Home » Golftermen » Up and down golf

Up and down golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is up and down golf?

Een bal die naast de green ligt en binnen 2 slagen in de putt wordt geslagen.

Up and down golf

Up-and-down is een veelgebruikte golfterm op de golfbaan. Daar vinden de jongens van Online Golfer Caddy het belangrijk dat jij ook weet wat deze golfterm nou precies inhoudt, daar gaan we het vandaag dus over hebben.

Verder gaan we het hebben over waar de naam up and down nou eigenlijk vandaan komt. Lees lekker verder want het wordt een interessant blog. We beginnen eerst met de uitleg van wat een up-and-down nou precies is.

Inhoudsopgave

Leestijd: 5 min

Laatste bewerking: 18-09-2022

Wat is een up and down in golf?

De up and down kan wordt voornamelijk gebruikt als aanduiding voor een bal die niet op de green is beland en vanaf deze plek in twee slagen in de hole belandt. Stel dat een golfer dus een approach naar de green slaat en de green net mist, dan kun je ervan uit gaan dat de bal rondom de green is belandt.

Vanaf hier chipt of pitcht de speler de bal naar de hole toe, waarna de putt in de hole dient te gaan. Wanneer de betreffende golfer de putt mist na de chip dan is het officieel geen echte up and down volgens golfterminologie. 

Op grote toernooien in de professionele golfwereld zoals de majors (onder andere het PGA Championship, de US Open en The Masters) zie je de grote spelers veel up and downs maken. De golfers maken op deze banen zoveel up and downs omdat de banen zo moeilijk zijn dat er veel greens gemist worden tijdens het slaan van een approach. 

Je zou zelfs kunnen stellen dat degene die erg goed is in het maken van de up and downs een goede kans hebben op het winnen van dergelijke toernooien omdat de golfers erg vaak in de situatie van het slaan van een up and down komen.

Up and down golfterm

Oké, we weten nu dus wat een up and down betekent. Maar wie heeft in godsnaam die term bedacht en wat betekent het? Rustig maar, we leggen het je allemaal uit.

In de meeste gevallen, wanneer je rondom de green ligt, dan volstaat een pitch op een chip om de bal in de buurt van de vlag te spelen. Bij een pitch op een chip gaat in de meeste gevallen de bal – in ieder geval – een klein stukje de lucht in. 

Probeer is een H.O.R.S.E challenge

Wanneer er geputt wordt door een golfer, en de bal valt ook daadwerkelijk in de hole, dan gaat het balletje naar ‘’beneden’’ de hole in.

Voel je ‘m al aankomen? De ‘’up’’ in up-and-down’’ komt voort uit het feit dat de bal omhoog gaat bij de pitch of de chip. De ‘’down’’ in up-and-down’’ komt voor uit het feit dat het balletje naar beneden de hole in gaat. Fair enough..

Scrambling vs up and down

En dan vraag je je misschien ook nog af wat ‘’scramblen’’ is. Nu we het toch al over up and downs hebben leek het ons een goed idee om ook even wat over scramblen te vertellen. 

In feite is scramblen hetzelfde als het maken van een up-and-down; je mist dus, op welke manier dan ook, een green. Vanaf dit gemiste punt speel je de bal naar de green, putt je deze erin en heb je in principe ‘’gescrambled’’ ofwel een up-and-down gemaakt. 

In basis wordt ‘’scramblen’’ als term gebruikt als statistiek voor de professionele spelers op de DP World tour (voorheen Europese Tour) en de PGA Tour. Van alle spelers wordt precies bijgehouden hoeveel zij scramblen en hoeveel slagen ze met het aspect scramblen winnen ten opzichte van de rest van het spelersveld.

Wist je dat..

Je als amateurgolfer super veel baat hebt bij het maken van up and downs? Wij als amateurspelers zullen bijna nooit zo goed kunnen worden in de full swing ten opzichte van de professionals. 

Maar in het maken van up and downs kunnen we een heel eind komen. Het feit dat het ‘’scramblen’’ trainbaar is en dat de meeste spelers van ons niveau dit weinig oefenen zegt voldoende.

Tip: probeer de volgende ronde die je speelt eens te tellen hoeveel up-and-downs je maakt en hoeveel je er mist.

Chip pitch up and down

Zoals we in de afbeelding zien neemt het percentage up and downs snel af naarmate de handicap hoger wordt. Zeg eens eerlijk, kom jij in de buurt van deze statistieken of lijkt het nog nergens op?

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!