Home » Golftrolley » Hill Billy

Hill Billy

Overzicht

Product

Merk

Hill Billy

Hill Billy

Hill Billy is een ouderwets golftrolley merk, zo vernam ik via het internet. Toen ik wat research deed naar het merk kwam ik erachter dat Hill Billy nog een hele andere betekenis heeft dan enkel het merk te zijn van een golftrolley.

Het leek ons daarom interessant om eens wat te vertellen over de Hill Billy golftrolleys en daarna wat over de achtergrond van de Hill Billies. Een iets andere blog dan je van ons gewend bent, maar niet minder interessant.

Hill Billy golftrolleys

Hill Billy begon ooit met het maken van golftrolleys zo rond 1995. Het merk is met name bekend van de wat ouderwetse golftrolley die je één keer kon dichtvouwen en vanuit daar moest meenemen. 

De nieuwe modellen daarentegen zijn erg modern vormgegeven qua design en dragen in het geval van een elektrische golftrolley een zeer lichtgewicht batterij met zich mee. 

Hill Billy elektrische golftrolley
Hill Billy elektrische golftrolley

Hill Billy verkoopt tegenwoordig niet meer via winkel en/of proshops. Het Amerikaanse golfmerk verkoopt haar trolleys enkel nog direct aan de klant. Dat zal vast de reden zijn waarom we er nog maar zo weinig van rond zien rijden op de Nederlandse golfbanen. 

Hill Billy houdt het graag simpel en wil niet teveel poespas als het om haar golftrolleys gaat. Het nieuwe model klapt zeer eenvoudig uit en werkt zelfs met een plug & play batterij. Dus geen kabeltjes meer die verbonden moeten worden maar gewoon een grote batterij die je mooi kunt vastklikken. 

Leuk weetje: het zusterbedrijf van Hill Billy is het welbekende merk PowaKaddy, een merk dat we wél terugzien op de Nederlandse golfbanen. Waarschijnlijk lijken de golftrolleys van beide merken erg op elkaar maar verschillen de merken puur qua marketing.

Vind de laagste prijs

Powakaddy FX3

Vind de laagste prijs:

amazon.nl (€729,70)
Laatste prijs update: 22 februari 2024 - 03:02

Het verhaal achter Hill Billy

We gaan het nu hebben over de zogenoemde ‘’Hill Billies’’ Wie zijn Hill Billies en wat kunnen we erover leren?

Laten we beginnen met het gezegd hebbende dat het woord Hill Billy niet altijd even vriendelijk kwannontvangen word wanneer het wordt uitgesproken door niet Hill Billies zijnde, aldus J.D. Vance, auteur van de HillyBilly Blues; een boek dat is verfilmd op Netflix (HillBilly Elegy). 

Het woord HillBilly wordt vaak als denigrerende term gebruikt door mensen die niet uit de omgeving komen van het Appalachen gebied.

Hill Billy betekenis

Volgens J.D. is een HillBilly:

Een HillBilly heeft niet enkel met de Appalachen te maken maar er valt ook een zeker country element aan de term te verbinden. Het houden van het landelijke leven, of er een band mee hebben door bijvoorbeeld familie.

Is het Appalachen gebied een verloren omgeving

Het Appalachen gebied is een van de armste gebieden in de Verenigde Staten. Het gebied waarin de HillBillies wonen wordt getypeerd als een omgeving met veel problemen in de sociale omgeving (verslaving, trauma en misbruik).

Wat zijn de typische sterotypen over Hill Billies?

Volgens TEDx spreker Rawan Elhamdani woorden de Appalachen gezien als een derde wereld gebied in Amerika waar zeer veel stereotypen over bestaan. Met derde wereld gebied wordt een onderontwikkeld gebied bedoeld dat vaak met een negatieve blik wordt bekeken.

Er gaan een hoop stereotypische uitingen over Hillbillies de rondte, hieronder hebben we enkele van deze opgesomd:

 • Een Hill Billy spreekt niet algemeen beschaafd Amerikaans-Engels maar drukt zich op een manier uit zoals wij dat in Nederland als plat praten beschouwen
 • Hillbillies houden van het zogeheten zelfgestookte alcoholische drankje Moonshine. Op Discovery zijn er in het verleden hele documentaire reeksen over dit fenomeen. Moonshine is over het algemeen illegaal en sterke drank. 
 • Personen volgens de Hill Billy typering wonen volgens de stereotypering vaak in houten huisjes die zo om zouden kunnen waaien wanneer er tegenaan wordt geblazen
 • Daarnaast worden Hill Billies ook wel aangeduid als Trailer Park Trash, omdat ze volgens de gezegden veelal in kampen woonden in krotten welke niet als huizen worden gezien
 • Een HillBilly heeft geen scholing genoten tijdens de jeugd omdat er simpelweg geen scholen waren en is daarnaast analfabeet wat betekent dat men niet kan lezen en schrijven
 • Het beroep van een HillBilly is meestal boer. Het gezegde luidt dat ze vaak weinig geld hebben om rond te komen in het dagelijks leven
 • Hillbillies lopen voornamelijk rond in een overall en hebben geen goede kleding zoals een pak of een nette jurk.
 • Mensen die in de Appalachen worden geboren trouwen en hebben kinderen met familieleden (het zogeheten inteelt principe) waardoor er ongelukkige kinderen geboren worden. 
 • HillBillies hebben vuurwapens in hun bezit

Zijn er verschillen tussen mensen uit de Appalachen en andere blanke Amerikanen?

Hill Billies die vanuit het zuiden naar andere plaatsen verhuisden waar Schots-Ierse Amerikanen woonden zagen dat zij soms andere waarden hadden dan hun landgenoten van andere oorsprong. 

‘’Hill Billies’’ zijn, volgens J.D. Vance, niet altijd trots op hun afkomst en vertellen lang niet altijd waar hun roots liggen, zo merkte hij in zijn familie. Herinneringen en verhalen die hij meemaakte vanuit zijn tijd in de Appalachen werden ook lang niet altijd gedeeld met vrienden en kwamen pas aan het licht toen hij zijn boek over normen en waarden van Appalachen uitbracht.

Hill Billy muziek

Hill Billy is een muziekstijl die voor het eerst ontstond in het Appalachen gebied tijdens de periode tussen 1900 en 1950. Voor deze periode kende het Appalachen gebied al haar eigen volksliederen.

Hill Billy moonshine

Het drankje Mountain Dew, dat ook in de Nederlandse supermarkten ligt, is bekend onder vele jongeren in Nederland. Minder van hen weten waarschijnlijk dat dit drankje zijn oorsprong vindt in het Appalachen gebied.

Mountain Dew Hill Billy drank

Het tegenwoordige uiterlijk van het drankje ziet er populair uit en verwijst niet meer naar de Appalachen of HillBilly, maar het oude uiterlijk doet je bij nader inzien misschien toch wel denken aan het Appalachen gebied en de Moonshine cultuur.

Moonshiners en de moonshine cultuur wekt vaak de interesse bij mensen, misschien omdat het om iets illegaals gaat. Discovery wijdt zelfs een serie aan de Moonshine cultuur waarin zogenoemde Hill Billies het hele proces achter het moonshinen laten zien.

Hoe wordt moonshine gemaakt door Hill Billies?

Hoe wordt moonshine gemaakt? Een proces dat uit vele stappen bestaat maar toch ook wel eens in afgelegen keldertjes in Nederland wordt uitgevoerd:

 1. Van hard geworden maïs moet meel worden gemaakt, het moet dus helemaal fijn worden gestampt
 2. Daarna wordt het meel in heet water gegoten, een proces waar soms nog suiker aan toe wordt gevoegd
 3. Onder de pot of de pan waar de moonshine in zit ziet een stenen fornuis dat het brouwsel op 78 graden moet houden
 4. Now the magic happens, tijdens de opwarming komt er alcohol vrij via een pijp
 5. Daarna loopt de stoom de worm in waarna het door het koude water aan de buitenkant van de worm ervoor zorgt dat de stoom in druppels veranderd
 6. Daarna kan de moonshine gebotteld worden wanneer er een fles onder het tapje gehouden worden

Hoe slecht is de situatie nou echt in de Appalachen?

Los gezien van alle stereotypen over de HillBillies, hoe gaat het er nou echt aan toe als we kijken naar de cijfers? In de periode 2014-2018 werd er een onderzoek uitgevoerd waarin bepaalde factoren werden vergeleken met die van de nationale populatie van Amerika.

Een van deze factoren was de vergelijking op het gebied van aandoeningen (gehoor, zicht, vermogen om voor jezelf te zorgen, etc.) 17.1% van de inwoners van de Appalachen rapporteerde een dergelijke kwaal tegenover een landelijk gemiddeld van 12,8%.

89% van de populatie in de Verenigde Staten heeft toegang tot een computer, waarvan 80% met het internet verbonden is. In het Appalachengebied heeft 84% van de huishoudens toegang tot een computer waarvan 75% toegang heeft tot het internet. 

Op andere gebieden, zoals educatie, scoren de Appalachen ook lager dan het gemiddelde in de Verenigde Staten. 26% van de HillBillies wist een ‘’four year college degree’’ te behalen. Dit in tegenstelling tot 33% van het landelijke gemiddelde.

Het zijn slechts een aantal punten die we benoemen en die slechts uit één artikel komen. De strekking van het artikel is in ieder geval dat het Appalachen gebied zeker iets achterloopt op de rest van de Verenigde Staten. Voor het volledige artikel verwijzen we je naar: https://www.prb.org/resources/appalachias-current-strengths-and-vulnerabilities/

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!