Home » Golftermen » Albatros in golf

Albatros in golf

Overzicht

Onderwerp

Wat is een Albatros?

Een golfer maakt een albatros wanneer hij drie slagen minder nodig heeft dan PAR (Professional Average Result).

Albatros in golf

Een albatros is na de hole-in-one de laagst mogelijke score op een golf hole. Albatrossen kunnen in principe alleen maar geslagen worden op par 4’s en par 5’s. 

Wanneer je een albatros slaat dan doe je 3 slagen minder over de hole dan de aangegeven par (professional average result) voor de hole. De par staat voor het aantal slagen dat een professionele golfer gemiddeld doet over de betreffende golfhole.

Zo geldt dit ook voor een par 4, echter dient de golfer de bal in een slag in de hole te krijgen. In dat geval is het een hole-in-one, maar tegelijkertijd ook een albatros omdat er drie slagen minder over de baan worden gedaan dan de aangegeven par van 4. 

Inhoudsopgave

Leestijd: 4 min

Laatste bewerking: 18-12-2022

Om je een voorstelling te geven van hoe bijzonder het is om een albatros te slaan: wanneer je een golfballetje van zo’n 450 – 500 meter in twee slagen in een kleine hole weet te slaan of in het geval van een par 4, wanneer je de golfbal vanaf 250-400 meter ineens in een kleine hole weet te slaan, dan weet je dat goed bezig bent.

Albatros, of een double eagle

In de verenigde staten wordt een albatros ook wel aangeduid als een double eagle. Waar deze betekenis vandaan komt is ons nog steeds onbekend. 

De aanduiding voor eagle als golfscore is namelijk dat je twee slagen minder dan par nodig hebt terwijl je er met een albatros drie minder over doet dan de aangegeven par. Wat heeft dat met een ‘’dubbele’’ eagle te maken?

Het was Sarazen in 1935 die een schot van 235 yards wist uit te holen op de Masters. De commentatoren hadden destijds geen benaming voor de score van 2 die werd gehaald op een par 5. Er werd double eagle geschreeuwd. Echter had en heeft het niets met een double eagle te maken.

Kans op een albatros

De kans op een hole in one voor ons als stervelingen is helaas erg klein. De kans op een albatros is nog veel kleiner. Velen van ons zullen helaas nooit een albatros gaan maken, toch blijft het een gaaf idee om over te dromen.

Als we het gaan hebben over de kans op een albatros moet je beloven niet te schrikken. De kans op een albatros is maar liefst 1-op-12 miljoen. Ja je leest het goed, de kans op een albatros is 1-op-12 miljoen. 

Andere vragen

Zijn er nog andere grappige golftermen?

Er zijn heel veel (grappige) golftermen te vinden op het internet. Veel van deze golftermen zijn vernoemd naar een dier, zo heb je de eagle en de birdie. Daarnaast heb je ook nog andere termen zoals de bogey of de double bogey. Deze termen zijn wat minder grappig, maar wist jij bijvoorbeeld dat een bogey ook een motorfiets is?

Green in regulation, wat is dat?

Een green in regulation betekend het aantal slagen dat een professionele golfer nodig heeft om de bal op de green te krijgen. Krijg jij de bal makkelijk en snel op de green dan speel jij een hoge green in regulation en heb je over het algemeen een betere score.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!