Home » Golftermen » Amerikaantje golf

Amerikaantje golf

Overzicht

Onderwerp

Spelvorm

Amerikaantje golf

Amerikaantje is een bekende spelvorm binnen de golfsport. Zou deze spelvorm uit Amerika komen? Nou, wij vragen het ons af.

In dit artikel gaan we het in ieder geval hebben over Amerikaantje. Wat het is en hoe je het speelt. Wij spelen het regelmatig en vinden Amerikaantje dan ook een super leuke spelvorm om te spelen. 

Inhoudsopgave

Lees rustig verder om alles over Amerikaantje te weten te komen en speel binnenkort met je golf maten een leuk potje. Het is eens iets anders dan strokeplay of matchplay.

Wat is amerikaantje bij golf

Je speelt Amerikaantje het best met drie of vier personen. Anders kom je namelijk niet goed uit met de puntentelling. Amerikaantje wordt ook veelvuldig gespeeld in toernooivorm waarin tijdens het toernooi wordt gewisseld van speel partners. 

Het getal 6 is erg belangrijk als het gaat om Amerikaantje. Wanneer je met vrienden Amerikaantje speelt dan zijn er namelijk op iedere golf hole zes punten te verdelen. De beste speler op een betreffende hole krijgt vier van de zes punten en de 2e beste speler krijgt de overige twee punten. De één of twee minste spelers krijgen helaas geen punten en moeten op de volgende hole beter hun best doen.

Maar hoe zit het als er gelijk gespeeld wordt op een hole? Wanneer de hole gelijk wordt gespeeld dan worden de punten verdeeld. Hebben 2 van de 3 spelers dezelfde score (welke lager is dan de score van de derde speler)? Dan krijgen zij beiden drie punten. Wanneer er met 4 spelers wordt gespeeld en er spelen 3 spelers gelijk dan krijgt iedere speler twee punten. 

Tel na iedere hole je punten op en na 18 holes vergelijk je de punten met je teamgenoten waardoor je weet wie er gewonnen heeft. Er zijn zelfs golfers die een heuse jaar wedstrijd organiseren met vrienden met de Amerikaantje spelvorm. Wekelijk spelen ze dan een ronde waarna de punten worden opgeteld. Aan het eind van het jaar weet men wie de winnaar is.

Hoe wordt Amerikaantje vaak gespeeld?

Amerikaantje op de golfbaan wordt vaak in een vriendschappelijke vorm gespeeld. Op het moment dat er een gezelligheids wedstrijd wordt gespeeld op bijvoorbeeld de Par-3 baan dan is Amerikaantje een spelvorm bij uitstek die gespeeld wordt. 

Uiteraard zijn de ook de spelers bij Amerikaantje vaak nog fanatiek en wil men winnen. Maar het gaat wel iets meer met een knipoog dan tijdens het clubkampioenschap strokeplay of matchplay.

Kun je Amerikaantje met z’n 2en spelen?

Amerikaantje met twee personen spelen is wat lastiger wegens het feit dat er zes punten verdeeld dienen te worden. Dat zou betekenen dat iedere speler telkens zes punten krijgt als hij of zij wint. Je zou dan net zo goed matchplay kunnen spelen.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!