Home » Golftermen » Stableford punten

Stableford punten

Overzicht

Onderwerp

Golf spelvorm

Wat zijn stableford punten?

Een spelvorm waardoor spelers met verschillende niveaus het tegen elkaar kunnen opnemen met gelijke winkansen.

Stableford punten

Stableford is onder amateurgolfers en bij amateurverenigingen zo ongeveer de meest gespeelde spelvorm op de golfbaan. Stableford is vergevingsgezind in vergelijking met andere spelvormen, daarom wordt het waarschijnlijk zo veel gespeeld.

Voor beginnende golfers is stableford vaak wat lastig grijpbaar, maar zo lastig is het eigenlijk niet. Daarom proberen we het je vandaag, aan de hand van een voorbeeld, zo simpel als mogelijk uit te leggen zodat je lekker aan de slag kunt met stableford. 

Inhoudsopgave

Leestijd: 14 min

Laatste bewerking: 18-12-2022

Stableford uitleg

Bij stableford zijn er een aantal zaken van belang om te snappen hoe de spelvorm werkt. Deze zaken bestaan uit je handicap, de playing handicap, de stroke index en de term stableford punten.

Hoe bereken je stableford uit; de handicap

Als je golf wil gaan spelen volgens de spelvorm stableford dan is het allereerst belangrijk om je handicap te weten. In dit artikel gaan we even uit van de handicap die veel golfers hebben wanneer ze net zijn begonnen, handicap 54.

Wanneer je je handicap niet weet maar wel een golfvaardigheidsbewijs hebt gehaald dan kun je er vaak wel vanuit gaan dat het handicap 54 is, vooral wanneer je nog nooit een wedstrijd of een qualifying kaart hebt gespeeld. 

Wanneer dit wel het geval is kun je je handicap achterhalen via (de) Golf.nl (app) of via het intranet van de golfclub waar je lid bent.

De playing handicap

Wanneer je je handicap hebt berekend dat is het tijd voor de volgende stap, het achterhalen van de playing handicap. Om te weten te komen wat je playing handicap is heb je altijd een zogeheten handicaptabel nodig. 

Een handicaptabel vind je altijd op de website van de golfclub waar je gaat spelen of in het clubhuis van de desbetreffende club. 

Wanneer je de handicaptabel hebt gevonden dan kun je met je handicap nagaan hoeveel slagen je ‘’meekrijgt’’ over 9 of 18 holes. Wanneer je dit hebt opgezocht dan weet je dus hoeveel slagen je extra mag doen ten opzichte van par van de golfbaan waar je gaat spelen.

Handicap tabel 't Zelle
Baanhandicap tabel heren ’t Zelle (eerste 9 holes)

Voorbeeld: wanneer je op golfclub ’t Zelle de eerste 9 holes gaat spelen dan bedraagt de par 36 slagen. Wanneer je dus over deze 9 holes 36 slagen zou doen dan speel je de baan even goed als een professional. Maar helaas zijn we geen professionals; in dit geval hebben we handicap 54. Daarom kijken we in de handicaptabel en zien we dat wanneer je handicap 54 hebt je 32 slagen extra over de 9 holes mag doen. 

Met andere woorden, wanneer je de eerste 9 holes op golfclub ’t Zelle gaat spelen met handicap 54 dan heb je 68 (36 + 32) slagen om handicap 54 te spelen.

Stableford stroke index

Je weet nu dat je door middel van de handicap en de playing handicap kunt bepalen hoeveel slagen je extra mag doen om jouw persoonlijke golf handicap te spelen. 

Maar hoe verdeel je de slagen die je extra krijgt over de verschillende holes die je gaat spelen? Daarvoor is de zogeheten stroke index in het leven geroepen. De stroke index is simpel gezegd de moeilijkheidsgraad van de golf hole ten opzichte van de andere holes op dezelfde baan. Hole 1 t/m 18 krijgen dus een bepaalde index dat bepaald hoe moeilijk de hole is. 

De hole met stroke index 1 is het moeilijkst terwijl de hole met stroke index 18 het makkelijkst is. 

Je vindt de stroke index altijd op de scorekaart van de golfbaan. De scorekaart kun je vaak online vinden of op de website van de golfclub waar je speelt of gaat spelen. 

Scorekaart Zelle
Scorekaart ’t Zelle (18 holes) met stroke index

Wanneer we weer even teruggaan naar het voorbeeld van de speler met handicap 54 die 32 slagen extra krijgt ten opzichte van de par dan maken we op basis van de stroke index een berekening van de hoeveelheid slagen hij op de verschillende holes extra krijgt. 

Met een simpele berekening zien we dat de speler op iedere hole minimaal drie slagen extra krijgt boven de par. Wanneer we de drie slagen extra vermenigvuldigen met het aantal te spelen holes (9), dan zien we dat er een getal van 27 uitkomt. Er zijn nu nog 5 slagen over van de 32 slagen die de speler met handicap 54 extra mag doen over 9 holes golfen. 

Deze vijf slag worden verdeeld over de holes met de laagste stroke index. Met andere woorden; de golfer krijgt op de vijf holes die het moeilijkst zijn van de 9 te spelen golf holes één slag extra. De holes die het moeilijkst zijn worden aangeduid op basis van de stroke index.

Als voorbeeld zou dit er als uitzien qua aantal slagen voor een handicap 54 golfer dat deze mag doen over de eerste 9 holes van golfclub ‘t Zelle:

Score 9 holes 't Zelle handicap 54
Aantal slagen per hole dat een handicap 54 golfer hoort te lopen op de eerste 9 holes van ’t Zelle

Description: de S.I. staat voor stroke index en laat de moeilijkheid zien. De S.I. kan een waarde van 1 t/m 18 hebben omdat de stroke index is bepaald op basis van 18 holes. De par laat het aantal slagen zien dat een professionele golfer doet over de golf hole.

Hoe werkt de stableford telling

We weten nu hoe we aan de playing handicap komen door middel van de handicaptabel en de handicap. Middels de stroke index hebben we bepaald hoeveel slagen we mogen doen over de verschillende holes.

Wanneer we dit weten dan kunnen we de stableford puntentelling toepassen op de gespeelde holes. Er zijn maar een aantal spelregels die van belang zijn bij de stableford puntentelling.

Wanneer je precies het aantal slagen doet over een hole zoals jouw persoonlijke par is berekend dan ontvang je 2 punten voor die hole. Wanneer de speler met handicap 54 dus acht slagen zou doen over hole 9 dan ontvangt de speler dus 2 punten. 

Maar wat nou als de speler zes, zeven of zelfs negen of tien slagen doet over hole 9? 

Wanneer je de hole minder goed speelt als de persoonlijke par van 8 slag dan krijg je minder dan twee punten. Wanneer de speler negen slagen over de hole doet dan krijgt de speler 1 punt voor de gespeelde hole. Bij tien slagen krijgt de speler 0 punten voor de gespeelde hole.

Als de speler juist beter speelt dan de acht slagen dan krijgt hij of zij extra punten. Bij zeven slagen ontvangt de speler 3 punten, bij zes slagen ontvangt de speler 4 punten, enzovoorts.

Hoe verdeel je stableford punten

Op ieder hole ontvang je dus een aantal punten op basis van de slagen die je hebt gedaan over de hole en die je over de hole mág doen op basis van je playing handicap in de handicaptabel. 

Laten we eens een voorbeeld invullen en kijken wat het aantal punten is dat de handicap 54 speler heeft gescoord op 9 holes:

Stableford punten 't Zelle
Een golfer met handicap 54 die 23 stableford punten heeft behaald op de eerste 9 holes van ’t Zelle

De speler heeft in totaal 23 stableford punten behaald op de negen golf holes. Om zijn handicap van 54 te spelen had de speler 18 punten nodig. Dat betekent dat de speler 5 punten meer gescoord heeft dan de 18 benodigde punten. 

Dat betekent dat de speler beter heeft gespeeld dan zijn handicap 54. Om precies te zien hoe goed de speler heeft gespeeld kunnen we zien in de handicaptabel. Laten we het aantal slagen die die speler heeft gedaan over de negen holes eerst bij elkaar optellen; in totaal heeft de speler 63 slagen gedaan over 9 holes. Wanneer we het aantal van 63 slagen aftrekken van het aantal slagen dat een speler doet over de negen holes wanneer deze in par wordt gespeeld dan blijven en 27 slagen over. Laten we nu in de handicaptabel bekijken welke handicap er hoort bij 27 slagen extra over negen holes.

Behaalde handicap voorbeeld 't Zelle
Een golfer met handicap 54 heeft 23 stableford punten gelopen op de eerste 9 holes van ’t Zelle en heeft daardoor gelopen als een 45,2 – 46,9 handicap golfer.

Bij 27 slagen over par zien we dus dat een speler tussen de handicap 45,2 en 46,9 gespeeld heeft. Dat betekent dat de golfer met handicap 54 zijn handicap zojuist verbeterd heeft! Een zeer mooi prestatie.

Veelgestelde vragen

Voor beginnende golfers is de stableford puntentelling vaak een beetje zoeken. Het voelt soms als een beetje onlogisch omdat er verschillende tellingen door elkaar heen worden gebruikt. Maar als je het een paar keer gedaan hebt dan heb je de stableford puntentelling zo onder de knie.

Regelmatig krijgen we bij Online Golfer Caddy vragen over stableford, daarom hebben we de meest gestelde vragen voor je beantwoord en hieronder op een rijtje gezet.

Hoeveel stableford punten voor handicap 54 9 holes

Wanneer je handicap 54 wil spelen dan dien je 18 stableford punten te halen op 9 holes. Wanneer je iedere hole afrondt in het aantal slagen dat je erover mag doen om handicap 54 te spelen dan scoor je 18 stableford punten.

Hoeveel stableford punten om handicap te verlagen

Wanneer je 18 holes speelt dan dien je 37 stableford punten te scoren wil je je handicap verlagen. Wanneer je namelijk over iedere hole het aantal slagen doet dat je zou mogen doen om handicap 54 te spelen dan zou je 36 punten scoren. Je krijgt namelijk voor iedere hole die je volbrengt in het aantal slagen dat jij erover mag doen, 2 punten. Wanneer we deze twee punten vermenigvuldigen met 18 dan kom je uit op 36. Wanneer je een hole één slag beter zou spelen dan het aantal slagen dat ervoor zou staan dan zou je drie punten krijgen op deze hole. Wanneer je de overige holes volgens je handicap speelt dan scoor je in totaal 37 punten en verbeter je altijd je handicap. Onthou dus altijd dat je bij 37 punten, wanneer je 18 holes speelt, beter hebt gespeeld dan je handicap. 

Als je je handicap wil verlagen wanneer je 9 holes speelt dan dien je op 9 holes 20 stableford punten te scoren. Bij het invullen van de score worden de overige 9 holes namelijk automatisch ingevuld als 17 punten in plaats van 18 punten omdat het makkelijk is om 9 holes goed te spelen dan om 18 holes goed te spelen. Onthou in ieder geval dat je 20 punten moet scoren wanneer je je handicap op 9 holes zou willen verbeteren.

Hoeveel stableford punten voor handicap 36

Het heeft niets met je handicap te maken hoeveel stableford punten je moet behalen. Als je wil weten hoeveel slagen je extra je mag doen over een golfbaan van 9 holes om een handicap van 36 te spelen dan zijn dat er ongeveer 20 op de meeste golfbanen. Over 18 holes mag je dus vaak rond de 40 slagen extra doen.

Hoe vul je een scorekaart in bij golf?

Wanneer je een scorekaart wilt invullen dan kun je dit vaak doen via het intranet van de golfbaan en anders via de Golf.nl app waar je al je scores kunt bijhouden. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan de Golf.nl app welke erg gebruiksvriendelijk is.

Hoe vul je een qualifying kaart in

Een qualifying kaart kun je vaak ook via het eigen portal van de club invoeren en anders kun je ervoor kiezen om ook je qualifying kaart in te voeren op de Golf.nl app. Wanneer je een qualifying kaart invoert op de app dan moet je wel een marker aangeven die jouw scorekaart goedkeurt zodat je minder makkelijk kunt valsspelen.

Hoe loop ik een qualifying kaart

Qualifying kaarten kun je lopen in toernooien of wedstrijden op de golfclub. Je hebt ook de mogelijkheid om een qualifying kaart te lopen wanneer je met een vriend of bekende loopt. Je golf maat dient na afloop van de ronde de kaart goed te keuren, dat kan bijvoorbeeld via de App van Golf.nl

Wat is de afkorting van stableford

De afkorting van het woord stableford is stb. Deze afkorting wordt vaak gebruikt wanneer toernooien worden aangekondigd en zodat je kunt zien welke spelvorm het betreffende toernooi hanteert.

Hoe kun je je handicap berekenen op een par 3 baan

Je kunt je handicap op een par 3 eenvoudig berekenen door te kijken naar de handicaptabel van de betreffende baan. Deze tabel kun je vaak vinden op de website van de betreffende golfbaan. In de tabel zie je het aantal slagen bij verschillende handicapcategorieën (bijvoorbeeld categorie handicap 10 tot 15 die 6 slagen extra mag doen over golfbaan).

Dus wanneer je de par 3 baan hebt gespeeld dan kun je het aantal extra gedane slagen bij elkaar optellen. Wanneer je het aantal weet kijk je tussen welke handicapcategorie je valt op basis van het aantal extra gedane slagen ten opzichte van de par.

Wat gebeurt er wanneer je 36 punten haalt bij stableford

Wanneer je 36 stableford punten behaald dan speel je je handicap precies. Je doet dus het aantal slagen over de golfbaan wat je handicap ook daadwerkelijk aangeeft, dat klopt dus mooi.

Wat is het verschil tussen stableford en strokeplay?

Wanneer je strokeplay speelt dan worden in principe alle slagen geteld. Ook wanneer je een hole minder goed speelt dan behoor je deze net zo lang te spelen totdat de bal in de hole ligt. Na het eind van de 18 holes worden álle slagen bij elkaar opgeteld.

Als je de spelvorm stableford speelt dan kun je maar tot een bepaald aantal slagen punten halen op een bepaalde hole, afhankelijk van de handicap die je speelt. Nadat je meer slagen over de hole hebt gedaan dan wat staat aangegeven op basis van je playing handicap dan kun je geen score meer behalen op de betreffende hole.

Wat gebeurt er als je 18 stableford punten haalt?

Wanneer je 18 stableford punten haalt op basis van 9 holes dan speel je in principe gewoon je handicap en zou er in theorie geen daling of stijging van je handicap kunnen plaatsvinden. 

Echter, in het nieuwe systeem (WHS) kan je handicap toch nog dalen of stijgen ongeacht of je goed of slecht speelt. De handicap wordt namelijk berekend op basis van jouw 8 beste ronden op basis van de 20 laatst gespeelde ronden.

De ronde met 18 stableford punten kan dus beter zijn dan de 8 ronden waar het gemiddelde over genomen is of kan de 20e ronde onderaan het lijstje van de 8 gemiddelde rondes verwijderen waardoor er een nieuwe ronde bij deze 8 ronden moet komen waardoor de handicap daalt of stijgt.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!