Home » Golftermen » Leary golf

Leary golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een leary?

Een speler die binnen 3 slagen het dichtst bij de vlag weet te slaan.

Leary golf

Toen ik voor het eerst wat las over de golfterm leary had ik hier nog nooit van gehoord. Daarom leek het ons een mooi idee om vandaag eens wat over de leary te schrijven aangezien wij deze term zelf ook niet kenden.

Ben je dus op zoek naar de betekenis van de golfterm leary? Dan zit je goed en kun je rustig verder lezen over de uitleg en de oorsprong van deze golfterm.

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 min

Laatste bewerking: 18-09-2022

Betekenis van de golfterm leary

De leary betekent in het kort gezegd het volgende; wie er met de derde slag het dichtst bij de hole op een par 5 ligt wint de leary. 

We vragen ons alleen af of de bal ook daadwerkelijk op de green moet liggen of de fairy, net zoals dit bij een neary hoort. 

In eigenlijk alle gevallen wordt de leary op par 5’s gespeeld en wordt er zo gekeken wie er na drie slagen het dichtst bij de hole ligt.

De leary in golftoernooien

De leary wordt voornamelijk gespeeld in golftoernooien voor bedrijven of binnen golfverenigingen. Vaak staat er een bordje aan het begin van de hole en neemt de eerste flight het bordje mee naar de plek waar de eerste leary wordt geslagen (áls deze al wordt geslagen..).

Wanneer er nieuwe flights langskomen die verder hebben geslagen dan de eerste leary dan nemen zij het leary bordje mee en weet iedereen hoe ver er is geslagen. De speler die de leary slaat schrijft zijn naam op zodat duidelijk is wie de leary geslagen heeft.

Waar komt de leary vandaan?

Waar de leary precies vandaan komt is voor ons nog onduidelijk. Misschien is deze term ooit verzonnen op een golfclub en heeft het woord zich zo verspreid? Joost mag het weten. Wij konden verder ook niet veel informatie over de leary vinden in het buitenland. Misschien is het ook wel iets Nederlands?

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!