Garmin S40 [Review 2022]
Overzicht
Garmin S40
Qua prijs is de Garmin S40 een zogeheten mid-range golfhorloge. Zeker niet het meest dure horloge, maar ook niet het goedkoopste.
Is de S40 het geld dat ‘ie kost waard? In dit artikel vertellen wij je alles over de Garmin S40 maar bovenal of dit horloge zijn geld waard is.
Vind de laagste prijs
Vind de laagste prijs:
De broer en het broertje van
De Garmin S40 is een model dat gemaakt om qua functionaliteiten tussen de Garmin S10 en de Garmin S60 in te zitten.
Het horloge is zeer geschikt voor alledaags gebruik, maar dan mét GPS functionaliteit. Datum, tijd en de checken van andere activiteiten zijn dus allemaal inbegrepen in dit horloge.
Hardloopfuncties (meet je afstand, duur van je loop en de snelheid)
Ingebouwde stappenteller voor iedereen die 10.000 stappen per dag wil halen 😉
‘’Bewegingsbalk’’ die aangeeft wanneer je zou moeten bewegen
Je hebt een ‘’Vind mijn telefoon’’ optie die je kunt inschakelen wanneer je je GSM kwijt bent
Bekijk het weer, de kalender en ontvang smartphone meldingen op je S40
Meet gezondheidsfuncties als slaap en hoe je gehydrateerd bent
De belangrijkste klokfunctie’s zijn de datum/tijd (gesynchroniseerd via GPS), zomer- en wintertijd automatisch ingesteld, wekker, timer en een stopwatch
Het horloge zit zeer prettig om de pols en is zeker niet te groot, zoals je dat soms ziet bij andere smartwatches waarbij je denkt; dat kan ook gewoon je telefoon zijn. Hieronder hebben we voor de vorm de groottes van de S10, S40 en S60 uitgebeeld in een afbeelding.
De golffuncties van de Garmin S40
Je komt hier natuurlijk niet voor die andere functies, maar voor de golffuncties van de Garmin S40. Laten we daarom meteen beginnen met wat je met de S40 kunt op de golfbaan.
Er zijn in totaal vier verschillende categorieën waar we de mogelijkheden met de S40 over verdeeld hebben, de handicap score, het meten in de golfbaan, het bijhouden van alle slagen en swingverbeteringen.
Handicap score
Dit golfhorloge geeft je de mogelijkheid om de golfbaan te spelen en te meten hoe je gespeeld hebt op basis van je handicap.
Je kunt namelijk gebruik maken van de functie Exact handicap hiermee trekt de Garmin na je golfronde automatisch het aantal slagen dat je extra krijgt vanwege je handicap af van je resultaat. Zo weet je dus volgens de netto score hoe je gespeeld hebt.
Daarnaast berekend de Garmin S40 ook de baanhandicap voor je. Zo weet je, voordat je begint met golfen, hoeveel slagen je met jouw handicap extra mag doen over de betreffende golfbaan.
Uiteraard kun je alle (ongeveer zo’n 41.000) golfbanen inladen op de Garmin S40.
Meet alles in de golfbaan
Een van de fijnste functionaliteiten aan dit golfhorloge is misschien toch wel dat je alles, maar dan ook alles, kunt meten op de golfbaan wat ook maar enigszins in de weg kan staan tijdens je spel.
Zo worden alle hindernissen en obstakels automatisch voor je opgenomen in het overzicht van de hole. Middels een scroll-functie kun je zien hoe ver het telkens nog is tot aan het bereiken van de hindernissen. Denk bijvoorbeeld aan afstanden tot layups, doglegs of bunkers.
Verder meet je met de Garmin S40 hoe ver het nog is vanaf jouw positie tot aan de voorkant van de green, het midden van de green en de achterkant van de green. Een van de leukere details is dat je ook de vorm van de green ziet op je horloge, super handig! De Garmin S10/S12 hebben deze functie bijvoorbeeld niet.

Wat prettig is aan de Garmin S40 is dat je de vlag handmatig kunt positioneren, zo weet je dus exact hoe ver het is naar de vlag en hoe ver je dus over obstakels als een bunker moet vliegen om bij de vlag te komen.
Een mooie extra feature ten opzichte van de S10/S12 is dat je ook zelf afstanden kunt selecteren waar je naartoe wil slaan. Als je bijvoorbeeld net een watertje over wil dan kun je de afstand meten met behulp van de S42.
Uiteraard meet de Garmin S40 ook hoe ver je de bal hebt geslagen, met een afwijking van maximaal zo’n drie meter, viel ons op (we hebben de slagen na gemeten met een golf laser).
Hou alle slagen bij
Alsof dat nog niet genoeg is houdt je nieuwe golfmaatje alles voor je bij. Zo worden alle slagen automatisch bijgehouden. Of dit nu drives, ijzerslagen of putts zijn. Zodra jij met de club de bal raakt wordt dit geregistreerd op de S40.
Verder kun je ook de scorekaart digitaal invullen, opslaan en vervolgens weer inzien op je Garmin Golf applicatie. Zo kun je mooi de gemiddelden op verschillende holes inzien, hoe je voor of juist achteruit gaat met verschillende ronde scores en andere statistieken.

Verbeter je swing met de Garmin S40
Je kunt met dit golfhorloge ook werken aan swingverbeteringen. Bijvoorbeeld met het Garmin CT10 systeem dat veel gebruikt worden binnen de golfwereld momenteel.
Kort gezegd komt het er op neer dat de CT10 in principe alle meet wat je met de golfclub doet. Zo kun je onder andere het volgende meten met de S40 wanneer je het golfhorloge hebt gekoppeld met de CT10:
- Hoe ver slag je precies met iedere club die je gebruikt? Bereken na verloop van tijd je gemiddelde afstand, minimale afstand maar ook de maximale afstand

Maak verbinding met de Garmin Golf applicatie op je telefoon
Je installeert de Garmin Golf applicatie super eenvoudig op je telefoon. Op het moment dat je de applicatie hebt geïnstalleerd via de appstore van je telefoon open je de app. De Garmin Golf applicatie vraagt dan of je het horloge wil koppelen.
Wat je met de Garmin S40 gecombineerd met de golf app kunt doen is dat je alle informatie van je golfrondes gespeeld met het golfhorloge kunt inladen op je telefoon.
Via hier kun je dus heel mooi je golfspel meten en analyseren. Handig voor de sloddervossen en voor de mensen die normaal niet zo goed zijn in hun scores bijhouden. Zo kun je via de applicatie onder andere meten:
- Hoe je scores van verschillende ronden zich tot elkaar verhouden
- Of je vooruit gaat qua handicap
- Hoe ver je de bal slaat
- Wat je gemiddelde scores zijn op par 3’s, par 4’s en par 5’s

Hoe werkt de S40 op de golfbaan?
Wanneer je wil gaan golfen met de S40 dan werkt dit zeer gemakkelijk. Om je een beeld te geven van de werking van dit horloge geven we je een voorbeeld van hoe je de S40 gebruikt wanneer je gaat spelen.
Stap 1
Wanneer je op de teebox van hole een staat druk je de knop rechtsboven in en vanuit daar ga je direct in de GPS-modus. De Garmin gaat nu zelf aan het werk om de golfbaan waarop je je bevindt te achterhalen met behulp van de satelliet.
Stap 2
De golfbaan waar je bent verschijnt op het scherm en je klikt de baan aan, de S40 gaat nu de baan even inladen. Eenmaal ingeladen vraagt het golfhorloge vanaf welke tees je wil gaan spelen.
Stap 3
Nadat je de tees hebt geselecteerd verschijnt de green van de eerste hole meteen al in beeld met daarnaast op het horloge de afstand tot aan de voorkant, het midden en het einde van de green afgebeeld.
Stap 4
Voor meer informatie klik je naar onder op het beeldscherm van het golfhorloge, je ziet nu afstanden tot aan bunkers, doglegs, het water. Je kunt selecteren welke afstanden tot aan welke hindernissen je wil ophalen uit het golfhorloge.
Welke specificaties heeft de Garmin S40?
Misschien is onderstaande info wat saaier over dit golfhorloge, maar toch echt wel belangrijk genoeg om even goed te bespreken, vinden wij zo.
Want met welke materialen, grootte en hardware is de Garmin S40 eigenlijk gebouwd? Wat kunnen we dus van de buitenkant van dit golfhorloge verwachten?

- Het gedeelte van het horloge waar je op kijkt is omhuld door glas dat nog eens extra verstevigd is (het glas is zo hard dat dit normaal gesproken in de luchtvaart gebruikt wordt)
- Het horloge zelf is van metaal gemaakt
- De banden om je pols heen zijn van siliconen, je maakt deze dicht met een snelsluiting.
- Qua behuizing kun je ongeveer vier bij vier centimeter verwachten met een dikte van iets meer dan één centimeter (scherm van 240 bij 240 pixels)
- Je hebt de beschikking over een kleurenscherm dat te besturen is middels touchscreen
- Garmin heeft goed over dit golfhorloge nagedacht, het is namelijk af te lezen in de zon
- Wanneer je het horloge om je pols draagt als normaal horloge dan gaat het zo’n tien etmalen mee voordat je weer moet opladen.
- Ben je van plan om het horloge in de GPS modus te gebruiken? Dan gaat ‘ie zo’n 15 uur mee. Bij ons ging het horloge net iets minder dan drie volle rondes mee
- Het horloge heeft in totaal 64 MB aan geheugen
Garmin S40 versus de S42
Wanneer we de Garmin S40 vergelijken met zijn broer, de S42, dan zien we niet zoveel verschillen als het aankomt op de mogelijkheden qua functionaliteiten.
Het enige verschil dat we zien tussen deze twee golfhorloges is dat de Garmin Approach S42 in principe anders gedesigned is. Het is dus puur een smaakkwestie qua welk horloge het meest bij jou zou passen.
De S42 is ten opzichte van de S40 dan misschien net iets luxer afgewerkt, maar dat gaat qua prestaties van het horloge in ieder geval helemaal niets uitmaken.
Conclusie over de Garmin S40
Nou dat was een lange zit, fijn dat je nog bij ons bent om de conclusie over de Garmin S40 mee te pakken.
Wat ons betreft is de S40 een erg mooi golfhorloge voor het geld dat je ervoor kwijt bent. Je hebt eigenlijk toegang tot alle belangrijke functionaliteiten die golfhorloges je op dit moment kunnen verschaffen met de S40.
Daarbij komt dat de functionaliteiten ook nog eens in een mooi jasje verpakt zijn met een kleurenscherm en een keurige afwerking die prettig om je pols zit.
Wanneer je op zoek bent naar net wat meer luxe dan de S10/S12 maar toch niet de hoofdprijs wil betalen, zoals voor de S60/S62, dan is de S42 de beste keuze.