Home » Golftermen » Wat is de betekenis van ‘fore’ in de golfsport?

Fore golf

Overzicht

Onderwerp

FORE

Flying Object Returning to Earth

Wat is de betekenis van ‘fore’ in de golfsport?

Het woord ‘fore’ binnen de golfsport, ik kan er boeken over schrijven, er bestaat namelijk altijd discussie en opwinding als het over fore gaat.

Wat betekent fore in golf?

Fore is in het leven geroepen omdat er met golf wordt gespeeld met een kleine bal die best wel hard aan kan komen vliegen. Op het moment dat jij of je flightgenoot een bal slaat richting een andere speler of een gebied waar mogelijk een andere speler zou kunnen staan, dan word je geacht ‘’fore’’ te roepen. 

Fore is dus eigenlijk een waarschuwing voor een andere golfer dat er mogelijk een golfbal zijn of haar kant op zou kunnen komen die door de lucht vliegt.

FORE golf mcilroy
Rory Mcilroy roept fore en wijst waar de bal naar toe gaat.

Waar komt fore vandaan?

De letterlijke betekenis van FORE is dan ook: Flying Object Returning to Earth (een vliegend object dat eraan komt vliegen). Dat is natuurlijk een grapje.

Fore komt uit Schotland, daar waar de roots van golf ligt. De term werd in ieder geval al in 1881 voor het eerst gebruikt, aldus een Schots museum.

Fore-caddie?

Het zou ook weleens van de term fore-caddie af kunnen stemmen. De fore-caddie is degene die alvast de hoek omloopt op het moment dat een speler over een bos heen wil slaan, om de bal in de gaten te houden maar daarnaast ook of de andere golfers al weg zijn.

De golfers zagen hun bal namelijk regelmatig op een fore-caddie afkomen. Misschien riep de golfer eerste fore-caddie en is dat later afgekort naar fore?

Fore als vliegend object van discussie op de Nederlandse golfbaan

Er liggen volgens verschillende golfers nogal wat nuances in wanneer er nou wél of géén fore geroepen zou moeten worden. 

De ene golfer vindt dat je op z’n allerhardst FORE moet roepen op het moment dat de bal duidelijk zo’n 60 meter van de groep golfers waar de bal heen vliegt stilligt. Een andere golfer roept nooit fore, want ach, hoe groot is de kans nou dat de bal daadwerkelijk een golfer raakt?

Niet op twee handen te tellen aantallen liep ik richting een golfer waar ik de bal ook maar een heel klein beetje in de buurt had geslagen (lees: zeker 40 meter afstand) en kreeg ik een grote mond waarin mij werd duidelijk gemaakt dat ik fore had moeten roepen. Nadat ik al glimlachend mijn excuses aanbood, dacht vroeg ik mezelf af of dit nou echt nodig was.

Aan de andere kant zijn er mensen die nooit fore roepen, dat is dan ook weer het andere uiterste. Als je gaat golfen en je slaat je bal per ongeluk op de verkeerde fairway en je kunt niet zien of er iemand loopt, dan lijkt het mij toch best verstandig om even fore te roepen. 

De waarheid ligt vast ergens in het midden, ik ben er bang voor dat wanneer je fore roept een eeuwig discussiepunt zal blijven op de golfbaan. Misschien wel net zo leuk.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!