Home » Golftermen » Mulligan Golf

Mulligan Golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een Mulligan?

Een slag die je over doet, na een mislukte eerste slag.

Mulligan Golf

De mulligan. Misschien ben je nog niet bekend met deze golfterm, maar hoogstwaarschijnlijk heb je het al vaak genoeg zien gebeuren op de golfbaan. Je hebt hoogstwaarschijnlijk zeker één golfmaat die niet vies is van een mulligan.

Uiteraard zijn mulligans niet toegestaan tijdens een golfwedstrijd. Het zou wat zijn als iedereen telkens zou zeggen; oh die ging mis, ik sla er nog even een. Dan krijg je natuurlijk een oneerlijke wedstrijd.

Amateur golfers gunnen zichzelf zo nu en dan nog weleens een mulligan. Vooral als ze al een tijdje niet op de golfbaan zijn geweest of wanneer ze op de eerste hole de afslag direct verpesten. Soms betekent die eerste slag dan al direct het einde van je golfronde omdat het lastig wordt om deze slag nog in te halen. 

Inhoudsopgave

Leestijd: 5 min

Laatste bewerking: 18-12-2022

Sommige golfers beperken de mulligan enkel tot de eerste hole. Andere golfers gebruiken de mulligan meerdere keren gedurende een golfronde. En dan zijn er ook nog spelers die zichzelf zo’n beetje iedere hole een mulligan toekennen. Whatever makes you sleep at night.

Mulligan Golf Term: waar komt dit woord vandaan?

Het is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk waar het woord mulligan vandaan komt. Er is echter een verhaal dat plausibel lijkt. Het lijkt erop dat de term mulligan ooit ter aarde is gekomen door een golfer genaamd David Mulligan.

David Mulligan

Op een dag stond de heer David Mulligan op de teebox en sloeg hij af. David sloeg de bal het veld uit en sloeg een nieuwe bal. Hij noemde dit tweede schot de ‘’correction ball’’. Zijn vrienden / golf maten waren het er niet mee eens en noemden het slaan van een tweede bal zonder consequenties sindsdien een Mulligan.

Mulligan was een vooraanstaande zakenman en vertrok na een tijdje vanuit Engeland naar de Verenigde Staten. Daar ging het golfen bij Winged Foot en vanaf daar is de term mulligan zich gaan verspreiden. 

Klinkt best als een plausibele theorie, toch? Wij gaan ervan uit dat het ongeveer zo is gedaan. Toch vinden we het dan alsnog best bijzonder dat deze term zich uiteindelijk zelfs over golfers in heel Nederland heeft weten te verspreiden.

Mulligan Golf Regel

Zoals je dus hopelijk begrepen hebt is een mulligan geen officiële regel binnen golf. Het is eerder een ongeschreven regel die je tegenkomt bij mensen die voor hun plezier (maar soms ook heel serieus) een rondje gaan golfen. 

Tijdens een wedstrijd zul je een golfspeler die een mulligan speelt daarom niet tegenkomen. Wanneer je een mulligan wil gebruiken in een wedstrijd zul je raar worden aangekeken door je medespelers en kun je voor dit gedrag zelfs strafslagen krijgen. Golfers zijn er namelijk niet zo blij mee als jij loopt vals te spelen.

In sommige toernooien zijn mulligans toch wel toegestaan

Je hebt speciale competities of toernooien waar mulligans tóch wel zijn toegestaan. Neem de mulligan competitie die ergens in de Verenigde Staten wordt gespeeld. Je krijg per wedstrijd een aantal mulligans welke je strategisch in kunt zetten. Best nog een goed idee vinden wij zo. 

Golf is namelijk best wel een moeilijke sport, en als je het spelletje toch voor je plezier speelt, waarom zou je dan niet een aantal mulligans mogen gebruiken als iedereen dat mag? Daarnaast creëer je hiermee een extra strategische component wat erg leuk kan zijn. 

Naast deze speciale competities zijn er bijvoorbeeld ook charity evenementen waar je mulligans kunt kopen en daarmee het goede doel ondersteunt. Fantastisch toch? Je koopt dus wat extra slagen en daarmee help je het goede doel.

Conclusie

Je weet nu wat een mulligan is, wanneer je deze wel en zeker niet moet gebruiken en waar de terminologie mogelijk vandaan komt.

Onthoud als laatste punt even dat het handig kan zijn om vooraf te bespreken met de groep waarmee je op pad gaat of jullie wel of geen gebruik zullen maken van mulligans.

Bij sommige golfers kan de mulligan nogal irriterend werken wanneer zij zich graag aan de regels houden en het irritant vinden wanneer andere dit niet doen.

Op de hoogte zijn van de laatste golfregels? Er zijn talloze boeken geschreven die online te vinden zijn!

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!