Home » Golftermen » Greenkeeping

Greenkeeping

Overzicht

Onderwerp

Greenkeeping

Het onderhouden van de golfbaan.

Greenkeeping

Greenkeeping is een golfterm binnen de golfwereld waarmee waarmee alles wordt aangeduid dat te maken heeft met het onderhoud van de golfbaan. Greenkeeping is een zeer veelzijdig vak waar kennis van flora en fauna essentieel is. Greenkeeping is meer dan gras maaien alleen.

Daarom besteden we vandaag tijd aan dit prachtige beroep. Enerzijds om wat te leren omtrent aan de golfterm greenkeeping en anderzijds om de greenkeepers eens goed in het zonnetje te zetten.

Voor dag en dauw

Wanneer je weleens vroeg gaat golfen dan zijn de greenkeepers vaak allang in de weer. Of dit nu het slepen van de greens is bij vochtig weer, controleren of er op zomergreens gespeeld kan worden of het maaien van greens; wanneer het licht is zijn greenkeepers aanwezig. 

Greenkeeping dauw

Gedurende het hele jaar zijn de mannen van het greenkeeping team bezig met het onderhoud van de baan. Veelal worden hier gespecialiseerde machines voor gebruikt om de beste resultaten te boeken. Het doel is dan ook om de baan steeds een stukje beter en beter te laten worden.

Greenkeeping: duurzaam en bewust

Wanneer je bezig bent met greenkeeping dan is het je doel om op een bewust manier flora en fauna op de golfbaan te laten voortbestaan op een zo goed mogelijke manier. Tegenwoordig wordt duurzaam golfbaan beheer ook wel onder één noemer genoemd met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Greens en greenkeeping

Of het toeval is vragen we ons af, maar het feit dat de golfterm greenkeeping het woord green in zich heeft kan bijna geen toeval zijn. De greens op de golfbaan krijgen namelijk de meeste aandacht van de golfbaan.

Greenkeeping grasmaaier

Meerdere keren per week maaien, vooral wanneer de temperatuur aangenaam is, is de norm op een golfbaan. Alles om ervoor te zorgen dat de stimp zo hoog mogelijk blijft en het balletje lekker snel kan blijven rollen. 

Daarnaast is het de taak van de greenkeeper om ervoor te zorgen dat de holes op de green wekelijks op andere plekken worden gestoken. Zo wordt er voorkomen dat spelers dezelfde hole positie te vaak spelen en daarnaast dat er niet te veel om de hole heen wordt gelopen zodat de green niet beschadigd. 

Daarnaast houden de mannen van het greenkeeping team zich op de greens bezig met het bezanden en beluchten van de greens. Vervelend voor de spelers, maar erg belangrijk voor de kwaliteit van de greens. Noodzakelijk om het bodemleven van de greens gezond te houden. Wanneer de bodem van de greens gezond zijn dan is dit een voorbode dat de greens aan de bovenkant ook gezond zijn.

Doorzaaien van de greens is een andere werkzaamheid welke zo nu en dan wordt uitgevoerd door het greenkeeping team. De bestaande green wordt zo voorzien van nieuw gras.

Wat doet het greenkeeping team nog meer?

Op foregreens en teeboxen voeren greenkeepers veel dezelfde werkzaamheden uit als die ze ook uitvoeren op de greens van de verschillende holes. Denk bij werkzaamheden op de teeboxen aan het verzetten van de tees, om beschadiging en de spelvariatie ten goede te laten komen bij de golfers. 

Schade op de teeboxen wordt vaak hersteld met zand en graszaad om ervoor te zorgen dat de ondergrond binnen enkele weken weer bespeeld kan worden. Heerlijk toch, zo’n groene afslagplaats?! Bedank het plaatselijke greenkeeping team maar! 

Naast deze werkzaamheden zorgt het greenkeeping team ervoor dat de greens en teeboxen voldoende zonlicht krijgen om schimmel en weinig groei geen kans te geven. Om zonlicht te waarborgen dient er bijvoorbeeld gesnoeid, gezaagd en getrokken te worden aan bomen en struiken. Dergelijke werkzaamheden worden vaak in de winter uitgevoerd. Net als bijvoorbeeld het vrijhouden van paden op de golfbaan en rondom de golfbaan.

Greenkeeping flora fauna

Last but not least houdt het greenkeeping team zich bezig met flora en fauna rondom de golfbaan. Zo zorgt het team er bijvoorbeeld voor dat er bomen staat waar volgens op afkomen en dat de omgeving interessant wordt gemaakt voor insecten. Zo ontstaat er een prachtige plaats voor mens én dier. Dergelijke plekken worden steeds schaarser in onze moderne wereld. Gelukkig komt de balans weer enigszins terug met initiatieven als groene daken (sedum daken) welke we steeds meer terugzien in de grote steden.

De hoofd greenkeeper van het greenkeeping team

De hoofd greenkeeper heeft als taak om er samen met zijn greenkeeping team voor te zorgen dat de golfbaan er zo perfect als mogelijk bij ligt voor de golfers. 

De hoofd greenkeeper zet het beleid uit op de golfbaan voor wat betreft het onderhoud en de aandachtspunten. Je zou de hoofdgreenkeeper de manager van de golfbaan kunnen noemen.

Details, details, details

Wat een goede golfbaan onderscheid van een gemiddelde golfbaan zijn de details. Zo zal hoogstwaarschijnlijk ook een hoofd greenkeeper en zijn greenkeeping team beamen. 

Strak geschoren randen langs paden waarvan spelers zeggen; wauw, dit ziet er goed uit. Het zit hem in de kleine dingen. Een ander voorbeeld is een gras range die er goed uitziet waar spelers van het gras kunnen afslaan. 

Iets dat niet veel voorkomt in Nederland; maar wanneer je een goed onderhouden gras range hebt dan is dit vaak te danken aan een fantastisch greenkeeping team.

Conclusie; zeg het greenkeeping team wat vaker gedag

Tuurlijk, ook voor greenkeepers is het ‘’gewoon’’ hun baan. Vergeet echt niet dat deze heren (en dames) al voor het ochtendgloren naast hun bed staan om jouw fijne golfbaantje met hart en ziel te onderhouden. 

Vanuit de Online Golfer Caddies daarom het idee om de greenkeepers wat vaker gedag te zeggen tijdens een rondje golf in plaats van boos te reageren wanneer zij de green voor je neus aan het maaien zijn terwijl jij net je approach wil spelen. 

Een andere leuke tip is om eens mee te kijken wanneer een werknemer uit het greenkeeping team de hole gaat verplaatsen. Als je ziet hoe dit proces in zijn werk gaat dan sta je vast en zeker versteld van hoe dit wordt aangepakt. 

Hopelijk heb je wat geleerd tijdens het lezen van het artikel over de golfterm greenkeeping. Wil je lezen over andere golftermen? Navigeer dan verder via hier. Online Golfer Caddy is dé golf encyclopedie voor golftermen van Nederland.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!