Green in regulation
Overzicht
Onderwerp
Wat is green in regulation?
Het aantal slagen dat een professionele golfer er gemiddeld over zou doen om de green te raken.
Green in regulation
Wat is een green in regulation? Vandaag gaan we het hebben over de golfterm Green in regulation. In het artikel vertellen we je onder meer wat de betekenis is van een green in regulation en hoe jij meer greens in regulation kunt slaan en daarmee je golfscore verlagen.
Wat is een green in regulation
Een green in regulation is het aantal slagen dat een professionele golfer er gemiddeld over zou doen om de green te raken.
- Bij een Par 3 wordt de green in regulation (GIR) in één slag behaald
- Bij een Par 4 behaal je de green in Regulation met 2 slagen
- Bij een par 5 behaal je de green in regulation in 3 slagen
Een simpel ezelsbruggetje om te onthouden wanneer je een green in regulation slaat is dat voor iedere hole in principe twee putts worden gerekend. Trek de twee putts af van de par van de hole en je weet het aantal slagen die je mag gebruiken om de green in regulation te behalen.
Om het nog even wat verwarrender te maken; je slaat ook een green in regulation als je bijvoorbeeld op een par 5 in twee slagen op de green ligt of wanneer je je drive op een par 4 in één keer op de green weet te slaan.
Hoeveel greens in regulation behoor ik te slaan?
Tja, je vraagt je nu waarschijnlijk af hoeveel greens jij per ronde ongeveer zou moeten slaan. Geloof ons, dat zijn er minder dan je waarschijnlijk denkt. We hebben hieronder per handicap groep verzameld hoeveel greens in regulation er gemiddeld worden geslagen. De cijfers komen voort uit een onderzoek van de Amerikaanse bond.
- Handicap 30 – 54: per rondje golfen sla je hoogstwaarschijnlijk minder dan drie greens in regulation
- Handicap 25 – 29: gemiddeld sla je na 18 holes golfen drie keer op de green in regulation
- Handicap 20 – 24: je slaat per ronde gemiddeld 3,5 greens in regulation. Soms zijn dit er misschien 5, dan weer 3 en dan weer 2
- Handicap 15 – 19: gemiddeld raak je van de 18 holes er 5,1 in regulation
- Handicap 10 – 14: 6,9 greens in regulation sla je gemiddeld per rondje golf
- Handicap 6 – 9: wanneer je tussen de handicap 6 en 9 speelt sla je gemiddeld 8,5 greens in regulation
- Handicap 3 – 5: je speelt inmiddels rond de 10 green in regulation per 18 holes
- Vanaf handicap 2 schommelt het zo rond de 12 greens in regulation per ronde.
Je vraagt je misschien af waarom PGA Tour spelers minder greens in regulation slaan dan + handicappers. Wij denken dat het ermee te maken heeft dat PGA Tour spelers lastigere banen spelen dan de uitstekende club golfer die veel op zijn eigen baan speelt en mogelijk op de – met alle respect – iets simpelere banen.
Daarnaast moeten professionals vlag posities aanvallen waardoor ze bij een miss iets vaker in de moeilijkheden komen dan een amateur die vaak leert wat behoudend te spelen.

Wil je meer greens in regulation slaan? Dit is hoe
Naast het polijsten van je golfswing waardoor je betere ballen gaat slaan zijn er nog andere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je de green vaker gaat raken in regulation. Hieronder volgen een aantal tips en tricks die wij geleerd hebben van onze professional op de golfclub. Het vergt een beetje discipline maar het helpt zeker met het raken van wat extra greens.
Val de vlag niet aan
Misschien heb je deze tip al eens vaker gehoord maar we herhalen hem nog even omdat deze erg belangrijk is. Wij als amateur golfer zijn hebben namelijk niet bij uitstek de swing om vlag posities aan te vallen omdat het resultaat van onze swing namelijk nogal eens afwijkt van wat we voor ogen hadden.
Wanneer je het midden van de green aan speelt; dus het midden van het midden, dan kun je met een semi-goede bal nog steeds op de green blijven liggen. Bij de meeste greens heb je namelijk 15 meter voor, achter, links en rechts vanaf het midden van de green. Wanneer je een vlag aan speelt die helemaal aan de linkerkant staat dan kan soms binnen een meter de green al ophouden of een hindernis staan.

Onthoud; putten is altijd gemakkelijker dan een lastige chip of een bunkerslag waar de meeste amateurgolfers niet op zitten te wachten wanneer ze een green missen. Ook al is het een lange putt, deze zijn goed trainbaar.
Clubje meer
Vooral de mannen, en al helemaal als ze een green in regulation in zicht hebben, worden nogal eens enthousiast als ze de golfbal weer eens mogen slaan. Iets te enthousiast in sommige gevallen. Het resultaat is wegens dit enthousiasme vaak niet beter.
Knijpen, hard swingen; het zijn voorbodes voor een golfswing die niet de uitkomst heeft waar jij op zit te wachten. Om deze reden kan het een goed idee zijn om een clubje meer te pakken in het vervolg wanneer je richting de green gaat. Swing wat rustiger en je behaalt dezelfde afstand met een club met iets minder loft.
Wanneer je bijvoorbeeld nog 110 meter moet afleggen en je slaat normaal een pitching wedge, probeer het de volgende keer dan eens met een ijzer 9 en let op je tempo. Met je rustigere swing ga je zeker meer greens in regulation slaan dan met een harde gehaaste swing waar geen ritme in zit.
Gaat het goed vanaf de tee?
Misschien gaat het met de approaches juist prima maar doe je er lang over om op de plaats van bestemming te komen om je approach te slaan. Sla je veel ballen vanaf de tee in de rough of zelfs in het bos of een hindernis? In het geval van ons als amateur golfer zijn is dit vaak het begin van het einde van een hole.
Minimaal een tussenslag is er vaak benodigd om de bal weer in het spel te krijgen als er al geen strafslag toegekend wordt. Met een strafslag of een tussenslag is de kans op een green in regulation natuurlijk verkeken.
Daarom kan het een idee zijn om eens na te gaan of je vanaf de tee wel de juiste clubkeuze maakt of dat het misschien in het vervolg een idee kan zijn om eens wat conservatiever te zijn met het uitkiezen van je club.
Met conservatiever bedoelen we bijvoorbeeld dat je een korte par 4 van bijvoorbeeld 280 meter niet altijd met de driver hoeft af te slaan. Je zou bijvoorbeeld een lange ijzer of een hybride kunnen slaan en daarmee misschien een iets langere afstand overhouden tot aan de green maar wel op de fairway liggen.
Conclusie
We zijn aan het einde gekomen van het artikel over de golfterm green in regulation. Je hebt in de artikel geleerd wat de golfterm green in regulation betekent en op welke manieren er een green in regulation geslagen kan worden.
Daarnaast hebben we je vertelt dat een green in regulation best wel speciaal is en dat je, wanneer je een iets hogere handicap hebt, helemaal niet zoveel greens in regulation slaat over 18 holes.
Tenslotte hebben we je drie tips gegeven waarmee je in de toekomst meer greens kunt gaan slaan;
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Meer weten over golftermen? Klik dan hier.