Home » Golftermen » Driving Range Golf

Driving Range Golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is het?

Een plek op de golfbaan waar je je golfswing kunt oefenen.

Driving Range Golf

De driving range, of driver range zoals veel beginnende golfers zeggen, is een plaats waar je je golfswing kunt oefenen. Op deze plek kun je vrijuit oefenen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je iets raakt. 

Een beetje driving range is vaak tot wel honderd meter breed en 250 meter of meer lang. Uiteraard zijn er ook kleinere driving ranges in Nederland en de rest van de wereld. Zo heb je ook ranges welke slechts 50 bij 150 meter zijn. Bijvoorbeeld bij een pitch en putt vereniging. 

Over de gehele breedte van de driving range liggen matten. Vanaf deze matten kun je golfballen slaan op de driving range. Soms is er een gedeelte van de driving range overdekt waardoor je geen rekening hoeft te houden met weer en wind als je je golfswing wilt oefenen. Ideaal toch?

Driving range afslagmatten

Hoe is de driving range ingericht?

Een driving range is vaak ingericht door middels van bepaalde doelwitten waar je op kunt mikken. Vaak vind je vlaggen op verschillende afstanden. Bijvoorbeeld op 30, 50, 120 en 170 meter. Je kunt verschillende afstanden oefenen met deze verschillende vlaggen.

Daarnaast heb je vaak ook nog andere attributen zoals trampolines, bulls-eyes en palen waar je bijvoorbeeld tussendoor kunt slaan. Wanneer je deze attributen met enige zekerheid kunt raken geeft dit je weer zelfvertrouwen voor wanneer je de baan in wil.

Wie maken er gebruik van de driving range?

Over het algemeen wordt de driving range gebruikt door een zeer breed publiek op de golfbaan:

  • Zo heb je mensen welke voor het eerst komen golfen en het spelletje uitproberen op de driving range. Dit is de ideale manier om kennis met de golfsport te maken. Zo mag je vaak op de driving range gratis balletjes slaan en hoef je enkel de ballen af te rekenen
  • Golfprofessionals welke lesgeven aan golfers maken vaak gebruik van de driving range om de lessen te verzorgen. In veel gevallen hebben zij een apart hok waar de lessen worden gegeven. In deze aparte ruimte is er soms video apparatuur aanwezig om de swing te meten.
  • Spelers welke zich opwarmen voordat zij de baan ingaan. Dit kunnen wedstrijdspelers zijn maar ook spelers welke voor een vriendschappelijk potje golf de baan in gaan. Het is altijd aangeraden om je even op te warmen voor je de baan in gaat. Dat doe je ook wanneer je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd hebt. Dan is de driving range de ideale plek om je even op te warmen.

Welke ballen worden er gebruikt op de driving range

Een gemiddelde driving bevat wel duizenden ballen waarmee dag in en dag uit geslagen wordt. Je kunt je voorstellen dat hier niet de aller-allerbeste kwaliteit golfballen voor gebruikt worden. 

Driving range ballen

Over het algemeen sla je met een golfbal van de driving range minder ver dan met een ‘’normale’’ golfbal. Dit heeft te maken met de compressie van de golfbal. De compressie van een driving range bal ten opzichte van een normale golfbal is minder (80 – 90 %). Daardoor vliegt de golfbal met een lagere compressie minder ver.

Hoe werkt de driving range precies?

Wanneer je voor het eerst naar een driving range toe gaat kan het best wel spannend zijn / intimiderend omdat je niet precies weet wat je moet doen / wat je te wachten staat. Daarom leggen we jou hieronder graag uit hoe het op een gemiddelde driving range in zijn werk gaat.

Wanneer je op de golfbaan bij de driving range aankomt kun je je het best voorbereiden door een aantal golfclubs mee te nemen. Soms kun je deze ook lenen bij de pro shop of het secretariaat. 

Wanneer je de golfclubs hebt is het van belang dat je weet hoe je balletjes uit de ballenautomaat kunt krijgen. Het verschilt per club hoe je de balletjes dient te betalen. 

Bij sommige clubs kun je in het winkeltje of bij de receptie muntjes halen of met euro’s betalen. Bij sommige clubs kun je betalen met losse euro’s of 50 centjes. Bij sommige clubs heb je een ballen tag nodig welke je kunt opladen en bij sommige golfbanen kun je zelfs betalen met een pinpas. 

Het kan handig zijn om je van te voren even te verdiepen in de betaalwijze van de balletjes anders kun je wel eens bedrogen uitkomen omdat vaak ‘s avonds of in het weekend het winkeltje gesloten is waardoor je dan geen ballen kunt halen en niet kunt golfen.

Andere golftermen

Hoe ziet een dogleg golfbaan er uit?

Een dogleg golfbaan heeft vorm van een hondenpoot, vandaar de naam dogleg.

Wat is een fringe?

De fringe is een klein gedeelte om de green dat net iets hoger gemaaid is dan op de green.

Wat is een wintergreen?

Wintergreen zijn speciale greens in de winter die de echte greens vervangen om schade te voorkomen aan de golfbaan. De vlag staat tijdens een wintergreen dan ook niet op de green, maar op de fairway.

Welke golftermen zijn er nog meer?

Er zijn heel veel verschillende golftermen. De jongens van Online Golfer Caddy hebben een overzicht gemaakt die dagelijks wordt aangevuld.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!