Home » Golftermen » Fourball

Fourball (matchplay)

Overzicht

Onderwerp

Wat is fourball?

Twee teams van twee golfers die een wedstrijd spelen.

Fourball (matchplay)

Op de golfbaan wordt met fourball matchplay bedoeld dat twee teams van twee golfers tegen elkaar strijden in een wedstrijd. Vaak worden er clubkampioenschappen georganiseerd op golfverenigingen waarin fourball wordt gespeeld.

Dergelijke wedstrijden worden vaak in meerdere ronden gespeeld in een zogeheten ‘’knock-out’’ spelvorm waarbij de verliezer het toernooi verlaat.

Inhoudsopgave

Leestijd: 8 min

Laatste bewerking: 17-11-2022

Wat zijn de regels tijdens een fourball wedstrijd?

Tijdens een fourball wedstrijd gelden de normale regels. Fourball kan gespeeld worden in verschillende formats, namelijk als een strokeplay en matchplay format. Binnen deze formats gelden er weer andere regels.

Fourball Matchplay

Wanneer er een fourball wedstrijd gespeeld wordt dan slaan beide spelers uit het team af. Vervolgens maken beide spelers hun hole af en wordt de beste score van het team gerekend. 

Wanneer de volgende hole begint dan gaat hetzelfde op, totdat de golfronde is afgelopen. Na de tijd wordt telkens bijgehouden welk tweetal voorstaat in het aantal gewonnen holes. De tussenstand wordt bijgehouden volgende de ‘’up’’ & ‘’down’’ terminologie.

Fourball Strokeplay

Fourball kan ook in een strokeplay format gespeeld worden. Wanneer dit het geval is dan wordt het spelletje hetzelfde gespeeld als in het geval van Fourball matchplay, echter worden nu alle slagen geteld totdat de bal in de hole ligt. 

Na de ronde wordt de score vergeleken met het duo tegen wie gespeeld wordt en aan de hand daarvan wordt er bepaald welk team gewonnen heeft.

Stableford Fourball

Wanneer fourball in stableford vorm wordt gespeeld dan speelt iedere golfer ook met zijn eigen bal en wordt na de hole het hoogst aantal behaalde stableford punten uit het team genoteerd waarna na afloop de puntenaantallen per holes bij elkaar worden opgeteld. 

Deze spelvorm wordt ook wel aangeduid als fourball betterball.

Veelgestelde vragen

Is fourball dezelfde spelvorm als foursome?

Nee, fourball en foursome zijn verschillende spelvormen. De verschillen zitten ‘m erin dat je tijdens fourball met je eigen bal de hole uitspeelt terwijl je tijdens foursome na elkaar slaat en de wedstrijd dus met één bal speelt.

Is er een verschil tussen fourball en bestball?

In principe is de betekenis van fourball en bestball hetzelfde. In Europa wordt de spelvorm aangeduid als fourball terwijl de spelvorm in Amerika of de Verenigde Staten wordt aangeduid als Bestball. Bestball kan dus ook in precies dezelfde vormen gespeeld worden als waarin fourball gespeeld kan worden!

Heb jij ook een vraag over fourball?

Stel je vragen aan Boyd van Online Golfer Caddy: info@onlinegolfercaddy.com

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!