Wintergreens
Overzicht
Wintergreens
Meestal zo rond het einde van november is het weer zover; de wintergreens doen weer zijn intrede op de golfbaan. Naarmate de temperatuur dichter en dichter bij het vriespunt komt is verschijnt er een gemaaide cirkel ergens op de fairway in de buurt van de green.
Als je niet zou weten dat het een wintergreen betrof dan zou je de landing van een ufo op deze plek waarschijnlijk niet uitgesloten hebben.
Veel golfers hebben een hekel aan de wintergreen, de wintergreen betekent namelijk dat je niet écht meer kunt golfen. Je bent bent wel aan het golfen, maar toch niet echt. Het lijkt meer op een bal slaan in een veredeld weiland. Maar waarom zijn er eigenlijk wintergreens terwijl de rest van de golfbaan wel gewoon geopend is?
Waarom zijn er wintergreens op de golfbaan?
Veel golfers vragen zich af waarom die wintergreens nou ieder jaar weer opgetogen worden. Niks aan, maar wel noodzakelijk? Helaas wel noodzakelijk ja!
De eerste reden dat we te maken hebben met wintergreens is het zogenoemde rijp. Rijp is in basis gewoon bevroren dauw. Wanneer de dauw bevroren is en er wordt op dit moment over de green gelopen dan zorgt dit ervoor dat het gras (de cellen in het grasblad) letterlijk afbreekt.

Het herstel van het afgebroken gras laat dan tot het voorjaar op zich wachten. Naast het feit dat het herstel van het gras lang op zich laat wachten kan er hierdoor schimmelvorming ontstaan op de greens waardoor we te maken krijgen met zieke greens.
Een volgende reden van het sluiten van de greens en het openen van de wintergreens is wanneer de toplaag van de green ontdooit is en het laagje hieronder nog bevroren is. Wanneer dit het geval is en er op dit moment gelopen wordt op de green dan kan er structuurbederf optreden.
Er kunnen dus om meerdere redenen wintergreens zijn op het moment dat het ‘s nachts gevroren heeft en wanneer het rond het vriespunt schommelt.
Herkeuring van de green
In sommige gevallen is het ook nog zo dat greens in eerste instantie afgekeurd zijn wanneer er om 7 uur nog vorst te vinden is op de greens. In sommige gevallen worden deze greens nog herkeurd om vervolgens eventueel alsnog goedgekeurd te worden.
Wanneer er enkel nachtvorst heerst kan het zo zijn dat enkele uren voldoende zijn om de vorst uit de grond te doen laten verdwijnen. Zo kan er vervolgens de rest van de dag gewoon gegolfd worden.
Wat zijn de spelregels wanneer er op wintergreens gespeeld wordt?
In basis zijn de meeste wintergreens sowieso te slecht om op te gaan putten. Wat de meeste golfers doen wanneer zij op wintergreens spelen is het spelen van een chip naar de vlag wanneer ze rondom het gebied van de wintergreen zijn beland of al op de wintergreen liggen.
Wanneer je binnen één stoklengte van de vlag ligt dan hoef je je bal niet meer af te putten of te chippen. Je kunt je score tot dan toe met 1 slag verhogen. Dit is dan je uiteindelijke score op deze hole. Stel je hebt bijvoorbeeld 3 slagen nodig om binnen een stoklengte te liggen van de vlag; dan wordt je uiteindelijke score een 4.
Is de golfbaan qualifying op het moment dat er op wintergreens gespeeld wordt?
Het antwoord op deze vraag kun je mogelijk al raden; de golfbaan is niet qualifying op het moment dat er op wintergreens gespeeld wordt. Het feit dat de baan niet qualifying is heeft onder meer te maken met het gegeven dat er niet geputt kan worden en dat de baan veel korter is dan normaal.
De baan is niet in zijn originele staat; dit betekent in principe dat een baan niet qualifying mag zijn. Wanneer de baan namelijk niet speelbaar is op de manier waarop deze zijn rating heeft vergaard dan zou het oneerlijk zijn om een qualifying kaart te lopen.
Wat is het blauwe gebied bij een wintergreen?
Het blauwe gebied dat je veelal ziet op de momenten dat de wintergreens zijn intrede nog niet heeft gedaan is de zogeheten GUR (Ground Under Regulation). Op het moment dat jouw golfbal in GUR gebied belandt dan heb je het recht om je golfbaan te verplaatsen buiten dit gebied zonder dat de bal dichter bij de hole komt.

Blauw gebied op de wintergreen
Maakt iedere golfbaan gebruik van wintergreens
Nee, niet alle golfbanen maken gebruik van wintergreens. Wintergreens zijn iets dat je zowel in Nederland als in andere landen ziet.
Er zijn echter golfbanen in de wereld waar ervoor kiezen om tijdens vorst gewoon door te spelen op zomergreens. Dit heeft onder andere te maken met inkomsten die dergelijke clubs op deze momenten binnenhalen wanneer andere golfclubs gesloten zijn. Of het een goed idee is, is maar de vraag.
Echter zet het je wel aan het denken, want het zal vast niet de eerste winter zijn dat deze clubs dit doen en ze bestaan nog steeds..
Voorbereid op pad naar de golfbaan? Koop je golfspullen voor het najaar bij Jumbo Golf!