Home » Golftermen » Stroke index golf

Stroke index golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is stroke index?

De relatieve moeilijkheidsgraad van een betreffende hole op de golfbaan.

Conclusie

Stroke index golf

Stroke index is een erg belangrijke golfterm op de golfbaan. Daarom hebben we vandaag een artikel gewijd aan jou informeren over deze golfterm. Zo weet je na het lezen wat een stroke index is en wat je eventueel mee moet op de golfbaan

Wat is stroke index precies?

De golfterm stroke index geeft de relatieve moeilijkheidsgraad aan van een betreffende hole op de golfbaan. Volg je het nog? We leggen het simpeler uit.. Zoals je weet heeft een golfbaan 18 holes waarvan de ene hole moeilijker is dan de andere. Dat herken je vast wel in je scores op bepaalde holes.

Omdat de ene hole moeilijker is dan de andere hebben de holes allemaal een score gekregen; de stroke index. De stroke index geeft dus aan hoe moeilijk de hole is. Op een 18 holes golfbaan kunnen de holes dus een score van 1 tot en met 18 krijgen. 

Stroke index 18 betekent dat de hole als het makkelijkst van de hele golfbaan wordt gewaardeerd, stroke index 1 betekent dat de hole als de moeilijkste hole van de baan wordt gewaardeerd.

Stroke index stableford

Enfin, leuk die stroke index. Maar waar heb ik die stroke index nou in godsnaam voor nodig? Het golfspel zit al vol met regels en allerlei etiketten, daar heb ik toch helemaal geen zin meer in. 

Nee dat snappen we uiteraard helemaal. Maar als jij nou je playing handicap hebt berekend – de playing handicap is het aantal slagen dat je extra mag doen over de golfbaan ten opzichte van de par, berekend op basis van jouw handicap – en je krijgt 14 slagen extra over 9 holes.

Op welke holes krijg je die slagen dan mee? Tja zeg je dan, dat weet ik ook niet. Nou daar komt de stroke index om de hoek. Zoals je zult begrijpen mag je op moeilijke holes (dus die met een lagere stroke index) je extra slagen maken.

Beetje vaag? We geven je een voorbeeld:

Zo zijn er dus 5 holes waar je 2 slagen extra over mag doen ten opzichte van de par en 4 holes waar je een slag extra over mag doen ten opzichte van de par.

Stroke index berekenen

Als jij als golfer wil weten hoe je de stroke index moet berekenen dan maak je waarschijnlijk een vergissing. Bedoel je toevallig hoe je stablefordpunten dient te berekenen (de meest voorkomende spelvorm op de Nederlandse golfbaan)?

De stroke index is namelijk al berekend op de golfbaan waarop jij speelt, over het berekenen van de stroke index hoef jij je dus geen zorgen meer te maken.

Wat is stroke index bij golf; conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je dat de stroke index aangeeft hoe moeilijk een hole is ten opzichte van de andere holes op de golfbaan.

De stroke index is een cijfer van 1 tot 18, waarbij het cijfer 1 de moeilijkste hole aanduidt en 18 de makkelijkste hole aanduidt. 

Daarnaast weet je nu hoe je de extra slagen die je mag doen over de baan, je playing handicap (berekend over je eigen handicap), kunt verdelen over de holes op basis van de stroke index.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!