Home » Golftermen » Birdie Golf

Birdie Golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een Birdie?

Een golfster maakt een birdie wanneer zij één slag minder nodig heeft dan PAR (Professional Average Result).

Birdie Golf

Net begonnen met golf en ben je benieuwd naar wat een birdie is? Wij leggen het je uit aan de hand van de reguliere score opbouw in golf.

Iedere hole in golf heeft een aantal slagen waarin deze voltooid dient te worden om te voldoen aan de PAR (het Professional Average Result). Wanneer de PAR van een betreffende hole 4 is, dan scoor je een par wanneer je de hole in vier slagen hebt voltooïd

Wanneer je dus drie slagen doet over een golf hole waarbij de PAR 4 slagen is dan scoor je een birdie. Je scoort nog meer een birdie wanneer je een PAR 5 in 4 slagen voltooid of wanneer je een par 3 in 2 slagen voltooid. Volgens mij snap je wel wat we bedoelen he?

Inhoudsopgave

Leestijd: 5 min

Laatste bewerking: 03-02-2023

Birdie Golf Betekenis

Waar komt die term birdie toch vandaan? Je denk misschien aan een of andere vogel wanneer je aan birdie denkt omdat je ook andere golftermen hebt waarin vogelnamen worden gebruikt zoals de albatross en de eagle. Toch is het volgens ons niet zo dat birdie ook is bedoeld als vogelnaam.

En ja, we kunnen het allemaal beamen. Het maken van je eerste en opeenvolgende birdies is ook iets dat zeker wel te omschrijven is als iets prachtigs. Die Amerikanen zijn dus toch niet helemaal gek.

Het grappige is dat bijvoorbeeld de term bogey een term is van Engelse komaf waar de term birdie dan weer puur Amerikaans is. Zo zijn de golftermen dus niet allemaal uit een land afkomstig maar is dit door de jaren heen tot een mix verworden. Rond 1910, volgens de website Golfmonthly zou de term birdie over de wereld als een bekende term rondgaan.

Birdie golf term

We hebben al het een en ander geleerd over de betekenis van de term birdie in golf. Maar hoe zit dat nou, hoe lastig is het eigenlijk om een birdie te maken? Hebben alle golfers al eens een birdie gemaakt?

Birdie golf term

Volgens verschillende golfkenners zijn birdies het begin van vele desastreuze gevolgen in golf. Het is namelijk zo dat amateurgolfers die birdies nastreven vaak in de problemen eindigen waardoor ze in plaats van een par of een bogey een double bogey of een quadruple bogey maken.

Het lijkt dus leuk zo’n birdie, maar zijn ze wel handig voor ons als stervelingen?

Hoeveel birdies maken pro’s eigenlijk?

Pro golfers maken per hole zo’n 15 tot 25% birdies. Best weinig als je het zo bekijkt. De beste spelers op de tour maakt gemiddeld zo’n 5 birdies per ronde. De gemiddelde tourspeler maakt zo’n 3,65 birdies per ronde. 

Op welke holes worden de meeste birdies gemaakt?

Het moge duidelijk zijn dat par 5’s bij uitstek de plaats zijn om birdies te maken. Op een par 5 kan vaak in twee slagen de green gehaald worden wanneer een speler ver slaat. Twee putts hierna volstaan dan om een birdie te maken omdat er een slag minder is gedaan dan de PAR van 5. Wanneer de green niet in twee slagen gehaald wordt is er vaak een korte slag nodig om de green te bereiken.

Met een korte slag naar de green toe is het makkelijker om de bal dichtbij de vlag te krijgen. Best logisch toch? Een bal van 40 meter bij de vlag leggen of een bal van 120 meter bij de vlag leggen, best een verschil. Het is een feit dat op par 4’s de afstand naar de vlag vaak groter is dan op de par 5’s wanneer je bal twee keer goed hebt geslagen.

Op welke holes worden de minste birdies gemaakt?

Het zal je misschien verbazen maar op par 3’s worden de minste birdies gemaakt. Dit terwijl wij als amateurs misschien juist het gevoel hebben dat je hier het makkelijkst een birdie maakt. Het is zo moeilijk om een birdie op een par 3 te maken omdat de eerste slag meteen perfect moet zijn want anders heb je een hele lange putt over.

Wat is het verschil tussen een birdie en een albatros?

Een birdie komt veel vaker voor dan een albatros. Waar je bij een birdie één slag minder nodig hebt dan par, heb je bij een albatros maar liefst drie slagen minder nodig dan par.

Kan je een birdie en een hole in one tegelijk maken?

Nee dat kan niet. Een golf hole is op zn minst een par 3, dus een birdie kan binnen 2 slagen. Een hole in one sla je met een slag vanaf de teebox. Een hole in one kan dus nooit een birdie zijn.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!