Home » Golftermen » Divot golf

Divot golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een divot?

Gras dat je wegslaat uit de grond bij een slag.

Divot golf

Vandaag gaan we het hebben over de divot; wat is bijvoorbeeld een divot en hoe wordt een divot in het golfspel veroorzaakt. Veel mensen die nog niet zo lang golfen willen graag divots slaan maar weten niet hoe. Vandaag gaan we het erover hebben.

Allereerst; wat betekend de golfterm divot nou eigenlijk?

Normaliter sla je divots alleen met ijzers en niet met houten, hybrides en drivers. Het kan natuurlijk wel, maar meestal is dit een indicatie dat er iets niet helemaal goed gaat in de golfswing.

Waarom worden er divots geslagen?

Waarom is het eigenlijk een goed idee om divots te slaan? Je zou denken dat dit niet allerbest is voor het onderhoud van de golfbaan en misschien wel de staat van je golfclubs. Niets is minder waar.

Met de ijzers zijn divots veelvoorkomend wegens het feit dat de golfbal eerst geraakt wordt op het moment dat de golfclub nog niet op het laagste punt is van de swingbaan waarna de golfclub na het raken van de bal een stuk van het gras meeneemt. De divot is een feit. 

Divot golf visualisatie

Vaak worden divots geslagen met de wat kortere ijzers omdat de swing dan vaak iets steiler is ten opzichte van de lage ijzers en de houtjes. Lage ijzers en houtjes worden zoals sommige professionals het soms zeggen iets meer in een vegende beweging geslagen. 

Zo zie je op de PGA Tour vaak plekken op holes waar alle spelers met hun drive landen die helemaal bezaaid zijn met divots. Vaak zijn dit de holes waar een korte ijzer naar de gree toegeslagen kan worden. Zie hieronder een voorbeeld van een dergelijke plek op de golfbaan.

Golf divots

Sla jij wel of geen divot? Niks om je druk over te maken; een divot is namelijk niet altijd veelzeggend

Een divot slaan is niet zo veelzeggend als dat je misschien zult denken. Een divot kan namelijk erg veel verschillende vormen aannemen die je het liefst niet terug zou willen zien. Dunne divots, dikke divots, diepe divots, oppervlakkige divots, divots van links naar rechts, divots van rechts naar links; ze bestaan allemaal. 

Sommige divots zijn echter wel wenselijk, en dat zijn divots die ontstaan nadat je de golfbal hebt geraakt. Voor verdere technische uitleg over divots verwijzen we je naar de video hieronder waarin duidelijk wordt uitgelegd (in het Engels) welke divots welke oorzaak hebben.

Een goede divot begint net na de bal wanneer deze geslagen worden. Met andere woorden, je hebt de bal eerst geslagen en daarna de grond geraakt. Wanneer de divot voor de bal begint dan heb je de bal waarschijnlijk niet optimaal geraakt. Je hebt de bal ‘’vet’’ geslagen. 

Wanneer je divot links van het doel eindigt, wanneer je rechtshandig bent, dan heb je geslagen met een outside – inside swing pad. Het gevolg hiervan is meestal een fade, slice of pull. Wanneer je divot rechts van de target lijn uitkomt dan was je swing pad inside – out. Inside – out resulteert in een draw, hook of een push.

Divots repareren is verplicht

Wist je dat het verplicht is om je divots te repareren wanneer je er een geslagen hebt? Het is namelijk ontzettend frustrerend voor andere golfers wanneer hun golfbal in of net naast een divot belandt. Daarnaast beïnvloed het de visuele beleving van de golfbaan. Wie golft er nou niet graag op een strak groene grasmat?

Een divot repareren doe je als volgt

Je divot repareren is erg eenvoudig. Wanneer je je divot hebt geslagen dan loop je naar de plak gras toe die ergens heen is gevlogen. De plak gras pak je om deze vervolgens weer terug te leggen op de plek van de divot. Een klein beetje aanduwen en het gras zal weer netjes herstellen.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!