Home » Golftermen » Out of bounds

Out of bounds

Overzicht

Onderwerp

Spelregel

Wat is een out of bounds slag?

Een bal die buiten het speelveld wordt geslagen.

Out of bounds

Alsof het golfspel nog niet genoeg regels heeft.. Je kunt de golfbal ook daadwerkelijk buiten het veld slaan. En de consequenties van het out of bounds slaan zijn niet bepaald vriendelijk voor je score. 

Waar herken je de out of bounds markeringen aan op de golfbaan? In nagenoeg alle gevallen is het out of bounds gebied op een golfbaan afgebakend met witte palen of paaltjes. De grens van het out of bounds gebied ligt in een rechte lijn van paal tot paal.

Maar wanneer ligt een bal precies out of bounds? Een bal ligt out of bounds wanneer de bal in zijn geheel over de denkbeeldige lijn ligt van de witte paaltjes. Wanneer een bal precies op de grens ligt van het out of bounds gebied en niet in zijn geheel over de grens ligt dan mag de bal gewoon verder gespeeld worden.

Ook wanneer de golfbal tegen een paaltje aan ligt aan de binnenkant (dus de kant van de golfbaan) van het grensgebied is er geen sprake van een out of bounds situatie.

Out of Bounds

Inhoudsopgave

Out of bounds golf; hoe te handelen?

Wanneer je twijfelt of je de bal out of bounds hebt geslagen, sla dan altijd een provisionele bal. Een provisionele bal is een bal die je verder speelt wanneer je de eerste bal niet meer kunt vinden en de bal out of bounds hebt verklaard. Je speelt dan met de nieuwe bal verder met een strafslag.

Wanneer je geen provisionele bal hebt geslagen en je vindt de golfbal in het out of bounds gebied dan kun je ook nog het volgende doen; een wat recentere golfregel uit 2019 leert ons dat we ook de bal mogen droppen bij het out of bounds gebied met (welteverstaan!) twee strafslagen.

Je hebt dus twee keuzes die je kunt maken bij een out of bounds situatie. In de meeste gevallen is de eerste keuze, dus het slaan van het provisionele bal in het geval van een dreigende out of bounds situatie, de meeste verstandige keuze.

Echter, een bal out of bounds slaan blijft altijd een pijnlijke situatie en maakt het moeilijk om nog tot een goede score te komen op de betreffende hole. Je kunt je bal beter in een waterhindernis slaan om zo een drop te nemen en in ieder geval de geslagen afstand meenemen. Bij een bal die out of bounds beland kun je weer helemaal terug..

Dus bijvoorbeeld; wanneer je je tee shot out of bounds slaat dan moet je dus weer een tee shot slaan en sla je dus voor drie af. De volgende slag na de tee shot wordt dan dus al slag nummer vier.

Out of bounds in golf

Wanneer je de bal bijna out of bounds slaat maar nog net in blijkt te liggen dan kan het zijn dat je last hebt van struiken of van bomen. Het is in deze gevallen niet toegestaan om struiken, takken of bomen buiten de baan te verwijderen om je bal in goede positie te kunnen slaan.

Wanneer je bij een out of bounds of paaltje in de buurt ligt mag je dit paaltje niet verwijderen omdat je ook dan weer materiaal verwijderd dat ‘’buiten de baan staat of ligt’’

Out of bounds golfregel; wat is nog meer belangrijk?

Wanneer je bal nog net binnen ligt en je dus niet out of bounds hebt geslagen mag je de slag altijd spelen terwijl je out of bounds staat maar je bal in bounds ligt.

Je krijgt dus geen ‘’relief’’ wanneer je je bal tegen het out of bounds paaltje hebt aangeslagen omdat deze aanduiding dient als grens van de golfbaan. Ook niet wanneer het paaltje zorgt voor een verhinderde backswing…

Let op: je hebt ook out of bounds binnen de golfbaan; bijvoorbeeld tussen twee holes in. Toevallig maakte ik dit afgelopen weekend mee op een golfbaan in het oosten van het land in Winterswijk. Mijn flightgenoot wist me te vertellen dat mensen een dubbele dogleg par 5 afsneden via een par 3 die aan de binnenkant van deze par 5 lag.

Out of Bounds golfbaan Winterswijk

Op bovenstaande afbeelding zie je de rode stip. Deze rode stip is ongeveer ter hoogte van de teebox op hole 11. Vanuit de afslagplaats op hol 10 werd er ongeveer gemikt op deze plek om vervolgens met slag twee richting de green van hole 10 te gaan. Toen dit veelvuldig gebeurde is er een interne out of bounds situatie gecreëerd waarbij de zwarte lijn de out of bounds situatie vertegenwoordigd. Wanneer je de bal in de huidige situatie op de plek van de rode stip zou slaan dan zou je dus out of bounds liggen. Als je een beetje man bent dan sla je de bal er in een keer naar toe, a la Bryson Dechambeau.

Op zoek naar een extra dimensie in je rondje golf?

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!