Home » Golftermen » Golf Bogey

Golf Bogey

Overzicht

Onderwerp

Wat is een Golf Bogey?

Een golfer maakt een bogey wanneer zij een slag meer nodig heeft dan PAR (Professional Average Result).

Golf Bogey

Wat betekent de term bogey in golf? De term bogey is de aanduiding die gemaakt wordt voor een bepaalde score op een golf hole.

Iedere hole krijgt een PAR (Professional Average Result) toegewezen. De PAR is het gemiddeld aantal slagen dat een professioneel golfer doet over de specifieke golf hole. 

Binnen golf zijn dit PAR 3’s, PAR 4’s en PAR 5’s. Wanneer je score 1 slag slechter is dan de toegewezen PAR score dan wordt er een bogey gescoord.

Bijvoorbeeld: wanneer 4 slagen doet over een par 3, dan scoor je een bogey.

Is een bogey een goede of slechte score?

Voor de meeste golfers is een bogey een redelijke tot een goede score. Wanneer je iedere hole in par zou spelen dan zou je immers een handicap van 0 hebben. Er zijn maar weinig golfers met een handicap van 0.

De meeste golfers, zelf met handicap 0, scoren vaak meerdere bogeys per ronde.

Lukt het iemand wel eens om geen enkele bogey te maken in een golf ronde?

Professionals lukt het weleens om een zogeheten ‘’bogey-free’’ ronde te spelen. Dit betekent dat ze in 18 holes geen enkele bogey gemaakt hebben.

Er zijn zelfs enkele professionals welke in een geheel golftoernooi van 72 holes het voor elkaar wisten te krijgen om geen enkele bogey te maken. Hoe knap is dat!

De bekendste golfer van de wereld, Tiger Woods, heeft het zelfs eens voor elkaar gekregen om in 110 holes geen enkele bogey te maken. Dit zijn 6 volledige golfrondes waarin de golfer een par of beter wist te scoren op iedere golfhole.

Er is ook een vrouwelijke professionele golfer welke het voor elkaar wist te krijgen om dit record te evenaren. Jin Young Ko, volgens mij een Koreaanse dame, wist het voor elkaar te krijgen om 114 holes achter elkaar geen enkele bogey te maken.

De geschiedenis van de bogey

Vroeger, heel lang geleden, was een bogey in de UK wat nu een par is. 

De bedenker van het Stableford puntensysteem (Dr Frank Stableford) gebruikte bogey als criterium om twee punten te behalen en niet de, zoals tegenwoordig gebruikelijk, score par.

‘’De bogey score werd destijds bepaald door de clubs zelf op basis van moeilijkheidsgraad.’’

Later kwam de score par opzetten welke veel meer gegrond was op wetenschappelijke basis. Holes verkregen hun par op basis van de afstand van de hole. 

Toen golfscores met de tijd beter werden gingen spelers ‘’spelen voor par’’. 

De écht traditionele golfclubs in het buitenland, met name de Verenigde Koninkrijken, hebben soms de score van bogey nog steeds op hun scorekaart staan. De bogey score van een golfbaan is meestal zo’n 5 a 6 slagen hoger dan par.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je wat de score bogey betekent in golfterminologie

Wanneer je een slag extra doet over een golf hole dan de score par dan mag je een bogey noteren op je scorekaart. As simple as that!

Andere relevante vragen

Wat is een birdie in golf?

Een birdie scoor je wanneer je één slag minder nodig hebt dan PAR (Professional Average Result).

Wat is een dubbele bogey?

Een dubbele bogey oftewel een double bogey scoor je wanneer je twee slagen meer nodig hebt dan Professional Average Result.

Wat is een albatros?

Een albatros in golf wordt gescoord wanneer je drie slagen minder nodig hebt hebt dan PAR. Een albatros sla je alleen op een baan die minimaal par 4 heeft.

Wat is een eagle golf?

Speel je op een par 3 dan kan je ook een eagle scoren. Een eagle scoor je wanneer je twee slagen minder nodig hebt dan par.

Wat is een green in regulation

Het gemiddelde aantal slagen dat een professionele golfer nodig heeft om op de green te komen.

Wat is een hole in one?

Een hole in one spreekt voor zich. Als je vanaf de teebox de bal, met één slag, in het golf putje slaat dan sla je een hole in one.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!