Home » Golftermen » Hole in one

Hole in one

Overzicht

Onderwerp

Wat is een hole in one

Een golfer heeft één slag nodig om de bal vanaf de tee in de hole te slaan.

Hole in one

De hole in one, misschien wel het meest gewilde moment op de golfbaan. Wanneer je er een slaat in de wedstrijd maak je kans op grootse prijzen, zelfs tijdens amateurtoernooien. Vandaag gaan we het erover hebben wat er allemaal komt kijken bij een hole in one en wat er in de golf geschiedenis allemaal al is gebeurd op het gebied van hole in ones.

Betekenis: wat is een hole in one?

De betekenis zelf zegt het eigenlijk al. Een hole in one is wanneer je een golf hole binnen één slag weet te voltooien. Hole in ones worden meestal geslagen op par 3’s en zo nu en dan op par 4’s.

Hoe groot is de kans op een hole in one

Om maar meteen even met de deur in huis te vallen, en niet geheel onverwacht, de kans op een hole in one is natuurlijk niet zo heel erg groot. Maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al kunnen bedenken. 

Daar komt ‘ie dames en heren; de kans voor een amateurgolfer zoals jij en ik om een hole in one te slaan is ongeveer 1 op 13.000. Voor professionele golfers is de kans om een hole in one te slaan ongeveer 1 op 4.000. 

We kunnen dus wel stellen dat hoe beter je wordt hoe groter de kans dan ook is dat je een hole in one slaat. Maarja, je hoeft er niet heel slim voor te zijn om dat te weten.

Hoe sla je een hole in one?

Meteen de lastigste vraag; hoe sla je een hole in one? Het enige dat je volgens ons kunt doen is op de vlag mikken en de juiste club in de hand nemen en dan is het hopen. Zoals je hierboven gelezen hebt is zelfs de kans voor topspelers maar 1 op de 4000. 

Dat betekent dat er zelfs in hun geval veel aan het toeval wordt overgelaten. En als je ooit een topper hebt zien slaan dan weet je dat er weinig aan het toeval over wordt gelaten bij die gasten.

Hole in one etiquette

Stel het komt zover; je slaat de hole in one tijdens een wedstrijd. Wat moet je dan doen? Nadat je heel erg hard hebt lopen juichen met je flightgenoten wordt het waarschijnlijk iets minder leuk als er veel deelnemers zijn aan het golftoernooi.

Wanneer je een hole in one slaat ben je namelijk ‘’verplicht’’ om het hele clubhuis te voorzien van champagne. En dan maar hopen dat er niemand in het clubhuis staat. Soms worden hole in ones ook in het clubhuis op het hole in one bord vermeld. 

Hole in one prijs
Bij grote golf evenementen kunnen golfers een auto winnen wanneer zij op een bepaalde hole een hole in one slaan.

De hole in one moet dan in veel gevallen wel door een ‘’getuige’’ erkend worden omdat anders iedereen kan bedenken dat hij of zij een hole in one heeft geslagen.

Hole in one humor

De hole in one is veelbesproken onderwerp in de golfwereld, al vanaf oudsher blijft het voor veel spelers het meest bijzondere en gewilde moment uit hun golf leven. Daarom worden er ook veel grappen gemaakt over de hole in one. Hieronder hebben we twee van die grappen voor je opgeschreven:

‘’Why do golfers wear two trousers?’’ In case they get a hole in one..

‘’What did the dentist say to the golfer?’’ Looks like you have a hole in one..

Hole in ones in de loop der jaren

In de geschiedenis van golf zijn er nogal wat hole in ones vastgelegd op camera. Daarom vinden we dit een geschikt moment om de mooiste hole in ones met je te delen vanuit verschillende spelsituaties en geslagen door verschillende golfers. Ben je er klaar voor? Wij wel!

Hole in ones Joost Luiten

Laten we beginnen met onze Nederlandse vriend Joost Luiten. Joost zit op het moment van schrijven even in een dipje (11-06-2022). Hopelijk kunnen we Joost zijn vertrouwen weer een beetje teruggeven door hem zijn hole in ones te laten zien. Joost, als je dit leest, het komt weer goed. Laten we beginnen met genieten van de hole in one van Joost op het Tenerife open in 2021.

Hole in one par 4

In totaal zijn er op par 4’s in de golfgeschiedenis 6 hole in ones vastgelegd op camera. De een is nog meer bijzonder dan de andere. Het enige dat we kunnen zeggen over deze beelden is; kijk en geniet.

Tiger Woods: hoeveel hoe in ones heeft Tiger geslagen?

Tiger, die ook wel wordt aangeduid als the G.O.A.T (Greatest of all times) heeft in zijn leven al flink wat hole in ones geslagen. Maar hoeveel zijn het er? In totaal heeft Tiger Woods 20 holes in ones geslagen waarvan drie op de PGA Tour. 

Een van de mooiste hole in ones van Tiger was toch wel op de 16e hole tijdens het Phoenix open in 2001. Het publiek werd helemaal gek toen Tiger de bal in de hole wist te krijgen na een slag.

Hole in one over water masters

Tijdens de Masters, het meest prestigieuze golftoernooi, proberen golfers op de beroemde en beruchte hole 16 de bal over het water te laten stuiteren om vervolgens in de hole te belanden. 

En zijn vele verschillende theorieën over hoe je een bal over het water laat stuiteren, zo deed Bryson Dechambeau het met een ijzer 5 waarmee hij de bal goed in de nek sloeg. 

John Rahm deed het nog beter, hij liet de bal over het water stuiteren en de bal belandde zo in de hole, hoe fantastisch?

Hole in one Masters

Om af te sluiten gaan we nog even door met de 16e hole van de Masters en alle hole in ones die ooit geslagen zijn op deze hole en zijn vastgelegd op televisie. Het begint met een wat wazig beeld van de ooit eerst opgenomen hole in one en wordt daarna steeds mooier. Kijk en geniet.

Nieuwsgierig naar andere golftermen? Hier vind je een korte samenvatting van de diverse termen of je leest er alles over op onze golftermen pagina »

Wat is par in golf?

PAR is het gemiddelde aantal slagen dat een professional nodig heeft.

Wat is een eagle in golf?

In golf maak je een eagle wanneer je 2 slagen minder nodig hebt dan PAR.

Wat is een (double) bogey in golf?

Een (double) bogey is wat wij als normale stervelingen het meeste slaan. Bij het maken van een bogey heb je 1 slag meer nodig dan PAR en bij een double bogey heb je 2 slagen meer nodig dan PAR.

Wat is een albatros in golf?

Wanneer je een albatros slaat, heb je drie slagen minder nodig dan PAR.

Wat is een birdie in golf?

Wanneer je een birdie maakt dan heb je 1 slag minder nodig gehad dan de PAR van de golf hole.

Wat is green in regulation?

Een Green in Regulation is het aantal slagen dat een pro golfer nodig heeft om op de green te komen.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!