Home » Golftermen » Neary golf

Neary golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een neary?

Een speler die de bal het dichtst bij de vlag weet te slaan.

Neary golf

Wat is precies de neary, een golfterm die je veel tegenkomt op golftoernooien en andere plaatsen waar in groepsverband gegolfd wordt. Heb je de term al een paar keer gezien maar weet je niet precies wat het betekent? Wij leggen het je uit.

Inhoudsopgave

Wat is een neary bij golf

De golfterm neary komt voort uit het woord ‘’near’’ dat dichtbij betekent in het Engels. Door er een y achter te plakken ligt het woord waarschijnlijk net iets makkelijker in de mond. 

Zoals je nu misschien al hebt kunnen raden heeft de golfterm neary te maken met hoe dichtbij je een golfbal slaat. Om preciezer te zijn wordt de ‘’neary’’ prijs vaak uitgereikt op par 3’s waar de winnaar degene is die de bal het dichtst bij de vlag weet te slaan.

Hoe wordt gemeten wie de neary slaat?

Een neary wordt pas gemeten op het moment dat de bal ook daadwerkelijk óp de green tot stilstand komt. Ligt je bal op de green? Kijk dan op het bordje hoe dichtbij de meest dichtstbijzijnde slag tot dan toe was. 

Heb je het idee dat jouw slag dichterbij ligt? Pak dan het meetlint en meet vanaf jouw bal tot aan de vlag hoe ver het was. Weet je de afstand? Schrijf deze dan op in het boekje dat aan het meetlint vast zit en hoop dat je aan het eind van de dag de eerste prijs voor de neary mee naar huis neemt.

Waarom wordt de neary gespeeld?

De neary wordt vaak als spelvorm gespeeld zodat spelers een extra prijs kunnen winnen. Vaak zie je neary daarom terugkomen bij benefietwedstrijden of bedrijfstoernooien. De neary brengt vaak een leuke spanning met zich mee waardoor iedereen net even wat meer zijn best doet op de par 3’s.

Regels waaraan de neary dient te voldoen

Een neary telt pas op het moment dat afgeslagen bal voldoet aan de volgende eisen:

  • De bal is afgeslagen vanaf de teebox en is de eerste slag van de betreffende speler op de hole.
  • De bal komt tot stilstand in de hole van de betreffende hole of stopt op de green
  • De allerbeste neary is natuurlijk de hole-in-one.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!