Home » Golftermen » Par Golf

Par Golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is par?

Het gemiddelde aantal slagen dat een professional nodig heeft om de baan te spelen.

Par Golf

Par is een aanduiding voor een score op een golf hole. Het is misschien wel de meest bekende aanduiding omdat iedere hole met een score wordt aangeduid welke geldt als de par.

Wat hiermee wordt bedoeld is dat wanneer professionele golfers (met een handicap van 0 of lager) de betreffende hole spelen zij de hole in de meeste gevallen in het aantal aangegeven slagen spelen.

Zo zijn golfbanen opgedeeld in holes waarover je 3, 4 of 5 slagen mag doen. Wanneer je over een hole 3 slagen doet waarover je 3 slagen mag doen, dan scoor je een par. Zo geldt dit ook voor een par 4 en een par 5, waar je respectievelijk 4 en 5 slagen over de hole mag doen om een par te scoren. 

De par van een hole wordt dan ook vaak aangegeven op het bord dat je ziet bij de afslag van de golf hole. Hier staat dan aangegeven of het een par 3, par 4 of een par 5 is. Wanneer jij de score behaalt welke je op het scorebord terugvindt dan scoor je dus een par!

Inhoudsopgave

Leestijd: 6 min

Laatste bewerking: 03-02-2023

Par in golf, knap?

Wanneer je je eerste par scoort dan voel je je vaak toch wel even de koning. 18 keer achter elkaar en je speelt als een professioneel golfer. Als je het op een hole kunt dan moet het op de rest van de holes toch ook wel lukken?

Tja, dat zou je misschien denken. Maar toch is het verre van gemakkelijk om op de helft van de holes een par te spelen, laat staan op 18 holes. Wanneer je op 9 van de 18 holes een par zou scoren en op de rest van de holes een bogey dan zou je toch al gauw rond de handicap van 7 spelen. 

Kijk maar eens om je heen en vraag je af hoeveel spelers een handicap van 7 of lager hebben. Ik kan je vertellen, dat zijn er niet veel. Vraag jezelf dus nog maar eens af hoe gemakkelijk het is om een par te scoren.

Hoeveel pars maakt de golfer gemiddeld per ronde?

Een golfer met een gemiddelde score van 71 (1 onder par), dus een professionele golfer, scoort gemiddeld 12 pars per ronde en daarnaast dus drie birdies of bogeys. Zo zie je dat zelfs professionals vaak genoeg een bogey scoren waar zij geacht worden minimaal een par te scoren.

Wanneer je een gemiddelde score hebt van 80 (+8) en dus zo rond de handicap van 6-8 zit dan scoor je als golfer gemiddeld zo’n 8 a 9 parren per ronde. Daarnaast scoor je 1,5 birdie per ronde en vul je de overige scores aan met bogeys. 

Par 3 golf

Wanneer je als golfer gemiddeld rond de 90 slagen doet over je ronde, dan scoor je gemiddeld zo’n 4-5 parren per 18 holes. Je scoort 0 birdies, de overige scores worden verdeeld over de verschillende vormen van bogey.

Een score van 100 slagen per ronde betekent dat je in de meeste gevallen 1 a 2 parren zult scoren. Bogeys, double bogeys en triple bogeys zullen het grootste gedeelte van je scorekaart vertegenwoordigen. Het komt minder vaak voor dat er een eagle of zelfs een albatros wordt geslagen.

Het slaan van een par is zeker een kunst. Wanneer je als beginnende golfer een par wilt is het handig om de bal zo snel mogelijk op de green te krijgen.

Par, veelgestelde vragen

Wat betekent onder par?

Onder par bij golf betekent dat je als golfer minder slagen over een golfbaan doet dan een gemiddelde professionele golfer erover zou doen. 

Stel dat je par speelt bij 72 golfslagen, dan speel je onder par op het moment dat je 71 slagen over de baan doet.

In golfwedstrijden van professionele golfers wordt er door de meeste golfers onder par gespeeld. Op moeilijkere golfbanen waar wedstrijden gehouden worden is de eindscore vaak maar een aantal slagen onder par (bijvoorbeeld -3 of -4) en op de wat makkelijkere banen wordt gemakkelijk een score van -25 gehaald (dus 25 slagen minder dan par) door de winnaar na 4 ronden golfen.

Wat is een par bij het golfen?

Een par bij het golfen is dat je het aantal slagen doet over een golfhole (één baantje) die ervoor staat aangegeven. De par op een golf hole kan 3, 4 of 5 zijn.

Wanneer de par drie is en je doet drie slagen om de bal in de hole te slaan dan heb je een par. Wanneer de par 4 is en je doet vier slagen over de betreffende baan dan sla je ook een par. Voor een par 5 geldt hetzelfde.

Hoeveel slagen is een par?

Hoeveel slagen een par is verschilt per golf hole aangezien er banen zijn waar de par 3 slagen is, 4 slagen is of 5 slagen is. Wanneer je aankomt bij een hole staat er altijd een bord waar de par, dus het aantal slagen dat je over de baan mag doen, staat aangegeven. Zo weet je dus altijd hoeveel slagen de par is.

Wat is een par 4 baan?

Een par 4 baan is een hole op de golfbaan waar je 4 slagen over mag doen wanneer je de par wil spelen. De ‘par’ is het gemiddeld aantal slagen dat een professionele golfer doet over een golfhole.

Hoe spel je par?

Par spel je als par. Par is een afkorting van ‘Professional average result’, ofwel het gemiddeld aantal slagen dat een professionele golfer over een golf hole doet. 

Je schrijft het woord par gewoon aan elkaar zonder punten of andere leestekens.

Wat is par 72?

Wanneer je par 72 aanduidt dan wordt hiermee bedoeld dat een 18 holes golfbaan een par van 72 heeft. Met andere woorden; als je 72 slagen doet over de 18 holes dan speel je de baan in par; het aantal slagen dat een professionele golfer over de baan zou doen, gemiddeld genomen.

Wat is het verschil tussen een par en een hole in one?

Een golf hole heeft altijd een PAR; professionele average result. Het aantal slagen dat een golf professioneel er (gemiddeld) over doet om de bal in de hole te krijgen. Een PAR kan zijn 3, 4 of 5 slagen en met hoge uitzondering 6 slagen. Wanneer je maar 1 slag nodig hebt vanaf de teebox dan maak je een hole in one.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!