Home » Golftermen » Slice golf

Slice golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is slice in golf?

Een slag die naar rechts afbuigt.

Slice golf

De meeste beginnende golfers hebben er last van en als je heel goed kunt golfen dan kun je er met opzet een slaan; de slice. De slice is een bepaalde benaming voor het resultaat van de richting waar de bal heen gaat op het moment dat de bal geslagen wordt.

Golf slice, de bal naar rechts

Een slice is een bal die vanaf het clubblad vertrekt en naar rechts vertrekt en steeds verder naar rechts zal blijven tollen totdat de bal tot stilstand komt. Veel golfers haten de slice. Wees dus niet getreurd, je bent niet de enige golfer die de bal sliced. Het is misschien wel de meest frustrerende en veelvoorkomende swing fout die we kennen in deze mooie sport. 

Vervelend aan de slice is dat de bal vaak een flink stuk naar rechts vliegt waardoor er allerlei hindernissen in het spel komen wanneer je in de baan loopt. Daardoor loop je vaak strafslagen op en dat speelt nou echt niet prettig.

Daarnaast is het zo dat de slice ook een slag is waarmee je erg veel afstand verliest. Hierdoor speelt de baan erg lang. Doordat er spin naar rechts op de bal zit verliest de bal in de lucht als het ware zijn power waardoor deze én afbuigt naar rechts én snelheid verliest.

De typische slicende golfer

Zo kwam er gister nog een golfer bij me om advies te vragen voor zijn slice toen ik wat ballen stond te meppen op de driving range. 

Toen ik zei dat ik het antwoord niet wist op zijn vraag hoe hij van zijn slice af moest komen keek hij me ietwat teleurgesteld aan (niet wetende dat ik zelf ook nog heel regelmatig een vieze slice aan m’n ballen heb). Enfin, dit was het levende voorbeeld dat de slice veel voorkomt.

Toen een golfer voor mij tegen hem zei dat hij zijn rechtervoet meer naar voren moest plaatsen om die slice te verhelpen probeerde hij dat. En ja, hij sloeg een bal recht. Wat was de man opgelucht, zijn slice was verholpen dacht hij. Hij sloeg nog een bal, en wat denk je? De slice was weer terug. De zogeheten band-aid solution was eens te meer een feit. 

Waarom ik dit voorbeeld teweegbreng? Omdat je hoogstwaarschijnlijk op zoek bent naar een oplossing voor je probleem met het slicen van de bal. Maar die oplossing ga je op deze pagina niet vinden, en ook niet op YouTube. Want daar zul je misschien een filmpje bekijken en zal het één dag goed gaan met je slice, en daarna weer bergaf. Dit omdat je de wortel van het probleem niet hebt aangepakt.

Hoe pak ik die slice in mijn golfswing dan wel aan?

Je kunt op twee manieren te werk gaan om die slice voor eens en voor altijd uit die golfswing te halen. Je zou kunnen zeggen dat er een wat makkelijkere weg is en een wat moeilijkere weg. 

De moeilijkere weg om je slice te gaan verhelpen is het zelf bestuderen van de golfswing om er zo achter te gaan komen waar je fouten zitten. Werk aan deze fouten en train als een beest om de ballen beter te gaan slaan. Want je kunt nog zoveel lezen over de golfswing en de slice maar als je niet traint dan zul je nooit beter worden.

De andere route om de slice te verhelpen is het nemen van lessen bij een golfpro. Een golfpro heeft het bestuderen van de golfswing al voor jou gedaan, zodat jij dit niet meer hoeft te doen. In een paar lessen kan de golfpro vaak al zien waar je probleem zit en hier samen met jou aan werken zodat je eindelijk van die slice af gaat komen! Kost je een paar euro maar dan ben je wel van het gezeik af.

Shank vs slice

Vele golfers gebruiken zowel de golfterm shank als slice voor een bal die naar rechts afbuigt. Op het eerste gezicht is er ook weinig verschil te vinden in het slaan van een shank en een slice bal, maar niets is minder waar.

Het verschil tussen een shank en een slice zit ‘m in het raak punt van de bal. Bij een shank raak je de bal met de hosel van de club op het moment van impact. Een shank vertrekt dan ook direct naar rechts en blijf afbuigen naar rechts.

Een slice daarentegen wordt vaak wel in of nabij het midden van het clubblad geraakt. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je een goede bal hebt geslagen, maar hoe langer de vlucht hoe meer de bal afwijkt naar rechts.

Of je nou een shank of een slice slaat in beide gevallen wijkt de bal af naar rechts en maak je het jezelf onnodig lastig voor de volgende slag.

Andere (mis)slagen in de golfwereld

Kan ik een slice bal als mulligan rekenen?

Een mulligan slaan is een ongeschreven regel. Speel je een hele slechte slice bal dan zou je deze als mulligan kunnen rekenen. Ontdek meer over het slaan van een mulligan »

Wat is een flop shot in golf?

Een flop shot is een bal die je over een obstakel heen speelt. Weten wie de flop shot koning is? Je leest er hier meer over »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!