Home » Golftermen » Flop shot golf

Flop Shot golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een flop shot?

Een schot die je over een obstakel heen speelt.

Flop Shot golf

We kennen het allemaal wel, je wil de green aanspelen vanaf een metertje of 100. Je hebt de ideale slag in gedachten, mooi midden op de green en vanaf daar misschien wel in één keer raak putten. 

Je maakt je oefenswing, dat voelt goed. Je gaat achter de bal slaan en maakt je backswing, je ziet de bal vliegen en de bal eindigt direct voor de bunker. De enige manier om vanaf hier op de green te komen is over de bunker heen. Hoe ga je dat nou doen?

Dat je een Sand wedge of een Lob wedge nodig hebt dat spreekt voor zich, maar welke slag ga je spelen? Juist, de flop shot is een van de mogelijkheden die je kunt spelen op het moment dat je de lucht in moet maar de bal niet ver hoeft te vliegen. Vandaag gaan we het hebben over de golfterm genaamd flop shot, een verleidelijke maar zeer moeilijke golfterm.

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 min

Laatste bewerking: 18-12-2022

Hoe speel ik een flop shot

Als je verwacht dat wij jou hier proberen gaan uit te leggen hoe je een flop speelt dan kom je bedrogen uit. Dat gaan we namelijk niet doen, want dat gaat helemaal verkeerd. 

Hieronder hebben we een instructie voor je toegevoegd waarin de golfterm flop shot kraakhelder wordt uitgelegd (in het Engels) en hoe je een flop shot behoort te spelen. 

Als je na het kijken van dit filmpje nou denkt; makkie… Denk dan nog een keer na voordat je de flop shot gaat oefenen wanneer je op de oefengreen staat. Let er vooral op dat je alleen staat op de oefengreen, anders kan het weleens heel erg vervelend aflopen met je de omstanders..

De koning van de flop shot

Als je de laatste twintig jaar niet onder een steen hebt gelegen dan hoeven we jou natuurlijk niet uit te leggen dat Phil Mickelson de koning is van de flop shots binnen het golfspel. 

Deze man kan namelijk toveren met een lob wedge (dit is de club waarmee een flop shot veelal gespeeld wordt). De naam ‘lob’ zegt het eigenlijk al; de lucht in. 

Onze Phil maakt het zelfs zo gek dat hij tijdens eens toernooi met zijn rug naar de green stond en de bal op een helling lag in de bunker. Meneer Mickelson keek eens aandachtig naar zijn bal en de situatie en besloot: volgens mij kan ik de bal wel over mezelf heen slaan. 

En zo geschiedde: Phil kreeg het voor elkaar om de bal over zichzelf heen te slaan (vanaf 1:30 in bovenstaande video) en liet de bal keurig landen op de green. Omstanders applaudisseren voor deze fantastische flop shot.

Hoe verstandig is het om een flop shot te spelen als amateurgolfer?

Tuurlijk, er zijn vele gradaties aan amateurgolfers als het op kwaliteit aankomt. Maar laat ons duidelijk zijn, voor veel amateurgolfers is de flop shot een slag die je moet gebruiken wanneer er écht geen andere mogelijkheid meer is. De flop shot is namelijk een erg lastige slag om uit te voeren.

In veel gevallen ben je beter af wanneer je ervoor kiest om een veiligere optie te kiezen, vooral wanneer dit mogelijk is. Begrijp ons niet verkeerd, oefen de flopt shot gerust eens wanneer je een oefenrondje speelt, maar tijdens competitie of een toernooi is het vaak niet handig om deze slag te spelen, tenzij je 100% overtuigt ben dat de flop shot lukt! Pas wel op dat je geen slice, shank of een hook slaat.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!