kun je de volgende stimp snelheden verwachten:

Zoals je ziet liggen de snelheden qua stimp redelijk bij elkaar in de buurt. Voor de kwaliteit van je putt training zullen deze verschillen qua stimp geen groot verschil gaan maken. Bij OnlineGolferCaddy hebben we bijvoorbeeld een mat met een stimp van 9, deze werkt perfect. We hebben de rest van de matten ook geprobeerd en qua snelheid wen je er snel aan.

De levensduur van de mat

De levensduur van de mat is natuurlijk een erg belangrijke indicator waarop je je beslissing baseert. Over dit onderdeel kunnen we vrij kort en resoluut zijn; ben je een beetje zuinig op je spullen? Dan hoef je je echt geen zorgen te maken over de levensduur van je putt mat.

De putt matten van de merken die we genoemd hebben in dit artikel zijn van degelijke kwaliteit. Doe je hier geen gekke dingen mee dan heb je jarenlang plezier van de mat.

Opdruk putting mat

De opdruk van de putt matten kunnen nog wel een dingetje zijn. Sommige merken hebben gekozen voor een hele drukke putt mat waar je allerlei spelletjes op kunt doen waar de andere merken voor een vrij neutrale ondergrond kiezen. Het heeft echt met persoonlijke voorkeur te maken welke opdruk het prettigst is.

Wij oefenen op kantoor voornamelijk de putts van 1 tot 1,5 meter. Wanneer je dan een aantal markeringspunten hebt dan kom je al een heel eind met de putting mat. Wanneer we de putting matten gaan vergelijken zullen we dit onderdeel nadrukkelijk aan bod laten komen.

Putting mat indoor: waar moet ik nog meer op letten?

Een kleine sidenote; naast bovenstaande punten is het van belang om rekening te houden met de eventueel aanwezige verhoging van de putt mat. Deze verhoging betekent dat je iedere putt maakt richting een hele steile verhoging, wat ons betreft een zeer onnatuurlijke situatie die je alleen tegenkomt tijdens het midget golfen en daarom volgens ons een absolute no-go zone is. 

Ondergrond

Let bij de aanschaf van de putting mat op de ondergrond waar deze geplaatst gaat worden. Leg je de putting mat op tapijt of komt deze op een niet-gelijke ondergrond te liggen (denk bijvoorbeeld aan tegels met gleuven)? 

Wanneer de putt mat komt te liggen op een niet-gelijke ondergrond kies dan voor een mat die wat dikker is waardoor je geen last zult hebben van de ongelijkheden. Wanneer de grond gelijk is kun je rustig kiezen voor een wat dunnere mat. Wanneer je wil kiezen voor een put mat welke je op tapijt gaat leggen kun je ook beter kiezen voor een wat dikkere mat omdat deze zwaarder is en daardoor platter op het tapijt ligt.

Oprollen van de mat

Ga je de mat oprollen of blijft ‘ie liggen op de vloer na gebruik? Nadat ik de putt mat twee weken in de woonkamer liet liggen werd mijn vriendin gek. Sindsdien heb ik de mat eerst opgerold en onder het bed gelegd. Het gevolg was dat ik de putting mat veel minder zag en daardoor ook minder gebruikte. Daarna koos ik ervoor om de mat op kantoor te leggen. De mat wordt nu iedere dag gebruikt.

Wanneer jij ook zo’n vriendin hebt en de mat na gebruik dient op te rollen is het verstandig om hier rekening mee te houden in de aanschaf van de putting mat. Des te dikker de mat is des te dikker het opgerolde pakket ook iedere keer weer is. Daarom kun je in dit geval, wanneer je een egale ondergrond hebt, mogelijk beter kiezen voor een wat dunnere putting mat zodat je deze gemakkelijk op kunt bergen.

Golf putt mat: de vergelijking

Je hebt de belangrijkste informatie over putt matten nu gelezen. We zetten nu de populairste putting matten voor je op een rij.

Wellputt welling putting mat 4m

Wellputt welling putting mat 4m

Rustige ogende mat, mooi design

Interactie met applicatie van WellPutt mogelijk

Hoge Stimp van 10.5

Dunne mat die erg licht is (1,9kg)

Je rolt deze mat iets gemakkelijk op de dan Pure2Improve mat die toch echt wat steviger is

Prijzige putting mat ten opzichte van de andere matten

De putting mat is wat minder geschikt voor een niet-gelijke ondergrond zoals tegels

€ 149,99

De wellput putting mat is een wat prijzigere mat ten opzichte van de gemiddelde putting mat.

Putting mat first 3m

Putting Mat first 3m

Vele verschillende oefenvormen op de mat (10 oefeningen)

Goedgekeurd door Cameron Mc Cormick (autoriteit in putt wereld)

Speel twee richtingen op en oefen verschillende snelheden

Oplijn systeem (putter recht ofwel ‘’square’’ houden, en hoe je ogen geplaatst dienen te zijn t.o.v de putt)

Markeringen op de mat betreffende benodigde lengte van de putt stroke

Putting mat oogt vrij druk

Stimp wordt niet benoemd op de website

Vrij smal (35 centimeter)

€ 79,99

300 x 35 cm

Deze putting mat maakt een wat futuristische indruk. Interessant is dat je een complete uitleg krijg bij de putting mat van de fabrikant voor alle verschillende oefenvormen. De mat biedt twee verschillende trainingsvormen; namelijk de ‘’performance’’ en de ‘’training’’ vormen. Tijdens de trainingsvormen krijg je drie ballen die je moet spelen en tijdens de performance mode dien je te ‘’performen’’ met één bal.

Pure2Improve putting matt

Pure2Improve Putting Matt

Goedkoop

Dikke stof (kan dus op tegels liggen)

Voldoende markeerpunten

Stimp 9 (vergelijkbaar met Nederlandse greens 

Vrij log wanneer je hem oprolt

€ 62,89

300 x 65 cm

De Pure2Improve putter mat is een echte topper. Misschien zijn we een beetje bevooroordeeld omdat ‘ie bij ons op kantoor ligt. Maar deze matt is ideaal wanneer je putts tot drie meter wil oefenen, een betaalbare en degelijke mat in huis wil halen en niet teveel poespas wil zien op de mat. 

Pure2Improve Putting Matt

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!

Boyd Online Golfer Caddy

Wij zijn Boyd en Wouter van Online Golfer Caddy. Twee fanatieke golfers die graag een ronde lopen op de golfbaan. In onze vrije tijd werken we aan Online Golfer Caddy en schrijven we reviews, golf informatie, koopgidsen en andere informatie omtrent de golf sport. In sommige gevallen verdienen wij een commissie wanneer jij een product koopt via onze website. De kosten worden voor jou niet hoger, maar dit zorgt er wel voor dat we o.a. de hostingkosten kunnen betalen. Je leest er mee over in onze affiliatie disclaimer »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!