Home » Handicapverrekening

Handicapverrekening

Overzicht

Onderwerp

Handicapverrekening

Handicapverrekening

Met behulp van een handicapverrekening kunnen alle niveau golfers een eerlijke strijd tegen elkaar spelen.

Handicapverrekening

Handicapverrekening is een concept binnen de golfwereld dat niet altijd even makkelijk is. Veel golfers snappen niet helemaal wat er nou bedoeld wordt met handicapverrekening. Zelfs gedurende wedstrijden worden verkeerde berekeningen toegepast op basis van het systeem van handicapverrekening. 

Om deze redenen vinden we het nu eens en te meer tijd voor een goede uitleg op het gebied van handicapverrekening.

Wat is handicapverrekening?

Het spelniveau van iedere golfer wordt aangegeven door de handicap. Een handicap loopt vanaf 54 tot 0, daarna is er de mogelijkheid om een zogeheten + handicap te lopen.

Wanneer golfers met verschillende handicaps en dus verschillende spelniveaus tegen elkaar spelen, dan kan er een ‘’oneerlijke’’ strijd ontstaan. Zo kun je je misschien voorstellen dat een speler met handicap 2 de strijd tegen een golfer met handicap 54 in 99,9% van de gevallen zal winnen. 

Dit is het moment waar handicapverrekening om de hoek komt kijken. Met het inzetten van handicapverrekening wordt de strijd tussen de handicap 54 golfer en de handicap 2 golfer opeens een eerlijke strijd. De golfer met handicap 54 mag namelijk meer slagen doen over dezelfde hole als de handicap 54 speler. Waar de golfer met handicap 2 de par 4 in 4 slagen moet afronden mag de speler met handicap 54 wel 7 slagen over deze hole doen om hetzelfde aantal punten te behalen.

Handicapverrekening berekend op basis van de playing handicap

Handicapverrekening vindt in de meeste gevallen plaats op basis van de playing handicap / de baan handicap. Golfers denken soms dat handicapverrekening plaatsvindt op basis van de handicap, echter zijn de handicap en playing handicap (baanhandicap) verschillende zaken. Op basis van je handicap wordt berekend hoeveel slagen je extra mag doen over een golfbaan, deze extra slagen worden je playing handicap / baanhandicap genoemd.

Op basis van deze extra slagen die je meekrijgt wordt dus ook de handicapverrekening toegepast.

Hoe pas je handicapverrekening toe?

Er zijn verschillende methoden om handicapverrekening toe te passen. Deze methoden zijn bedacht op basis van de ‘’zwaarte’’ van de handicapverrekening, hierover zo meer. Onder meer 3/4 handicapverrekening, 1/2 handicapverrekening en 1/4 handicapverrekening zijn in het leven geroepen. Hieronder leggen we je de verschillende methoden uit.

3/4 handicapverrekening

Een veel toegepaste vorm van handicapverrekening is de 3/4 handicapverrekening, in deze verrekenings vorm wordt er dus vermenigvuldigd met 3/4 . 

Handicapverrekening matchplay

Tijdens clubkampioenschappen matchplay wordt meestal geen handicapverrekening toegepast omdat het er tijdens dit soort toernooien om gaat wie de beste golfer is. 

Wanneer handicapverrekening wel wordt toegepast dan gaat het vaak op basis van 1/4 handicapverrekening omdat betere spelers dan ook een goede kans hebben om te winnen. Het aantal slagen dat een speler relatief meekrijgt is dan kleiner ten opzichte van het toepassen van een 100% handicapverrekening.

Handicapverrekening greensome

Tijdens greensome wedstrijden worden er verschillende vormen van handicapverrekening toegepast. Zo wordt er op onze homecourse een speciale vorm toegepast. Van het tweetal wordt de playing handicap bij elkaar opgeteld en met 3/4 vermenigvuldigd. Vervolgens worden de playing handicaps (baan handicaps) van elkaar afgetrokken en gedeeld door twee. Dit zijn het aantal slagen dat het tweetal met de minste handicaps meekrijgt. 

Voorbeeld: Speler A en B hebben een baanhandicap / playing handicap van respectievelijk 10 en 20. Speler C en D hebben een baanhandicap / playing handicap van respectievelijk 20 en 40

De baanhandicaps van speler A en B samen zijn 30. Na het optellen wordt 30 vermenigvuldigd met 3/4 . Na het vermenigvuldigen komt de gezamenlijke playing handicap van het tweetal uit op 22,5

De baanhandicaps van speler C en D samen zijn 60. 3/4 vermenigvuldigd met 60 komt uit op een getal van 45.

Wanneer 22,5 wordt afgetrokken van 45 dan blijft er 22,5 over. Dit betekent dat de spelers C en D na afronding 23 slagen extra krijgen.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!