Home » Golftermen » Strokeplay

Strokeplay

Overzicht

Onderwerp

Golf spelvorm

Wat is Strokeplay?

Een golfspel waar iedere slag telt. De golfer met het minst aantal slagen wint.

Strokeplay

Strokeplay is de eerste en meest bekende spelvorm in de golf traditie naast spelvormen als matchplay, foursome en texas scramble.

De strokeplay spelvorm wordt vaak gespeeld tijdens clubkampioenschappen en de grote competities zoals de PGA en de European Tour (tegenwoordig de DP World Tour). Uiteraard zijn er wel uitzonderingen zoals matchplay kampioenschappen en de Ryder Cup waar ook andere spelvormen gespeeld worden. 

Bij strokeplay is het dus niet toegestaan om je bal op te pakken. Ook al ben je al 10 slagen onderweg, je zult door moeten spelen totdat de bal in de hole beland is. Dit kan er soms, in tegenstelling tot stableford puntentelling, voor zorgen dat door één enkele hole de ronde verpest wordt. 

Strokeplay kan ook middels handicapverrekening gespeeld worden. Zo kunnen golfers met verschillende handicaps een gelijke strijd aan gaan tijdens

Inhoudsopgave

Leestijd: 6 min

Laatste bewerking: 27-09-2022

Strokeplay Telling

Om het nog even te verduidelijken hebben we de strokeplay score van een golfer hieronder voor je neergezet. Aan de hand van dit voorbeeld leggen we je uit hoe de telling bij strokeplay werkt. 

Hole123456789OUT101112131415161718InTot
Par454343454364435453443672
Rnd444343434334434453543669
Tot0-1 -1 -1 -1 -1 -1 -3 -3 -3 -3 -3 -3 -4 -4 -4 -4 -3 -3 -3 -3

Bij ‘’Rnd’’ zie je de score per hole weergegeven. Al deze scores worden bij elkaar opgeteld. Zo zie je na negen holes dat de golfer in kwestie een score heeft van 33. Vervolgens heeft de golfer er 36 slagen over gedaan om de tweede negen holes te voltooien. In totaal betekent dit een score van 69. 

Wanneer deze wedstrijd slechts een ronde zou duren en er een golfer is welke een score heeft van 68 of lager dan wint diegene de strokeplay wedstrijd.

Vaak is het zo dat bij clubkampioenschappen, PGA Tour, DP World Tour wedstrijden of andere grotere wedstrijden de wedstrijd vaak meerdere golfwedstrijden beslaat. Bij professionele strokeplay wedstrijden wordt de score van de gespeelde rondes bij elkaar opgeteld. De totaalscore bepaald dan wie de winnaar is van de strokeplay wedstrijd. 

Bij een amateur wedstrijd wordt de score meestal gereset bij het behalen van de finale

Bij amateur clubkampioenschappen of dergelijke wedstrijden zie je ook nog weleens dat na een ronde strokeplay de cut (degenen die doorgaan na de finaleronde) wordt bepaald waarna de score gereset wordt. De uitslag van de finaledag bepaald in dit geval de winnaar.

Strokeplay Handicap Berekenen

Wanneer je strokeplay speelt met handicapverrekening dan wordt jouw handicap verrekend met de par van de baan. Hoe gaat dit dan in zijn werk? Dat leggen we je nu uit.

Stel je hebt een handicap van 14, dan betekent dit dat je normaliter 14 slagen extra krijgt boven de par van de baan. Het exacte aantal slagen dat je meekrijgt kan verschillen op basis van de moeilijkheid van de baan. Maar voor de eenvoud gaan we nu even uit van 14 slagen die je extra krijgt boven de par.

We nemen voor het voorbeeld even aan dat de par van de golfbaan die je gaat spelen 72 is. 

De 14 slagen die je extra krijgt vanwege je handicap tel je op bij de par van de baan, in dit geval 72. Dat betekent dat de par voor jouw strokeplayhandicap is berekend op 86 slagen. 

Wanneer jij op de speeldag van de wedstrijd een score van 85 behaald dan is jouw resultaat -1. Wanneer je precies 86 slagen behaalt dan speel je die dag par. Scoor je boven de 85? Bijvoorbeeld 87? Dan speel je voor die dag +2.

Strokeplay Brutto Netto

We zijn eigenlijk net al even ingegaan op de strokeplay bruto en netto. We zullen je nu even precies uitleggen wat het verschil is tussen strokeplay bruto en netto.

Soms heb je in een wedstrijd zowel de bruto prijs als de netto prijs.

Strokeplay Brutto

Wanneer de strokeplay prijs in de bruto vorm wordt uitgereikt dan betekent dit dat degene met de minst aantal gedane slagen wint, ongeacht de handicap van de deelnemende spelers aan het toernooi of de wedstrijd.

Strokeplay Netto

Wanneer we het over de netto strokeplay prijs hebben dan is de winnaar degene beste score op basis van de puntentelling met handicapverrekening. Zo kan het dus zijn dat, wanneer er bijvoorbeeld een speler is met 72 slagen en een speler met 85 slagen, in dit geval de speler met 85 slagen wint.

Toelichting: wanneer de speler met 85 slagen een handicap heeft van 20 en de par van de baan is 72, dan heeft deze speler een dagscore van -7 (92 – 85) met 85 slagen op basis van de handicap opgeteld bij de par van de baan af te trekken van het aantal slagen. Dat betekent dat zijn dagscore 65 is (par van de baan 72 minus de dagscore van -7). 

De laagste score wint niet altijd!

De speler met 72 slagen heeft een handicap van 0. Dat zou betekenen dat zijn dagscore 72 wordt omdat deze speler geen extra slagen krijgt wegens zijn handicap van 0. 

Wanneer de handicap van deze speler 5 was dan zou zijn dagscore 67 zijn (netto strokeplay handicap van 77 minus de par van de baan van 72). De speler krijgt namelijk 5 slagen extra boven de par van de baan (72 + 5 = 77) wegens zijn handicap.

Wanneer zijn dagscore van zijn netto handicap (77) wordt afgetrokken dan blijven er 5 slagen over (72-77). Uiteindelijk mogen deze slagen weer van de par van de baan worden afgetrokken om de netto score te berekenen (72-5 = 67).

Spelers van verschillende niveaus kunnen dankzij hun handicap op gelijke voet met en tegen elkaar spelen. Lees er meer over in het golfmapje van de Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!