Home » Golftermen » Greensome

Greensome

Overzicht

Onderwerp

Golf spelvorm

Wat is Greensome?

Een spelvorm die je in teams van twee speelt.

Greensome

In de golfsport zijn er vele verschillende spelvormen bedacht door de loop der jaren heen. Sommige spelvormen zijn wat bekender dan de andere. Greensome is een golfterm die je wat minder voorbij hoort komen. Daarom gaan we het vandaag eens hebben over deze term!

Inhoudsopgave

Wat is een greensome?

Greensome is een spelvorm in de golfsport die gespeeld dient te worden met vier personen. Een super leuk alternatief voor wanneer je eens wil afwisselen en in een teamverband wil spelen. Golf speel je meestal maar alleen en dat is ook maar zo alleen! 

Met een greensome bouw je echt een team element in. Hoe gaaf is het als een van de spelers een putt weet te holen terwijl de andere speler de bal mooi op de green heeft geslagen?!

Hoe speel je een greensome?

Een greensome wordt dus gespeeld met in totaal vier spelers die twee tegen twee spelen. Op iedere hole slaan beide spelers van één team af. Zodra er is afgeslagen bepalen de spelers onderling welke bal het best ligt om verder geslagen te worden. 

De speler waarvan de afslag niet gekozen is speelt de gekozen bal verder. Na deze slag speelt de andere speler verder, net zo lang totdat de bal in de hole ligt. 

Op de volgende hole slaan beide spelers weer af en wordt er wederom gekozen welke speler de beste afslag heeft geslagen. Daarna gaat de andere speler verder enzovoorts totdat de bal in de hole ligt.

Greensome tegen par

Greensome is uiteraard ook fantastisch om tegen par te spelen. Zo kun je met z’n 2en kijken of je onder par kunt spelen. Het gaat als volgt in zijn werk; per hole bekijk je de par van de betreffende hole.

Wanneer je de par speelt, dus bijvoorbeeld vier slagen over een par vier doet, dan noteer je een 0. Speel je een slag beter dan de par met je greensome teamgenoot? 

Dan noteer je een -1. Wanneer je 1 of meerdere slagen slechter speelt dan de hole aangeeft dan noteer je een + met het aantal slagen wat je meer over de hole hebt gedaan dan de par aangeeft. 

Je kunt er zowel voor kiezen om Greensome tegen par bruto als netto te spelen. Wanneer we het over bruto hebben dan bedoelen we dat je ‘’echt’’ tegen de baan speelt. Dus een par 5 dien je in vijf slagen te spelen, een par 4 in vier slagen en een par 3 in drie slagen.

Wanneer we het over netto Greensome hebben dan mogen jullie je handicap verrekenen met de par van de baan. Wanneer jullie beiden handicap 36 hebben dan zou dit betekenen dat jullie ongeveer per hole twee slagen extra mogen doen om de ‘’par’’ te spelen. Zo creëer je een eerlijke wedstrijd voor jezelf wanneer je handicap wat hoger is.

Greensome stableford regels

Hoe speel je greensome stableford? Wij leggen het hier even voor je uit. Zoals je al zult verwachten wordt de greensome stableford volgens de stableford puntentelling gespeeld. 

Om het aantal stableford punten per hole te kunnen berekenen heb je daarom de handicap van jou en je medespeler nodig. Pak hierna de handicaptabel erbij (hierop kun je zien hoeveel slagen je extra krijgt voor jouw handicap) en bekijk jouw playing handicap. 

Stableford puntentelling
Stableford puntentelling

Tel daarna de playing handicap van jou en je partner bij elkaar op en vermenigvuldig deze met 0,5. Rond het getal af op een heel getal. Zie zo, jullie hebben nu je playing handicap voor de dag. 

Wanneer de playing handicap bijvoorbeeld 12 is over 18 holes dan betekent dit dat jullie over de moeilijkste 12 holes één slag extra mogen doen.

Greensome competitie

In de NGF-competitie wordt er ook greensome gespeeld, maar dan over negen holes per viertal. Zonde dat het niet over 18 holes gespeeld wordt vinden wij.

Het berekenen van de playing handicap gaat net iets anders bij de NGF-competitie. De laagste playing handicap telt namelijk voor 60% mee en de hoogste playing handicap voor 40%. 

Simpel voorbeeld; wanneer jij weet dat je de laagste playing handicap hebt dan bereken je het als volgt..

Jouw playing handicap (in dit geval even 10 voor het gemak) vermenigvuldigen met 0,6 (60%) maakt in totaal 6.

De playing handicap van jouw partner (handicap 20) wordt vermenigvuldigd met 0,4. Dit komt uit op een getal van 8.

Tel nu beide handicaps bij elkaar op; 8 + 6 maakt 14. De playing handicap wordt dus 14 in deze 9 holes greensome competitie wedstrijd van de NGF.

Andere spelvormen

Wat is strokeplay?

Strokeplay is het meest bekende spelvorm in de golf wereld, namelijk diegene die de minste slagen noteert op zijn scorelijst is de winnaar. Lees er meer over in het artikel over strokeplay.

Wat is foursome?

Greensome lijkt op foursome, maar het is net even anders. Zo slaan niet beide teamgenoten af, maar wordt er om en om gespeeld bij foursome.

Texas Scramble

Ook Texas Scramble lijkt op foursome en greensome, maar ook hier ligt het accent weer net even anders. Je leest er hier alles over.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!