Home » Hindernis op golfbaan

Hindernis op golfbaan

Overzicht

Onderwerp

Hindernis op golfbaan

Hindernis op golfbaan

De golfbaan kent vele hindernissen voor golfers welke het bemoeilijken om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Of je het nou leuk vindt of niet, het is een feit.

En laten we nou even eerlijk wezen. Een vlakke golfbaan waar je de bal 200 meter naar links en naar rechts kunt slaan is nou toch ook geen klap aan?

Inhoudsopgave

Vandaag gaan we het over de verschillende hindernissen hebben op de golfbaan, en dat zijn er nogal wat. Hou je dus vast en reserveer wat tijd om tijdens dit artikel alles te leren over de verschillende hindernissen op de golfbaan.

Wat is een hindernis in golf?

Tja, wat is nou eigenlijk een hindernis op de golfbaan? Want bij sommige obstakels staan paaltjes en bij andere, wat lijkt op een hindernis, oogt alles gewoon natuurlijk zonder menselijke interruptie. 

Definitie van een hindernis:

Zand hindernissen (bunkers), waterhindernissen en biotopen (h3)

Binnen golf wordt er onderscheid gemaakt tussen hindernissen en obstakels. Onder hindernissen vallen enkel bunkers, waterhindernissen en biotopen.

Zand hindernissen (bunkers), waterhindernissen en biotopen

Binnen golf wordt er onderscheid gemaakt tussen hindernissen en obstakels. Onder hindernissen vallen enkel bunkers, waterhindernissen en biotopen.

Zand hindernissen

Bunkers zijn zand hindernissen waar de golfer in kan belanden wanneer de fairway of de green van de golfbaan wordt aangespeeld. Zand hindernissen kunnen enorm variëren qua grootte, omvang en diepte. Zo zijn er zogeheten potbunkers welke soms een diameter van 2 meter hebben maar ook twee meter diep zijn. Daarnaast zijn er bunkers rondom greens welke zeer uitgespreid en vlak zijn.

Bunker 't Zelle
Bunker op hole 8 (par 3) bij ’t Zelle

Waterhindernissen

Waterhindernissen zijn logischerwijs hindernissen waarin zich water bevindt of hoort te bevinden. Wanneer je als golfer in een waterhindernis belandt dan leidt dit tot één strafslag. Waterhindernissen zijn te vinden in verschillende gedaanten op de golfbaan. Zo vind je ze soms naast de green en in andere gevallen verschijnen ze in de vorm van een sloot waar je overheen moet slaan. Visueel gezien zijn waterhindernissen vaak erg intimiderend voor golfers.

Laterale waterhindernis

Wat is het verschil tussen een waterhindernis en een laterale waterhindernis? Een laterale waterhindernis ligt in de de lengte van de hole. Deze kan dus bijvoorbeeld parallel aan de fairway richting de hole lopen. Een normale waterhindernis zou je bijvoorbeeld kunnen zien in de verschijningsvorm van een slootje die je over moet in de fairway.

Waterhindernissen hole 17 't Zelle
Waterhindernissen op hole 17 van ’t Zelle

Wat is een rode hindernis in golf?

Wanneer je een hindernis met rode paaltjes tegenkomt op de golfbaan dan is dit een laterale waterhindernis. Voor een laterale waterhindernis gelden andere regels dan voor een reguliere waterhindernis, welke wordt aangemerkt met gele paaltjes op de golfbaan. Hieronder wat voorbeelden van verschillende rode hindernissen.

Wat is een gele hindernis bij golf?

Een gehele hindernis op de golfbaan is een reguliere waterhindernis. In tegenstelling tot een laterale waterhindernis (welke altijd in de richting van de golf hole ligt) kan een gele hindernis zich voordoen in vele gedaantes op de golfbaan. Een kleine sloot tot een groot meer, alles kan.

Biotopen

Biotopen is het derde soort hindernis dat bestaat op de golfbaan en wordt aangeduid met een gele paal met een groene bovenkant. Deze kleur wil echter per golfbaan nog weleens verschillen. Een biotoop is een beschermd natuurgebied dat absoluut niet betreden mag worden door golfers. Er staat vaak een fikse straf, zoals een schorsing van drie weken van de golfbaan, op het betreden van een biotoop. 

Op veel golfbanen zijn er geen biotopen aanwezig en daarom zijn golfers vaak onwetend over het bestaan van biotopen. Wanneer ze eens een rondje gaan golfen op een golfbaan elders dan lopen ze plots zonder enig idee de biotoop in. 

Wanneer je een bal in de biotoop slaat dan dient deze behandeld te worden als een waterhindernis met gele paaltjes.

Welke kleur paaltje geeft een hindernis aan?

En zijn drie verschillende kleuren paaltjes welke een hindernis aangeven op de golfbaan. Het gele paaltje, het rode paaltje en het gele paaltje met de groene kop. Over de kleuren rood en geel hebben we het inmiddels ruim gehad qua hindernissen. Daarnaast dus het paaltje met de kleur geel en groen dat een biotoop aanduidt. Een biotoop is een beschermd natuurgebied.

Reguliere waterhindernis

Laterale waterhindernis

Biotoop

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!