Home » Golftermen » Dogleg Golf

Dogleg Golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een dogleg?

Een golf hole in de vorm van een hondenpoot (dogleg).

Dogleg Golf

Wat is een dogleg binnen het golfspel? Een dogleg is een specifieke vorm van een hole, namelijk wanneer een hole, je raadt het al, in de vorm van een hondenpoot loopt.

Je slaat dus als het ware om een hoek. Vaak zijn dog legs erg smalle holes waardoor precisie belangrijk wordt. Je kunt meestal de green van de betreffende hole op een dogleg niet zien op het moment dat je de bal gaat afslaan. 

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 min

Laatste bewerking: 18-12-2022

Dog legs kunnen zowel par 4’s als par 5’s beslaan. Golfers met een lage handicap, of professionele golfers, zijn soms in staat om een dogleg af te snijden. Zij kunnen dan bijvoorbeeld over de de bomen welke in de bocht staan heen spelen. Zo wordt hemelsbreed de afstand van de dogleg veel korter. Hieronder een voorbeeld. 

punten om te onthouden over de dog leg:

  • in tegenstelling tot een rechte hole is een dogleg een hole met een bocht erin. Deze bocht kan van zeer scherp tot bijna geen bocht lopen.
  • Doglegs worden ervaren als leuk om te spelen omdat je veel kanten op kunt gaan met de strategie.

Dogleg wat?

Dogleg links, dogleg rechts, wat? Je spreekt dezelfde taal als je medespeler maar je snapt misschien helemaal niet wat hij of zij nou zegt. Wat is de betekenis van deze termen?

  • Dogleg links: wanneer er dogleg links gezegd wordt dan loopt de hole vanaf de afslagplaats naar links de hoek om
  • Dogleg rechts: wanneer er dogleg rechts gezegd wordt dan loopt de hole vanaf de afslagplaats de hoek om naar rechts

Hoe wordt een dogleg gemeten?

Als je een dogleg speelt dan heeft de architect van de golfbaan altijd rekening gehouden met verschillende opties. 

Je kunt dus voor de green gaan of voor een flinke afkorting wanneer je een par 5 speelt. Zodoende heb je dan de mogelijkheid om voor ‘’safe’’ te gaan of voor het risico en de beloning te gaan.

Dogleg par 5

Het is dan wel goed om te weten hoever je moet slaan in beide gevallen voor het beste resultaat. Daarom is het goed om te weten hoe de afstanden op een dogleg worden gemeten. 

Een dogleg wordt altijd gemeten volgens het principe van de meest reguliere weg. Dat wil zeggen dat de dogleg altijd wordt gemeten vanaf de meest safe route.

Wanneer je dus bijvoorbeeld eerst 150 meter rechtdoor zult moeten slaan en daarna 130 meter naar rechts, dan wordt de hole gemeten als 280 meter. 

Wanneer je hemelsbreed bij wijze van 220 meter moet slaan om de green in een keer te halen, dan wordt dit niet weergegeven op het bord bij de afslagplaats.

Tip: wanneer je de hemelsbrede afstand wil weten, kijk dan eens op Google Maps. Via hier kun je eenvoudig de af te leggen afstanden in kaart brengen.

Andere golftermen

Wat is een fringe in golf?

De fringe is het gedeelte dat om een green heen ligt en altijd een stukje langer is gemaaid, maar minder lang dan bijvoorbeeld de fairway.

Wat is een wintergreen?

Een wintergreen is een tijdelijke green ter vervanging van de echte green.

Wat is een driving range?

Een driving range is een plaats op de golfbaan waar je je golfswing kunt oefenen.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!