Home » Is golf een sport?

Is golf een sport?

Overzicht

Onderwerp

Is golf een sport?

Is golf een sport?

Als golfer krijg je het vaak te verduren. Misschien komt dit omdat wij zelf golfers zijn en het interpreteren dat mensen vaak een mening hebben over onze favoriete bezigheid en vinden dat het niet zo inspannend is.

Wie golft weet natuurlijk dat dit helemaal nergens op gebaseerd is. De mensen die niet golfen en eens met me mee zijn gegaan hoorde ik altijd heel anders praten nadat ze hun debuut hadden gemaakt op de golfbaan. Golf is dus wel degelijk een sport.

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 min

Laatste bewerking: 22-11-2022

Wandelen door de natuur kan toch geen sport zijn

Mensen hebben de indruk dat je bij golf af en toe een balletje slaat en daar vervolgens weer achterna loopt. Buiten dat het spelen van 18 holes minimaal 3 uur duurt en je zo rond de 12 kilometer loopt is de focus ook nog eens erg belangrijk. 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat je focus vasthouden voor 3 uur lang een flinke uitdaging is. Golf gaat er dan ook vaak niet over wie het best speelt maar wie de minste fouten maakt. 

We snappen uiteraard wel dat je denkt het een beetje ouwelui zijn die af en toe op de golfbaan in een karretje hun rondje maken. En in bepaalde gevallen is dit ook zeker het geval en zijn veel golfers dan ook te typeren als recreatieve spelers. Dat de gemiddelde golfer iets ouder is zou misschien de indruk kunnen wekken dat er weinig inspanning voor nodig is om het balletje van A naar B te brengen en dat daardoor niet als een sport zien.

Is golfen een olympische sport?

Nadat golf zo’n 112 jaar afwezig was op de olympische spelen heeft het zijn terugkeer weten te maken in 2016 op de zomerspelen. Op de olympische spelers zijn er dan afgevaardigde golfers aan het werk om te proberen het olympische goud te bemachtigen.

Golf olympische spelen

Het is voor golfers een eer om voor hun land uit te mogen komen zodat ze ook hier op het hoogste niveau hun golfvaardigheden kunnen laten zien.

Nederlandse golfers op de Olympische Spelen

Golfers mogen alleen meedoen aan de olympische spelen wanneer zij voldaan aan bepaalde kwalificaties. Dit zorgde ervoor dat Wil Besseling en Joost Luiten de afgelopen olympische spelen niet mochten deelnemen namens Nederland omdat zij te weinig punten hadden. Het pittige voor de mannen was de golfers voldeden aan de eisen van het IOC (International Olympic Golf Rankings) maar niet aan de binnenlandse eisen van het NOC*NSF. 

Olympische spelen Anne van Dam
Anne van Dam olympische spelen 2020

Onze vrouwelijke superster, Anne van Dam, deed wel mee aan de olympische spelen maar wist niet te presteren. Anne eindigde op de 57e plaats van de zestig deelnemers die meededen aan de spelen in Tokyo.

Nederlandse Golfers op de olympische spelen in 2023

In 2024 krijgen de Nederlandse golfers en golfsters weer een kans om te presteren op de olympische spelen in Frankrijk. Het olympische golftoernooi wordt dan gespeeld op Le Golf National, dat ook al een toneel stond tijdens The Ryder Cup.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!