Home » Golftermen » GVB Golf

GVB Golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een GVB?

Het golfbewijs om op iedere golfbaan te mogen golfen.

GVB Golf

Je wil beginnen met golf, het lijkt je namelijk een vette sport! Gezien bij vrienden of op televisie. Je kunt bij vrienden een golfset lenen of je hebt inmiddels zelf al een klein golfsetje aangeschaft.

Maar dan hoor je opeens dat je een ‘’gvb’’ nodig hebt om te gaan golfen.. Een gv wat? Inderdaad, een gvb. Het woord gvb is de afkorting van het woord golfvaardigheidsbewijs.

Maar wat is dan precies een golfvaardigheidsbewijs? Kort gezegd is het golfvaardigheidsbewijs een soort certificaat/diploma dat je krijgt wanneer je het golf theorie en praktijkexamen met goed gevolg hebt afgelegd.

Je kunt je golfvaardigheidsbewijs op meerdere manieren halen, namelijk bij een golfvereniging of bij speciale bedrijven welke eendaagse cursussen aanbieden.

Golfvaardigheidsbewijs 2021

Inhoudsopgave

Leestijd: 7 min

Laatste bewerking: 29-04-2023

GVB Golf halen

Je hebt dus besloten om je GVB te gaan halen, maar waar en hoe ga je dat dan doen? Deze vraag valt op meerdere manieren te beantwoorden en dat zullen wij ook voor je doen. 

GVB golf halen bij een golfbaan

Je kunt ervoor kiezen om je golfvaardigheidsbewijs te halen bij een golfbaan of een golfvereniging. Dit is de meest gebruikelijke route en ook de meest verstandige route wanneer je ook daadwerkelijk een beetje wil leren golfen. Tussen de lessen door kun je vaak gratis gebruik maken van de oefenfaciliteiten op de golfbaan. Zo kun je, wat je hebt geleerd tijdens de lessen, direct oefenen en toepassen in de praktijk.

Praktijklessen

In dit geval krijg je vaak een lespakket van zo’n tien praktijklessen van de golfpro op de betreffende club. Deze lessen bestaan voornamelijk uit het onder de knie krijgen van de verschillende technieken in het golfen.

Dit kunnen bijvoorbeeld verschillende golftechnieken zijn zoals het oefenen van bunkerslagen, pitches, chips en het putten van de golfbal. Naast deze praktische lessen legt de golfprofessional vaak ook nog even iets uit over hoe het spel is opgebouwd. Dus, wat is een handige slag om te spelen op welk moment. 

Theorie examen

Wanneer je tien praktische lessen hebt gevolgd dan wordt het tijd voor het volgen van je praktijkexamen. Maar eerst nog je theorie examen.. Voordat je op mag voor je praktijkexamen dien je namelijk een je theorie examen te halen, net zoals bij een autorijbewijs. 

Meestal ontvang je bij de golfvereniging zelf geen informatie over je theorie examen, je bent op jezelf aangewezen. Dit betekent vaak of online theorie examens gaan oefenen óf een golf theorie examen boek kopen en lezen.

Het golf theorie examen is in veel gevallen een bekeken zaak. Als er een foutje teveel wordt gemaakt dan doet men daar meestal niet zo heel erg moeilijk over op de golfvereniging. Tenzij je je gvb in een hele strenge omgeving wil gaan halen.

Praktijkexamen

Theorie examen gehaald? Check. Dan wordt het daarna tijd voor het behalen van het praktijkexamen gedeelte van je gvb. Het behalen van je praktijkexamen gedeelte van het gvd bestaat uit het spelen van 9 holes grote baan of 9 holes kleine baan op de golfvereniging waar jij lid bent. Wanneer je genoeg stableford punten hebt behaald heb je officieel je gvb gehaald en kun je lekker gaan genieten van het mooie spel dat golfen heet. Maar vergeet niet dat je gvb net als een autorijbewijs is.

GVB halen via eendaagse cursus

Wanneer je er liever snel vanaf bent is het een idee om een eendaagse cursus te volgen om je gvb te halen. Het is dan natuurlijk de vraag of je ook daadwerkelijk leert golfen in een dag, maar je hebt dan in ieder geval wel je golfvaardigheidsbewijs.

Je kunt er daarna altijd nog voor kiezen om écht te leren golfen door bijvoorbeeld golflessen te nemen bij een goede golfprofessional. 

GVB registreren

Wanneer je voor het eerst je gvd en golfhandicap wil registreren, dan kun je dit in Nederland doen bij zowel een ‘’virtuele golfclub’’ als bij een reguliere golfclub. Hoe dit in zijn werk gaat zullen we je nu uitleggen. 

GVB registreren bij een virtuele golfclub

Wanneer je je gvb registreert bij een virtuele golfclub dan word je in principe gewoon aangemeld bij de NGF en ontvang je een golfpas vanuit de NGF waarmee je je kunt legitimeren op iedere golfbaan zodat je men op deze golfbaan kan zien dat je ook daadwerkelijk over een gvb beschikt.

Nederlandse Golf Federatie

Soms krijg je bij deze virtuele golfclubs ook nog toegang tot andere faciliteiten zoals een applicatie of een korting op greenfees bij golfclubs. De bekendste virtuele golfclub is hoogstwaarschijnlijk de ANWB in Nederland.

GVB registreren bij reguliere golfclub

Wanneer je hebt besloten om je gvb te registreren bij een reguliere golfclub (dus een met golfbaan) dan kun je dit vaak op meerdere manieren doen. Zo kun je in veel gevallen kiezen voor dezelfde constructie als de NGF-registratie bij een virtuele golfclub. Je betaalt dan ieder jaar een bedrag aan de golfclub waarmee jouw NGF-registratie levend wordt gehouden. 

Daarnaast kun je je gvb uiteraard ook registreren in combinatie met een lidmaatschap waarmee je speelrecht hebt op de golfbaan en daarnaast direct een NGF-registratie hebt. Wanneer je je golfvaardigheidsbewijs hebt behaald kun je dit vaak eenvoudig regelen met het bestuur of secretariaat van de golfclub.

Wat kost het halen van je golfvaardigheidsbewijs?

Het behalen van je golfvaardigheidsbewijs kan dus op verschillende manier en daar komen verschillende kosten bij kijken. Zo kun je je misschien voorstellen dat je met een eendaagse cursus goedkoper uit bent dan wanneer je kiest voor een lessenpakket op de plaatselijke golfvereniging.

Daarnaast is het nog afhankelijk van de groepsgrootte waarin je de golflessen gaat volgen. Als je dezelfde lessencyclus aflegt met drie personen of met vijf personen kan dat nogal wat uitmaken voor de kosten die het met zich meebrengen.

Kosten golfvaardigheidsbewijs bij golfbaan

Je kunt qua kosten voor het behalen van je gvb bij een golfbaan zo rekenen op een prijs van ongeveer 250 euro, afhankelijk van de groepsgrootte waarin je de lessen volgt.

Zo heb ik ooit zelf een bedrag van 250 euro betaald voor een lessencyclus van 10 lessen en heb ik mijn gvb behaald met 2 anderen. Wanneer ik de cursus had gevolgd met 3 anderen dan was ik ongeveer 50 euro minder kwijt geweest.

Kosten: +- € 250

Kosten eendaagse cursus GVB

De meeste eendaagse cursussen (zoals die bij de ANWB) worden gegeven in grote groepen waardoor je als individuele golfer minder aandacht zult krijgen van de betreffende golf professional. De prijzen kunnen ze hierdoor vaak redelijk laag houden. Hou ongeveer rekening met een prijs van 150 tot en met 200 euro. 

Kosten: +- € 150

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!