Home » Is golf een dure sport?

Is golf een dure sport?

Overzicht

Onderwerp

Is golf een dure sport?

Is golf een dure sport?

Golf heeft het imago nogal een dure sport te zijn. Maar is dat wel zo? Voor mensen die overwegen om te beginnen met golf, of zich gewoon afvragen wat het nou kost om tegen een bal aan te slaan op een veldje waar de grasmaaier overheen is geweest, hebben we dit artikel geschreven.

Je leest in dit artikel onder andere wat je zou betalen voor een jaarlidmaatschap, wat golflessen kosten en hoeveel geld je betaalt voor een set golfclubs. Daarnaast hebben we nog vele andere kosten voor je op een rijtje gezet zoals wat golflessen kosten.

Is golf spelen duur?

Voordat we op de echte kosten ingaan leek het ons interessant om je mede te delen dat de perceptie, dus hoe mensen tegen golf aankijken, heel erg verschilt per land.

Zo zijn er landen waar golfen echt duur en alleen voor de elite is. Neem bijvoorbeeld een land als Indonesië of Mexico. Aan de andere kant van de medaille vind je juist weer landen waar zo’n beetje mensen uit alle lagen van de samenleving samenkomen op de golfbaan.

Als we als voorbeeld het Verenigd Koninkrijk en dan bijvoorbeeld Engeland nemen; iedereen golft er! In de pauze van het werk gaat iedereen lekker een balletje slaan om vervolgens weer aan de slag te gaan.

Je hebt, in tegenstelling tot in Nederland, geen golfvaardigheidsbewijs nodig in Engeland en golfbanen zijn lang niet zo duur om op te spelen. Tuurlijk, dure golfbanen zijn er wel, maar er zijn ook een hele hoop betaalbare golfbanen, en daar zit nou juist het verschil.

Wordt de sport en de ‘omgeving’ van de sport zo aangekleed dat het voor iedereen mogelijk is om te golfen of wordt er een afgeschermd gebied gecreëerd waar slechts mensen toegang tot hebben uit de bovenste laag van de samenleving?

Waar staat Nederland?

Golf in Nederland wordt toegankelijker maar is nog steeds redelijk duur en lang niet beschikbaar voor iedereen. Wat mij betreft zijn we er nog lang niet als het aankomt op toegankelijkheid. Er zijn namelijk best wat barrières die toekomstige golfers ervan kunnen weerhouden om te beginnen aan de sport die het ogenschijnlijk duur maken.

Zo zijn er in principe gewoon géén golfbanen in Nederland waar je onder de 40 euro 18 holes kunt golfen. Laat staat voor 30 of 20 euro, iets dat een zéér schappelijke prijs is voor een dagje uit.

Daarnaast dien je het golfvaardigheidsbewijs te behalen, wat in basis natuurlijk een goed principe is, dat best duur en tijdrovend is voor mensen die eigenlijk nog helemaal niet zeker weten of ze wel willen blijven golfen.

Golfvaardigheidsbewijs 2021
Golfvaardigheidsbewijs

Is er dan geen betere manier om golfers ‘’klaar te stomen’’ voor de golfbaan? Laat beginnende golfers eens twee of drie keer meelopen met ervaren clubrotten. Wanneer er een divot of pitchmark niet wordt gerepareerd dan zal de beginnende golfer het echt wel horen. Is daar dan echt een theoretisch en praktijkexamen voor nodig?

Wat kost golf per jaar?

Het kan nogal uiteenlopen hoe duur golf per jaar is en wat voor type golfer jij bent. In dit geval gaan we uit van de typische golfer en we zullen daarnaast schetsen hoe duur je het zou kunnen maken en hoe goedkoop je het zou kunnen houden. We gaan het per onderdeel opmaken zodat je precies weet wat je qua kosten ongeveer zou moeten reserveren.

Wat kost het golf lidmaatschap

Het lidmaatschap op de golfbaan is vaak een dure aangelegenheid. Bij de ‘normale’ Nederlandse golfbaan begint het golfen zo’n beetje vanaf het 1000 euro lidmaatschap. Dat betekent dat je zo’n 85 euro per maand moet reserveren.

De duurste lidmaatschappen in Nederland, zoals op The Dutch of The Duke kosten zo 20.000 euro per jaar. Best duur dus.

Hoe duur zijn golfspullen per jaar?

Met golfspullen bedoelen we eigenlijk alles dat je nodig hebt om (fatsoenlijk) te kunnen golfen. We delen het geheel op in de initiële aanschafkosten van bijvoorbeeld een golfset en zaken die je eigenlijk structureel dient aan te schaffen zoals golfballen.

Hoe duur wordt het qua aanschaf van het golfgerei?

Laten we beginnen met de initiële aanschafkosten. Om een beetje te kunnen golfen heb je minimaal een tas, wat clubs en een paartje golfschoenen nodig. Als je lekker goedkoop wil beginnen en het niet duur wil maken kun je voor 100 a 150 euro klaar zijn.

Je koopt de golftas en de ijzerset op marktplaats tweedehands en schaft daarnaast een paartje golfschoenen aan voor 50 euro. Verder koop je nog een pitchfork en trek je een potlood uit de kast waar je je scores mee kunt noteren. Wanneer je budget laag hebt dan trek je gewoon een polo’tje uit de kast met een béétje broek (waar geen gaten in zitten en het liefst geen blauwe jeans). Je bent nu klaar om te gaan golfen!

Aan de andere kant van het spectrum kan je golfset rustig 3200 euro kosten. Duur grapje. Je laat je set helemaal fitten (de set wordt volledig op maat gemaakt) en je koopt nieuwe clubs van een duurder merk. Voor je beeldvorming; een beetje driver die nieuw is kost al gauw 500+ euro.

Wat kost het me maandelijks om te golfen?

De structurele kosten kun je ook zo gek maken als je zelf wil. Ga je met of zonder handschoen spelen, koop je telkens nieuwe ballen?

Wanneer je het goedkoop wil houden moet je goed opletten en zorgen dat je meer ballen vindt dan dat je weg slaat. Vis zo nu en dan een tee uit de ‘tee prullenbak’ en je hoeft ook geen tees te kopen.

Goedkopere ballen kun je ongeveer voor 50 cent tot een euro per bal kopen. Ga voor de zekerheid uit van zo’n 15 a 20 ballen per maand als je eens per week een rondje speelt. Een zakje plastic tees kost ook de kop niet, de tees zijn ook moeilijk om kapot te krijgen. Een zakje kost ongeveer 4 euro, hier kun je rustig een half jaar mee spelen, zo niet langer.

Golf pro V1 meme

Als je het echt duur wil maken dan speel je met Pro V1 ballen van Titleist a 6 euro per stuk, daar je tijdens iedere ronde een nieuwe golfhandschoen en vervang je elke drie weken de grips van je golfclub.

Je weet nu hoeveel het kost om golf te spelen, laten we beginnen!

In principe heb je nu alles wat je nodig hebt om te beginnen met golf. Maar is dat alles? Want als je wil golfen dan zijn er ook nog een aantal andere zaken waar je rekening mee dient te houden en best wel handig zijn om te overwegen. Voordat je iets vergeet hebben we hier alles voor je op een rijtje gezet wat volgens ons redelijk bij het essentiële in de buurt komt.

Hoe duur zijn golflessen

Wanneer je golflessen wil volgen hou er dan rekening mee dat deze ongeveer 1 euro per minuut kosten. Dus wanneer je een half uurtje les neemt dan ben je 30 euro kwijt, bij een uur is dat 60 euro.
Wanneer je net met golf begint of al langer speelt en voornemens bent om de techniek goed aan te leren dan is het geen slecht idee om om structureel een golfles te nemen en te oefenen wat de teaching pro je meegeeft tijdens deze les.
 
Je zou kunnen stellen dat het duur om golflessen te nemen, maar wanneer je een goede coach hebt en progressie kunt maken dan is dit geïnvesteerde geld het meer dan waard. Je golfplezier zal namelijk zeer sterk gaan toenemen.

Wat kost het om lid te worden van een golfclub

Lid worden van een gemiddelde golfclub kost zo’n 1000 euro per jaar. Dat komt neer op zo’n 85 euro per maand dat je kwijt bent aan je lidmaatschap. Deze kosten kom je zo’n beetje bij iedere golfclub tegen. Heel soms is het iets goedkoper en in sommige gevallen wat duurder.
 
Vaak wanneer je jonger bent dan 40 of 30 dan kun je een lidmaatschap afsluiten tegen een gereduceerd tarief. Bij Golfclub ’t Zelle betalen leden tot en met 30 jaar bijvoorbeeld maar een tarief van 220 euro voor een volledig lidmaatschap.

Golfclubs in Nederland hebben behoefte aan jonge spelers gezien het feit dat de gemiddelde leeftijden bij golfclubs vaak flink oplopen. Een gemiddelde leeftijd van leden op een golfclub van 60 a 65 is zeker geen uitzondering.

Wat kost een gemiddelde golfset

Een golfset bestaat normal gesproken uit 14 verschillende clubs. Wat deze clubs bij elkaar kosten is zeer afhankelijk van de kwaliteit van de golfclubs, het model en het jaar waaruit de golfclubs komen.

Je kunt je voorstellen dat een kwalitatief minder merk goedkoper is dan een duur merk. Daarnaast voeren verschillende merken clubs verschillende lijnen uit die ook weer duurder kunnen zijn dan meer premium lijnen. Wanneer je voor een golfset kiest welke al wat ouder is dan kun je hier helemaal een mooie korting op krijgen ten opzichte van het model van dit jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over tweedehands sets.

Al met al kost een volledige golf set je minimaal 200 euro en kan dit oplopen tot wel 5000 euro wanneer je het allerbeste kiest dat je volledig hebt aan laten meten door een clubfitter.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!