Home » Golftermen » Fairway golf

Fairway golf

Overzicht

Onderwerp

De fairway

Het gedeelte van de golfbaan tussen de green en de tee.

Wat wordt er bedoeld met een fairway bij golf?

Onder golfers is de golfterm fairway een bekende. Fairways vind je op iedere golfbaan en zijn een zeer belangrijk onderdeel van de golfbaan. Ook voor jou, want hoe vaker jij de bal op de fairway slaat, hoe lager je scores gaan worden. Vandaag gaan we het hebben over fairways.

Fairway golf betekenis

Binnen de golfsport kent het begrip fairway een officiële definitie, bedacht door greenkeepers. Laten we deze definitie eens onder de loep nemen:

De fairway wordt door golfers ook wel gezien als de perfecte plaats om je afslagen te laten landen. In principe mik je op iedere hole op de fairway vanaf je afslagplaats, tenzij je een par 3 hole speelt. Dan mik je vaak je eerste slag direct op de green. 

Een par 3 is dus gewoonweg niet lang genoeg om een fairway te hebben, als het spel gespeeld wordt zoals het zou moeten. Vaak zien we wel dat er door golfbanen ook een soort van fairway gemaaid wordt op par 3 holes omdat veel spelers de green niet in een slag weten te bereiken op par 3’s.

Fairway geprepareerd
De fairway wordt geprepareerd door de greenkeeper

Op een beetje fatsoenlijke golfbaan kun je de fairway eenvoudig onderscheiden van de rough. Wanneer het een beetje meezit zit er tussen de fairway en de rough ook nog de zogeheten semi-rough, vaak een genot voor het oog om te zien wanneer je op de teebox staat.

Waarom heet het een fairway?

Het woord fairway komt oorspronkelijk van het woord ‘’fair green’’ vandaag, dat ergens uit de 18e eeuw stamt. Vanaf de 19e eeuw werd het woord fairway steeds vaker gebruikt.

Van origine komt het woord fairway vanuit de scheepvaart. In de scheepvaart was er de term hetende ‘’navigeerbaar kanaal’’ waarmee geduid werd op een kanaal waar door schepen doorheen gevaren kan worden. Als je de foto hieronder ziet dan begrijp je wel waarom iemand bedacht dat de fairway op de golfbaan en het navigeerbare kanaal overeenkomsten vertonen.

Navigeebaar kanaal fairway golf
Een navigeerbaar kanaal lijkt op een fairway bij golf

Waar het woord fair dan vandaan komt snappen wij zelf ook nog niet helemaal. Misschien heeft het er iets mee te maken dat je een eerlijke kans hebt op het slaan van een goede bal wanneer je op de fairway ligt in plaats van in rough, waar het je vaak toch wel moeilijk wordt gemaakt.

Hoe loopt de fairway op een golfbaan?

De fairway begint op de golfbaan vaak na enkele tientallen meters vanaf de dames tee. De fairway eindigt vaak net voor de green, waar de fairway direct overgaat in de green of in sommige gevallen de zogeheten foregreen. 

De fairway wordt vanaf het begin tot aan de green vaak ook onderbroken door bijvoorbeeld waterhindernissen of bomen die het de spelers moeilijk maken om hun weg te vervolgen naar de green.

Fairway met hindernissen
Op de fairway bevinden zich verschillende hindernissen

Aan de zijkanten van de fairway vind je de semi-rough en daarna de rough (niet te verwarren met de het hoge gras naast de green, de fringe). Uiteraard vind je aan de zijkanten van de fairway ook hindernissen als bunkers, bomen en sloten. 

Het is voor veel golfers een moeilijke taak om de eerste slag vanaf de teebox op de fairway te slaan. Golfbaan architecten en greenkeepers doen dan ook vaak hun best om het de golfer visueel moeilijk te maken op het moment dat zij willen afslaan. 

De fairway wordt op sommige plekken waar veel golfers hun bal willen laten landen soms net wat smaller gehouden waardoor het moeilijker oogt om de fairway te raken.

Wat is de hoogte van het gras op de fairway?

De hoogte van het gras op de fairway verschilt ontzettend per golfbaan. Meestal zie je dat op kwalitatief hoogwaardige golfbanen de fairway kort gehouden kan worden. Bij de kwalitatief wat minder goede golfbanen zie je vaak dat het gras op de fairway lang wordt gehouden omdat men bijvoorbeeld niet over fairway beregening beschikt. 

Een echt goed gemaaide fairway voelt aan als een tapijt waar je op je blote voeten op zou kunnen lopen. Fairways worden vaak tussen de 1,5 centimeter en de 3 centimeter lang gemaaid. 

De lengte van de fairway hangt ook nog eens van af welke soort gras er groeit op de golfbaan. Sommige grassoorten kunnen nu eenmaal korter gemaaid worden dan andere grassoorten. 

Weersinvloeden hebben ook invloed op de hoogte van de fairway. Soms dwingt de temperatuur de greenkeepers juist om het gras op de fairway korter te houden terwijl het op andere momenten lang gehouden dient te worden.

Hoeveel ruimte heb ik om op de fairway te slaan?

De breedte van fairways variëren ongeveer van 30 meter tot aan 54 meter. Een typische fairway is zo rond de 45 meter breed. 

Het hangt erg af van hoe de betreffende hole is uitgedacht door de architect dat bepaald hoe breed de fairway is. Zo is een hole welke is omgeven door veel bomen soms nou eenmaal smaller qua fairway.

Dan heb je ook nog eens dat een fairway smal kan lijken maar eigenlijk best wel breed is. Wanneer je een zeer lange maar rechte par 5 speelt welke is omgeven door bomen dan spreek je van het zogeheten tunnel effect waardoor de fairway opeens piep smal lijkt.

Hoeveel ruimte hebben professionele golfers?

Het is welbekend dat tijdens professionele golftoernooien de fairways nog een stuk smaller gemaaid worden dan de reguliere golfer op de betreffende golfbaan gewend is. Men laat dan aan de zijkanten de rough flink groeien waardoor de fairways nog een stuk smaller gaan lijken. 

Fairway rough golfcourse

Soms klagen golfers zelfs dat het al bijna niet meer uitmaakt of ze een driver slaan of een juist meer accurate club omdat de fairways toch al zo smal zijn gemaaid. Het is dan zelfs moeilijk om de fairway te raken met een accurate club. Waarom dan niet gewoon de hele tijd een driver slaan als de bal waarschijnlijk toch wel in de rough zal beladen.

Wat is de betekenis van een fairway in regulation (FIR)?

Met een fairway in regulation (FIR) wordt er bedoeld dat je vanaf de afslag in één keer op de fairway belandt. Het maakt in principe niet uit welke club je slaat, het is het doel om de fairway in één keer te raken met je club naar keus.

Hoe belangrijk is het om op de fairway te slaan?

Dat de fairway in regulation bestaat als statistiek is niet helemaal voor niets. Het is, zo blijkt, namelijk een erg belangrijke statistiek die bepalend is voor het verloop van de rest van de hole. 

Wanneer je de bal vanaf de tee op de fairway weet te slaan heb je namelijk een veel grotere kans op een goede score. Ga maar eens na wat jij makkelijker vindt, verder slaan vanaf het korte gras of een bal vanuit de hoge rough zien verder te spelen?

De green aanspelen vanaf de fairway wordt een stuk gemakkelijker. Wanneer je meer ballen op de green weet te slaan dan zul je minder slagen nodig hebben om de bal in de hole te krijgen, zo wijzen de statistieken uit.

Zit er verschil tussen de fairway en de green?

De overeenkomst tussen de fairway en de green is dat beide onderdelen van de golfbaan erg kort gemaaid zijn. Zoals je net hebt gelezen is de fairway het kort gemaaide gedeelte tussen de afslagplaats en de green.

De green is het gebied rondom de vlag dat nog korter is gemaaid dan de fairway. De green is daardoor een stuk harder dan de green en de bal rolt vlotter op de green.

Op de green wordt er een putter gebruikt terwijl er op de fairway juist clubs worden gebruikt om de ballen zo snel mogelijk op de green te krijgen, waarna de putter uit de tas gehaald kan worden. 

De green geeft golfers vaak ook een veilig gevoel van thuiskomen. Als je eenmaal op de green ligt dan krijg je de bal vaak toch wel in één of twee slagen in de hole.

Heeft iedere hole een fairway?

In basis zouden par 3 holes geen fairway moeten hebben, omdat je direct naar de green probeert te slaan. Maar zoals we hierboven ook al zeiden is het vaak zo dat op moderne golfbanen de meeste par 3 holes wel een soort van gemaaide fairway hebben omdat veel spelers ook een tussenslag nemen om de bal op de green te krijgen. 

PAR 3 zonder fairway
Par 3 op ’the masters’ zonder fairway

Par 4 en par 5 holes hebben vaak verschillende vlakken qua fairways op weg naar de green vanaf de afslagplaats. 

In basis hebben sowieso alle par 4 en par 5 holes dus een fairway en eigenlijk dus ook alle par 3 holes.

Veelgestelde vragen

Mag je vanaf de fairway slaan als er wintergreens zijn?

Ja zeker, de fairway is vaak ook de plek waar de vlag wordt geplaatst tijdens de wintergreens. Omdat de greens buiten bereik zijn, wordt de vlag vaak vlak voor de green op de fairway gezet.

Sla je vanaf de driving range op de fairway?

Het gras op de driving range wordt niet gezien als de fairway en zo wordt het dus ook niet genoemd. Een fairway vind je alleen op een golf hole.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!