Home » Golftermen » Shotgun golf

Shotgun golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is shotgun?

Golfers starten tegelijkertijd op verschillende holes.

Shotgun golf

Shotgun is een term die in de golfwereld wordt gebruikt ter aanduiding van hoe een golfwedstrijd start. Veelal zie je de shotgun vorm terugkomen op toernooi voor bijvoorbeeld bedrijven en andere samenstellingen. Shotgun zul je niet vaak terugzien tijdens wedstrijdvormen als clubkampioenschappen of maandbekers.

Nadat je de voor jou eerste hole hebt gespeeld ga je naar de opeenvolgende hole.

Voorbeeld shotgun

Tijdens shotgun kan het zijn je wordt ingedeeld voor een start op hole 4. Nadat je hole 4 hebt gespeeld vervolg je de golfronde op hole 5. Zo speel je uiteindelijk door totdat je op hole 3 eindigt. Je hebt dan een volledige ronde shotgun golf gespeeld. 

Een shotgun format kan zowel gespeeld worden als 9-holes of als 18-holes toernooi. Het ligt er maar net aan wat er die dag op het programma staat. 

Waarom wordt de shotgun spelvorm überhaupt gespeeld?

Tijdens evenementen als bedrijfsdagen of andere gelieerde activiteiten is het netwerken vaak prioriteit. Wanneer er volgens een shotgun start gespeeld wordt dan is het zo dat alle golfers tegelijkertijd beginnen en in basis ook weer tegelijk klaar zijn.

Zo is er meer tijd over voor het netwerken en gezellig na kletsen met z’n allen onder het genot van een hapje en drankje.

Als er wordt gestart volgens reguliere de reguliere tee-tijd schema’s dan kunnen er uren tussen zitten vooraleer de spelers finishen. Daardoor kan het zo zijn dat mensen die elkaar graag zouden willen spreken elkaar mislopen omdat het evenement zo een hele dag kan duren. 

Aan de andere kant zou een format waarbij ‘’gewoon’’ wordt gewerkt met tee-times wel kunnen zorgen voor wat extra flexibiliteit zodat mensen naar wens vroeger of later kunnen starten aan het golftoernooi.

Waar komt de term shotgun eigenlijk vandaan?

Het verhaal luidt dat de term shotgun ooit geboren is in de jaren 50, mei 1956 om precies te zijn. Naar het schijnt was er een toernooi in Walla Walla, een plaats in de Amerikaanse staat Washington, en waren de spelers aan het wachten op de verschillende teeboxen (afslagplaatsen) tot het toernooi begon.

Opeens volgde er een luide knal uit de richting van de pro van de club, Mr. Jim Russel, die een shotgun af vuurde om kenbaar te maken dat de golfers aan hun wedstrijd konden beginnen. 

Shot gun golf

Waar er vroeger een shotgun werd gebruikt is dat meestal nu meestal een ‘’shotgun’’ in de vorm van een hoorn of een toeter om aan te geven dat het toernooi kan gaan beginnen.

Nadeel voor de golfbaan

Het shotgun format kan nadelig zijn voor golfers die niet aan het toernooi deelnemen maar graag wel gebruik zouden willen maken van de golfbaan. Het is namelijk zo dat gedurende het shotgun format in principe alle holes zijn toegewezen aan de mensen die deelnemen aan het shotgun format. 

Wanneer er 18 holes worden gespeeld kan het tot wel 5 uur duren voordat de baan weer vrij is voor reguliere golfers. Dat vinden wij erg lang!

Tijdens het traditionele tee-off format is het zo dat de flights vaak gedurende een tijdblok beginnen, laten we zeggen 1 of 2 uur. Na dit tijdsblok kan in principe iedereen die niet deelneemt aan het toernooi wel weer gebruik maken van de golfbaan.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!