Home » Golftermen » Double Bogey

Double Bogey

Overzicht

Onderwerp

Wat is een Double Bogey?

Een golfer maakt een double bogey wanneer hij twee slagen meer nodig heeft dan PAR (Professional Average Result).

Double Bogey

Een double bogey, een score waar je als beginnend golfer misschien nog blij mee bent. Maar wanneer je fanatiek speelt en wat beter wordt is deze score al gauw niet meer zo goed.

Voor beginnende golfers proberen we vandaag uit te leggen wat een double bogey precies is en daarnaast leggen we ook meteen uit wat een netto double bogey is. Dit kan van pas komen als je een qualifying ronde gaat lopen en je handicap gaat proberen te verbeteren!

Inhoudsopgave

Leestijd: 6 min

Laatste bewerking: 03-02-2023

Wat is een double bogey?

Om te begrijpen wat een double bogey precies is moeten we eerst weten wat een par is alvorens we uit kunnen leggen wat een double bogey is. 

Wanneer je een par scoort binnen golf dan scoor je het professional average result. Als je goed staat op te letten dan zie je dat par de afkorting is van professional average result.

Klinkt nog steeds lastig, ik snap het. Daarom even een voorbeeld. Stel je komt aan op de eerste hole van de baan. En je ziet daar een bord staan met ‘’par 4’’. Dan weet je dat een professionele golfer gemiddeld 4 slagen zal doen om de bal in de hole te krijgen. Op dat moment heeft deze speler een par gemaakt.

En wanneer scoor je dan een double bogey

Je scoort een double bogey op het moment dat je 2 slagen extra over de hole doet ten opzichte van de par van de betreffende hole. 

We gaan nog even terug naar het bovenstaande voorbeeld. Je komt aanlopen op dezelfde hole waar je wederom een bord tegenkomt waar ‘’par 4’’ op staat. Wederom mag je dus vier slagen doen over de hole om tot een par te komen. 

Score double bogey

Wanneer je twee slagen extra maakt boven de par, dan scoor je een double bogey. Dus in het geval van deze par 4, wanneer je 6 slagen zou doen over de hole dan betekent dit dat je een double bogey hebt gescoord.

Wat is een netto double bogey?

Naast de reguliere double bogey bestaat er ook nog de netto double bogey. De netto double is toch net weer even wat anders dan de normale double bogey score en is afhankelijk van je 

Je scoort een netto double bogey op het moment dat je twee slagen boven jouw netto par scoort. Ja, lees deze zin nog maar drie keer, dan zul je ‘m nog niet snappen. En dat snap ik, daarom leg ik het in hapklare brokjes voor je uit hieronder.

Stel, we komen weer op dezelfde par 4 aan als waar we net aankwamen. Je loopt de teebox op en je ziet een bord met daarop ‘’par 4’’. Zoals je net geleerd hebt weet je dat een professionele golfer 4 slagen mag doen over deze hole. 

Echter, ben jij geen professionele golfer. Dat betekent dus dat jij een handicap hebt. Jouw handicap bepaald hoeveel slagen je extra mag doen over een bepaalde hole, dat even terzijde.

Laten we er even vanuit gaan dat jij een handicap van 54 hebt. Met een handicap van 54 mag je over iedere hole gemiddeld 3 slagen extra doen ten opzichte van een professional met een handicap van 0. 

Dus; waar een golfer met handicap 0 4 slagen mag doen over de par 4, mag jij er 7 slagen over doen (namelijk 4 + 3 = 7). Met andere woorden; jouw ‘’par’’ is in dit geval 7 in plaats van 4. 

Wanneer jij dus 7 slagen doet over de genoemde par 4 dan scoor je een netto par, omdat je 3 slagen extra mag doen over iedere hole.

En wat is dan de netto double bogey?

Je hebt net gelezen wat een netto par is. Als je de netto par snapt dan is de netto double bogey eigenlijk erg simpel. Je scoort een netto double bogey op het moment dat je 2 slagen meer doet over de hole dan jouw netto par voorschrijft.

Om weer even terug te gaan naar het voorbeeld: op het moment dat je op de voorbenoemde par 4 (waar je 7 slagen over mag doen) een score van 9 slagen hebt dan scoor je een netto double bogey.

Als je het goed onthouden hebt dan weet je dat een double bogey een score is van +2 op een hole. In dit geval scoor je ook ‘’+2’’, maar dan op jouw netto par.

Is het al duidelijk? Wanneer het nog niet duidelijk is, stuur ons dan gerust een mailtje of kijk nog even rond op de andere golftermen. Vaak valt het kwartje wel bij het lezen van andere golftermen.

Andere relevante vragen

Wat is een eagle?

Je maakt een eagle wanneer je een golf hole loopt in twee slagen minder dan de aangegeven par. Voorbeeld: je voltooid de golf hole met par 5 in 3 slagen.

Wat betekend Birdie?

Een birdie is een golfterm die aangeeft in hoeveel slagen jij een bepaalde golf hole kan lopen. Een birdie maak je wanneer je één slag minder nodig hebt dan de aangegeven PAR (Professional Average Result).

Wanneer maak je een albatros in golf?

Geen birdie, geen eagle, maar een albatros. Een albatros maken is lastig, maar niet onmogelijk. Je maakt een albatros wanneer drie slagen minder nodig hebt dan de aangegeven par.

Wat is green in regulation?

Wil je als golfer een goede score lopen, dan is het verstandig om de bal zo snel mogelijk op de green te krijgen. Green in regulation (GIR) is het gemiddelde aantal slagen van een golf professional om de bal op de green te krijgen.

Wat is een hole in one?

Een hole in one sla je wanneer je de bal vanaf de teebox, met één slag, in het golf putje slaat.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!