Home » Pitch & Putt Golf

Pitch & Putt Golf

Overzicht

Onderwerp

Pitch & Putt Golf

PAR 3

Pitch en Putt zijn korte par-3 golfbanen.

Alles over Pitch & Putt Golf

Pitch & Putt is een verkorte vorm van ‘’echt’’ golf. Pitch & Putt is een super leuke activiteit om te ondernemen met vrienden, familie of bijvoorbeeld als bedrijfsuitje. Vergeet echter niet dat Pitch & Putt ook voor gevorderde golfers is en er ook heuse kampioenschappen worden georganiseerd.

Op deze pagina hebben we een complete samenvatting over Pitch & Putt voor je geschreven. Ga je voor het eerst Pitch & Putt spelen binnenkort? Dan vind je alles op deze pagina wat je nodig hebt. Ook voor een overzicht van Pitch & Putt banen in Nederland ben je op deze pagina aan het juiste adres.

Wat houdt Pitch & Putt precies in?

De bedoeling van Pitch & Putt is dat je een golfbal vanaf de afslagplaats in zo min mogelijk slagen in de hole laat verdwijnen. Je slaat de bal met een golfclub van A naar B.

Hole 4 pitch en putt Doetinchem
Hole 4 telt 56 meters tot de vlag (vanaf de afslag).

Pitch & Putt wordt gespeeld op een kleine golfbaan. Iedere baan heeft een lengte van ongeveer 30 tot maximaal 100 meter.

Hoe speel je Pitch en Putt golf?

Wanneer je begint aan een hole mag je de bal op een tee leggen (een houten stokje), om deze vervolgens richting de hole met je golfclub, dit wordt ook wel een pitch genoemd. Lig je op de green? Dan haal je je putter uit de tas om de bal mee in de hole te putten.

Wat is pitchen?

Met een pitch wordt binnen golf een type slag bedoeld waarmee je de bal door de lucht speelt, middels vaak een halve of een driekwart slag. De pitch wordt vaak gebruikt als precisie slag voor de korte afstanden.

Wat is putten?

Putten is het slaan van de bal met een putterclub (een vlakke golfclub). Wanneer je met een putter slaat komt de bal nauwelijks van de grond af waardoor deze mooi over het korte gras van de green heen rolt. 

Putter Tiger Woods
Tiger Woods maakt een putt

Wanneer je dus eenmaal op de green (het gedeelte met het korte gras) ligt door middel van de pitch, dan mag je de putter tevoorschijn halen. De putter heeft een recht vlak waarmee je de bal speelt, zodat de bal niet door de lucht gaat op het moment dat je deze raakt.

Wat kan ik verwachten van een ronde Pitch & Putt golf?

Je weet nu een beetje wat Pitch & Putt inhoudt, maar wat kun je ervan verwachten op het moment dat je het spelletje echt gaan spelen?

Hoe lang duurt Pitch & Putt?

Een ronde Pitch & Putt 18 holes duurt gemiddeld zo’n 2,5 uur, afhankelijk van de groep waarmee je aan het spelen bent. Stel je speelt met twee spelers, dan ben je sneller klaar dan wanneer je met 4 spelers door de baan gaat.

Pitch & Putt is intensief

Veel mensen denken altijd dat golf en Pitch & Putt niet zwaar is. Maar wanneer je nog nooit Pitch & Putt hebt gespeeld dan kan het behoorlijk intensief zijn! Je bent namelijk 2,5 uur in de buitenlucht en je loopt zo tussen de 5 en 10 kilometer. Daarnaast moet je je constant concentreren, best pittig!

Hoe moeilijk is Pitch & Putt?

Het ziet er ook best goed te doen uit, dat Pitchen & Putten. Wanneer je voor het eerst de club in je hand neemt valt het voor de meeste mensen best wel tegen. Probeer vooral niet met kracht te slaan, dan komt het helemaal goed.

De kosten van Pitch & Putt

En wat kost zo’n rondje Pitch & Putt golf nou ongeveer? Tja, dat hangt ervanaf af. Maar ga ongeveer uit van zo’n 20 euro die je kwijt bent aan het spelen van zo’n 18 holes golf.

Bedenk dat je dan zo ongeveer 2,5 uur aan het golfen bent. Best oké voor een leuke activiteit in de buitenlucht.

Het onderhouden van Pitch & Putt banen is vaak erg intensief, doordat het gras kort gemaaid dient te blijven en de oppervlakte van een dergelijke baan best wel flink is. Hierdoor is het niet zo dat je slechts 5 euro betaald, zoals dat je zou doen wanneer je een middagje naar het zwembad zou gaan.

Voor Pitch & Putt golf heb je geen GVB nodig

Wanneer je wil gaan Pitch & Putten dan heb je normaliter geen GVB nodig. Dat is een prettig idee wanneer je eens zou willen weten wat golfen nou is en hoe het is om op een golfbaan te staan. 

Ook wanneer je een bedrijfsuitje in de golf sferen wil organiseren dan kun je hier je hele team bij betrekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het feit of iemand wel of niet op de golfbaan mag spelen omdat hij of zij geen golfvaardigheidsbewijs heeft.

Voor de golfers: Pitch & Putt is goed voor het korte spel

Ook wanneer je al golft op de ‘’grote baan’’ is Pitch & Putt nog steeds razend interessant. Voor het oefenen van je korte spel kun je misschien je tijd wel beter besteden op de Pitch & Putt baan dan op de grote golfbaan.

Je kunt tijdens het Pitch & Putten binnen korte tijd veel slagen maken en verschillende afstanden oefenen, iets dat je op een grote golfbaan veel minder oefent. 

Hole 2 pitch en putt Doetinchem
Op hole 2 in Doetinchem sla je bult op. Dit maakt het golfen, zelfs voor de gevorderde golfer, erg lastig

Probeer alle holes maar eens in par te spelen op een Pitch & Putt baan als golfer zijnde, super lastig. Vaak zijn de greens zo klein als een postzegel en word je gedwongen om verschillende type pitches te spelen omdat je maar één club bij je hebt tijdens de ronde. 

Daarnaast word je putting onder druk gezet wanneer je de bal op de green hebt geslagen. Vaak zit er een grote slope in de holes waardoor het putten zeker niet gemakkelijker is als op de grote baan.

Waar kun je Pitch & Putt spelen?

Hieronder hebben we een lijst voor je samengesteld met daarop verschillende Pitch & Putt banen in Nederland. Sommige van deze banen hebben we al gespeeld en ook gereviewed. Er zitten werkelijk prachtige Pitch & Putt (par 3 golfbanen bij):

 • Pitch & Putt Peel en Maas
 • Pitch & Putt Oirschot
 • Pitch & Putt Rhoon
 • Pitch & Putt Molenhoek
 • Pitch & Putt Kameryck
 • Pitch & Putt Papendal/Arnhem
 • Pitch & Putt Doetinchem
 • Pitch & Putt Groenlo
 • Pitch & Putt Strand-Horst
 • Pitch & Putt Diepenheim
 • Pitch & Putt Lemele
 • Pitch & Putt Koudum
 • Pitch & Putt Groningen
 • Pitch & Putt Leeuwarden
 • Golfclub ’t Zelle par 3

Het verschil tussen de verschillende Pitch & Putt banen

Er zijn veel verschillende Pitch & Putt banen, ze worden ook wel eens aangeduid als zogeheten par-3 golfbanen, omdat je in principe 3 slagen mag doen over iedere hole.

Soms lijkt een Pitch & Putt golfbaan meer boerengolf terwijl het in andere gevallen niet onderdoet ten opzichte van de kwaliteit van een goed geprepareerde ‘’grote’’ golfbaan. 

Als je het voor de eerste keer wil gaan spelen op een Pitch & Putt baan dan is het niet nodig om je heel druk te maken over de kwaliteit van de baan.

Heb je al vaker gegolft? Dan is het misschien wel een goed idee om even goed uit te zoeken met wat voor golfbaan je te maken krijgt, om teleurstellingen te voorkomen.

Oorsprong: waar komt Pitch & Putt vandaan?

Pitch & Putt komt van oorsprong uit Ierland. De sport heeft zich na de eerste wereldoorlog verspreid over de wereld. De sport is populair, maar vooral in Australië en West-Europa.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!