Home » Golftermen » Golf Bogey » Een slag boven par

Een slag boven par

Overzicht

Onderwerp

Wat is een Bogey?

Een bogey sla je wanneer je een slag boven par speelt.

Een slag boven par

Binnen de golfsport zijn er allerlei verschillende terminologie bedacht om bepaalde scores aan te duiden. Hoeveel slagen je over een hole doet ten opzichte van de PAR van de betreffende hole – het gemiddeld aantal slagen dat een professional over de baan doet – bepaald de score op de betreffende hole.

Inhoudsopgave

Een slag boven par bij golfen

Een slag boven par is dus één van die scores in golf, de score die je dan behaald wordt aangeduid als een ‘’bogey’’. Veel mensen spellen deze term verkeerd. Soms zien we terminologie terugkomen als bogie, boggey of boegie. De juiste spelling van deze golfterm is dus bogey.

Om maar even een kleine zijstap te nemen; de verkeerde spelling zie je vaker terugkomen in de golfterminologie. Wat dacht je van het woord golfen dat erg vaak als golven wordt geschreven. Wanneer een golfer jou het woord golven ziet schrijven dan zal hij/zij daar niet vrolijk van worden.

Score van een slag boven par

Enfin, even terug naar de score van een slag boven par. Want hoe goed is de score bogey eigenlijk? In feite sla je dus op de hole een keer extra ten opzichte van een professional, helemaal niet zo slecht dus. Wanneer jij op iedere hole een slag extra doet dan betekent dit dat je na 18 holes 18 slagen zoveel hebt als dat een gemiddelde professionele golfer over de baan zou doen.

Je denkt misschien van ja, wat scheelt die ene slag per hole boven par nou. Dat valt toch best wel mee? En ja, dat is ook wel zo. Echter is het wel zo dat professionele golftoernooien op een enkele slag worden beslist over vier dagen golfen. 

Slag boven par, bogey

Het verschil tussen winnen en verliezen is dan heel erg klein. Vooral als je bedenkt dat de heren of dames zo rond de 260-280 slagen doen over 4 x 18 holes. Wanneer je dan op 1 slag wint of verliest dan klinkt 18 slagen verschil toch wel als een redelijk aantal. 

Wanneer je namelijk op iedere hole 1 slag over par speelt dan komt dit na 4 x 18 holes (72 holes) toch wel op een redelijk aantal slagen uit. 

Wanneer je als amateurspeler over ieder hole gemiddeld één slag boven par speelt dan doe je het erg goed. Je speelt dan een stuk beter dan de gemiddelde golfer die er toch een flink aantal slagen extra voor nodig heeft om de baan rond te komen ten op zich van gemiddeld een slag boven par.

Conclusie: hoe heet bij golf een slag boven par?

Je hebt in dit artikel geleerd wat de golf score, die wordt aangeduid als bogey, van een slag boven par betekent. We hebben het gehad over wat par (professional average result) is en hoe de score van een slag extra zich verhoudt tot het professional average result.

Wil je meer weten over andere golftermen of wil je meer informatie over de golf term bogey waar we het in dit artikel over hebben gehad? We schreven eerder al eens een uitgebreid artikel over de term bogey; je leest ‘m hier.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!