Home » Golftermen » Golf Foursome

Golf Foursome

Overzicht

Onderwerp

Golf spelvorm

Wat is foursome?

Een golfspel die je met 4 personen speelt.

Golf Foursome

Foursome is een spelvorm dat gespeeld kan worden op de golfbaan, maar wat houdt deze spelvorm precies in? In dit artikel leggen we álles uit over de foursome zodat je precies weet wat dit inhoudt en hoe je deze spelvorm kunt spelen. 

Wellicht speel je binnenkort een wedstrijd in foursome format en ben je benieuwd naar de regels en hoe alles in z’n werk gaat. Dan ben je hier op de goede plaats belandt. Lees rustig verder en ontdek alles over deze fantastische spelvorm

Foursome; de naam zegt al genoeg

Zoals de naam al doet vermoeden wordt een foursome gespeeld met vier spelers. De vier spelers vormen twee tweetallen welke het tegen elkaar opnemen. Het is leuk wanneer de niveaus van de tweetallen redelijk overeenkomen maar dit is zeker niet verplicht. Er kan namelijk met handicapverrekening gespeeld worden; daarover later meer.

Tijdens een foursome sla je om de beurt af van hole tot hole. Voordat de wedstrijd begint wordt er tussen het tweetal afgesproken wie begint met afslaan. Wanneer speler A op hole 1 begint met afslaan dan slaat deze speler alle oneven holes af. Speler B slaat dus alle even holes af (2, 4, 8, 10, 12 etc). 

Nadat er is afgeslagen op een hole door een speler, slaat vervolgens de andere speler de volgende bal. De bal hierna wordt weer gespeeld door de speler die ook de eerste bal sloeg. Je slaat dus om en om.

Wel of geen handicapverrekening bij foursome?

Om een zo eerlijk mogelijk wedstrijd te spelen kan er gebruik gemaakt worden van handicapverrekening tijdens het spelen van een foursome. Tijdens de handicapverrekening worden de handicaps van beide spelers bij elkaar opgeteld en hier het gemiddelde van genomen. Zo krijg je een eerlijke wedstrijd.

Laten we even terug gaan naar de handicapverrekening bij een foursome. Het berekenen van de handicapverrekening bij een foursome gaat namelijk als volgt: stel, Kees heeft handicap 4 en Bert heeft handicap 12. Wanneer je deze handicaps bij elkaar optelt kom je op een totaal van 16 uit.

Je hebt verschillende handicapverrekenings modellen, bijvoorbeeld ¼ handicap verrekening of ⅛ handicap verrekening. Nu even niet belangrijk hoe dit precies ooit tot stand is gekomen. Laten we ervan uit gaan dat in dit geval de handicapverrekening ¼ is. 

Wanneer de handicap verrekening in dit geval ¼ komen we tot de volgende calculatie: ¼ x 16 (de handicap van Bert en Kees bij elkaar opgeteld) = 4. Dit betekent dat Bert en Kees tijdens hun foursome 4 slagen extra krijgen over een golfronde van 18 holes.

Op welke verschillende manieren kan een foursome gespeeld worden?

Een foursome kan gespeeld worden op verschillende manieren. De belangrijkste spelvormen waarin een foursome gespeeld wordt zijn strokeplay, matchplay en de stableford methode. Je hebt ook nog foursome spelvormen tegen par en tegen bogey. Laten we deze foursome spelvormen een voor een even doornemen.

Foursome en strokeplay

Strokeplay betekent in principe dat iedere slag wordt geteld tijdens de wedstrijd. Teneinde betekent dit dat na afloop van de wedstrijd alle slagen bij elkaar worden opgeteld. Het tweetal uit de foursome dat het minst aantal slagen heeft wint de wedstrijd.

Wanneer een foursome met strokeplay puntentelling wordt gespeeld kan er gebruik worden gemaakt van handicap verrekening. Zoals je zult begrijpen is dit uiteraard wel gewoon mogelijk.

Foursome en matchplay

Een foursome kan ook gespeeld worden in een matchplay format. Het matchplay format gaat als volgt in zijn werk. Iedere hole wordt gewonnen door een team of er wordt gelijk gespeeld. Wanneer een van de tweetallen uit de foursome minder slagen heeft dan het andere team winnen zij de hole.

Golf foursome couple

Zij gaan dan ‘’1-up’’. Wanneer zij de volgende hole wederom minder slagen hebben dan gaan ze naar ‘’2-up’’. Stel de tegenpartij wint de volgende hole, dan gaat de score terug naar ‘’1-up’’. Zo wordt er doorgespeeld tot er na 18 holes (of eerder) een winnaar is. 

Het kan namelijk zo zijn dat een van de tweetallen bijvoorbeeld met ‘’7-up’’ staat na 12 gespeeld holes. De tegenstander kan dan deze score niet meer goedmaken na 18 holes spelen. Meestal wordt dan voor de fun uitgespeeld.

Wanneer een hole gelijk wordt gespeeld dan wordt deze ‘’gehalved’’, er veranderd dan niets in de score.

Foursome en stableford

Een foursome kan ook met de stableford puntentelling gespeeld worden. Bij stableford worden er op iedere hole punten verdeeld over de tweetallen tijdens een foursome. 

Stel dat twee golfers met handicap 0 een tweetal vormen in een foursome. De puntentelling bij stableford gaat dan als volgt:

  • Wanneer zij een par slaan op iedere hole dan krijgen zij 2 punten
  • Wanneer zij een birdie slaan (een beter dan de par van de hole) krijgen zij 3 punten
  • Wanneer zij een bogey slaan (een slechter dan de par) dan ontvangen ze één punt

Als de golfers alles par slaan dan eindigen ze hun foursome met 36 punten (namelijk 18 holes x 2 punten). 

Golf Foursome Stableford

Het team uit de foursome dat het hoogst aantal punten heeft behaald wint de wedstrijd. Let op: bij stableford kan het zo zijn dat een tweetal uit de foursome met meer slagen wint omdat zij een hogere handicap hebben.

Foursome tegen par en bogey

Wanneer er foursome wordt gespeeld tegen par dan wordt per tweetal iedere keer de par van de betreffende hole genomen. Nadat de hole gespeeld is wordt de balans opgemaakt en genoteerd hoeveel slagen boven of onder par gespeeld is. Wanneer er een birdie wordt gespeeld dan wordt er een -1 genoteerd. Bij een par wordt er een 0 genoteerd. Bij bogey wordt er een +1 genoteerd en bij double bogey wordt er een +2 genoteerd.

Wanneer er een foursome gespeeld wordt tegen bogey dan gelden dezelfde regels als wanneer er een foursome tegen par wordt gespeeld alleen is de puntentelling anders. Wanneer er tijdens deze spelvorm een birdie wordt gemaakt dan betekent dit een score van -2. 

Wanneer er een par wordt gemaakt dan kan er een score van -1 worden genoteerd. Wanneer er een bogey wordt gemaakt kan er een score van 0 worden genoteerd en wanneer er een double bogey wordt gemaakt wordt er een score van 1 genoteerd.

Na 18 holes wint de partij welke de minste punten heeft behaald.

Amerika en Europa; verschillende namen

Als je foursome roept in Amerika dan zullen ze je raar aankijken. Dat kennen ze namelijk niet op de golfbaan. In Amerika wordt een foursome namelijk Alternate Shot genoemd. Dan weet je dat voor wanneer je in Amerika ben om te golfen..

In Europa mag je gewoon Foursome blijven roepen.

Andere spelvormen

Wat is een alternatief voor het spelen van een foursome?

Zowel Texas Scramble als Greensome zijn beide 2 leuke varienten op de foursome spelvorm. Beide varianten worden ook in teams gespeeld.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!