Home » Golftermen » Texas Scramble

Texas Scramble

Overzicht

Onderwerp

Golf spelvorm

Wat is Texas Scramble?

Een golfspel die je met meerdere personen speelt en waarbij een fout niet direct wordt afgestraft.

Texas Scramble

Onder alle spelvormen in golf is de zogenoemde spelvorm Texas Scramble een van de meest bekende spelvormen. Texas Scramble wordt gespeeld met twee, drie of vier personen. Hoe speel je Texas Scramble? We leggen het hieronder voor je uit:

Gedurende Texas Scramble speel je in een team van twee, drie of vier personen. Iedere speler slaat zijn bal af vanaf de tee. Nadat iedereen geslagen heeft wordt de beste bal gekozen, juist met deze bal wordt verder gespeeld. 

Hoe speel je verder vanaf de gekozen bal? De overige teamspelers, dus de spelers waarvan de bal niet is geslagen, droppen hun bal binnen een stoklengte van de gekozen golfbal en spelen vanaf hier verder. Markeer de plaats van de eerste bal bijvoorbeeld met een tee.

Nadat de ballen gespeeld zijn wordt wederom de beste bal gekozen. Laten we er, voor het voorbeeld, vanuit gaan dat de bal op de green is geland. Hopelijk lukt dat in een 4-man texas scramble op een par 4.. Ik heb het ook al vaak zien mislukken. 

Maargoed, de bal ligt dus op de green. Iedereen mag weer putten. Het enige dat er veranderd is ten opzichte van wanneer de bal ergens anders op de baan ligt dan op de green is dat de overige ballen nu binnen 10 centimeter van de gekozen bal geplaatst dienen te worden. Markeer de bal nu met een markeer muntje dat je normaliter ook gebruikt.

Het team met de laagste score is de winnaar van het Texas Scramble golfspel.

Wanneer de bal in de hole is beland kan de score genoteerd worden en is het tijd om naar de volgende hole te verkassen om vervolgens met hetzelfde spelletje te vervolgen. Probeer een zo laag mogelijke score te behalen op iedere hole en win de Texas Scramble van de dag!

Na het spelen wordt de scorekaart ondertekend door minimaal twee spelers uit de Texas Scramble. De scorekaart wordt ingeleverd bij de wedstrijdcommissie en nadat alle scorekaarten binnen zijn wordt de uitslag bekend gemaakt door de leiding.

Inhoudsopgave

Texas Scramble golf overige regels

Zijn er nog andere zaken waar je rekening mee dient te houden tijdens de Texas Scramble? We hebben de overige regels voor je opgesomd:

  • Wordt er een ball in een hindernis of in de rough gekozen? Dan dienen de overige ballen ook vanuit dit gebied gespeeld te worden. Dus wanneer een bal op het randje van de fairway en de rough ligt dan dienen alle ballen vanuit de rough gespeeld te worden. Ook wanneer er met een stoklengte afstand de fairway bereikt wordt
  • In sommige gevallen wordt texas scramble gespeeld in een dusdanige vorm dat degene wiens bal gekozen wordt niet mag slaan vanaf het punt waar wordt verder gespeeld. Dit geldt alleen wanneer er in een vier ball wordt gespeeld
  • Het aantal gekozen afslagen dient verdeeld te worden over de spelers in de flight. Wanneer er een 2 ball scramble gespeeld wordt dan dient iedere speler minimaal acht keer af te slaan. Wanneer er een 3 ball texas scramble gespeeld wordt dient iedere speler vijf maal af te slaan. Wanneer er een 4 ball texas scramble gespeeld wordt dient iedere speler minimaal vier keer af te slaan. 

Texas Scramble 2 ball

Een Texas scramble kan ook in een 2 ball gespeeld worden, dus met twee personen. In veel toernooien, bijvoorbeeld bedrijfstoernooien, zie je vaak 2 ball scrambles terugkomen. Er worden dan vaak twee 2 ball scrambles gecombineerd in een flight, zo speel je met vier personen in een flight.

De texas scramble in een 2 ball heeft als voordeel dat deze spelvorm snel gespeeld kan worden waardoor de rondes niet te lang duren. Vaak wordt deze spelvorm gespeeld op basis van shotgun. 

Texas scramble stableford of strokeplay

Een Texas Scramble wordt veelal gespeeld op basis van stableford én strokeplay. Zo hebben de wat betere flights (teams) en mindere flights allebei een leuke kans om te winnen. 

Je ziet het namelijk vaak gebeuren dat flights met minder goede handicaps de stableford prijs winnen en dat betere flights vaak winnen in de strokeplay categorie. 

In veel gevallen worden de handicaps van de verschillende spelers mooi gemixt over de verschillende 2 balls, 3 balls of 4 balls in de Texas Scramble. Zo krijg je een leuke mix van ervaren en minder ervaren spelers.

Texas scramble stableford handicapverrekening

Maar hoe wordt de handicap verrekend wanneer er ervaren en minder ervaren spelers met elkaar samenspelen tijdens een Texas Scramble?

Vaak wordt er gewerkt met ¼ of ⅛ handicapverrekening. Verwarrende he? Nee valt best mee. De verrekening wordt namelijk zo berekend:

  • Speler 1 heeft handicap 3
  • Speler 2 heeft handicap 12
  • Speler 3 heeft handicap 30
  • Speler 4 heeft handicap 12

Tel de handicaps van de verschillende spelers bij elkaar op (3+12+30+12 = 57).

Vermenigvuldig dit getal met ¼ of ⅛ (dus 57 / ¼ = 14). Dit betekent dus dat jullie in het geval een ¼ handicapverrekening 14 slagen extra krijgen over 18 holes spelen. Op de makkelijkste vier holes zullen jullie dus par moeten lopen. 

Wanneer de handicapverrekening ⅛ zou zijn dan zou dus 57 x ⅛ de som zijn. Dit betekent dat er in totaal 7 slagen extra gedaan mogen worden over de 18 holes die te spelen zijn. 

Op welke hole krijg je deze slagen dan mee? Een golfbaan is opgedeeld in 18 holes welke allemaal voorzien zijn van een bepaalde score van 1 t/m 18 gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van de betreffende hole tegenover de andere holes.

Wanneer jij met je team 14 slagen extra krijgt dan zul je deze slagen extra krijgen op de veertien moeilijkst beoordeelde holes op de golfbaan. Op de makkelijkst beoordeelde vier holes zullen jullie dus een par moeten slaan.

Conclusie

Texas Scramble is een leuke spelvorm die veel gespeeld wordt tijdens bedrijfstoernooien of golfdagen op golfverenigingen. Het is een van de meest bekende spelvormen die golf kent. 

Het is een spelvorm waarbij een fout niet direct wordt afgestraft en waar spelers met veel ervaring en met weinig ervaring leuk met elkaar kunnen samenspelen.

Vergelijkbare spelvormen

Wat is het verschil tussen foursome, greensome en texas scramble?

Alle drie de spelvormen lijken erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen te vinden. Ontdek de verschillen tussen texas scramble, greensome en foursome.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!