Home » Golfhorloge » Garmin S12

Garmin S12 [Review 2022]

Overzicht

Product

Doelgroep

Voor de golf(st)er die zijn spel wilt verbeteren.

Partner prijs

Vanaf 180,- Vind de laagste prijs >

Garmin S12, het betaalbare golfhorloge (2022)

De Garmin S12 is een zeer sportief geprijsd golfhorloge, maar bevat het horloge voldoende functionaliteiten om ook echt een volwaardig golfhorloge te zijn?

In deze review van de Garmin S12 komen alle aspecten van het horloge aan bod en of het wel of géén goede koop is. Wanneer je twijfelt om dit horloge te kopen is het lezen van deze review een MUST.

Vind de laagste prijs

30% korting bij Jumbosports

Vind de laagste prijs:

amazon.nl (€149,95)
Laatste prijs update: 30 november 2023 - 02:25

Garmin S12 horloge

De Garmin S12 is een instapmodel als het gaat om golfhorloges, bijvoorbeeld vergeleken met zijn broers de S40, S42 en de S62. 

Het is dus een goed idee om te onthouden dat het gaat om een instapmodel wanneer je overweegt om dit horloge te kopen. Als je echt een zwaargewicht wil dan is het een goed idee om misschien verder te kijken. 

De Garmin S12 heeft geen touchscreen en laat zich bedienen aan de zijkanten van het horloge middels vier knoppen. Wij vonden dit persoonlijk helemaal niet storend.

Batterijduur

Waar moderne digitale horloges na een klein etmaal alweer opgeladen moeten worden is dat voor de Garmin S12 andere koek. 30 dagen batterijduur is geen uitzondering wanneer je binnen dit tijdsbestek een aantal keer golft en het horloge gebruikt buiten de GPS-stand. Klein detail is wel dat je het exacte percentage qua batterij niet kunt zien, je ziet enkel het batterij icoontje dat vol zit of langzaam leegloopt.

Het scherm van de Garmin S12

Het feit dat de batterijduur zo lang is valt misschien wel aan het scherm te wijten. Het scherm is namelijk niet heel indrukwekkend, maar staat wel zijn mannetje, vooral als je het horloge voor praktische zaken op de golfbaan wil gebruiken. 

Garmin S12 afleesbaar zonlicht

Wij hebben het horloge getest op een zonnige dag en hadden geen problemen met het lezen van het scherm. Dat betekent dat je dus ook zeker goed zit in de winter en op wat meer regenachtige dagen op de golfbaan wanneer de zon niet schijnt.

Design & uiterlijk

De Garmin S12 is licht en oogt best wel slank. Het uiterlijk van het horloge is niet luxe en valt te omschrijven als redelijk plastic en rubber. Dat het horloge niet luxe oogt betekent wel dat het super licht licht is, en dat is natuurlijk heel erg prettig voor wanneer je een swing wil maken. Een dikke Rolex om je pols is dan gewoon niet zo’n goed idee.

Het scherm van de Garmin S12 is vierkant met ronde hoekjes terwijl het horloge rond is. Eerlijk gezegd gaat er best wat ‘’ruimte’’ verloren die ook als scherm gebruikt had kunnen worden. De knopjes aan de zijkant zijn voorzien van een geschrift op het horloge, zo weet je dus waar je welke knop voor kunt gebruiken.

Wat heb je op de golfbaan aan dit horloge?

Dit horloge is echt gemaakt om mee te golfen. Dus wanneer je enkel op zoek bent naar een horloge dat je wil gebruiken dan is de Garmin S12 een ideaal model voor je. 

Wanneer je het horloge uit de doos haalt kun je meteen aan de gang op de golfbaan. Schakel GPS modus in en selecteer jouw golfbaan. Vervolgens vraagt de Garmin of je je score wil bijhouden en van welke tees je af gaat spelen. Vervolgens verschijnt hole 1.

Hoe zit het scherm eruit wanneer ik aan het golfen ben?

Op het hoofdscherm krijg je het volgende te zien op de S12:

 • Op welke hole bevindt je je 
 • Wat is de lengte tot het begin, midden en einde van de green?
 • Wat is de par van de betreffende hole?
 • De vormen van de green

Lay out van de hole

De Garmin S12 laat je niet de complete layout van de hole zien. Wat je wel zichtbaar kunt maken zijn de eventuele hindernissen op de baan. Middels een speciale functie kun je zien hoeveel meter het nog is tot aan een bunker of een waterhindernis en hoe ver je moet om eroverheen te slaan.

Hole layout Garmin S12

Hindernissen op de S12

Hindernissen Garmin S12

De hindernissen zijn gelabeld met de letters van het alfabet. De letter A geeft dus de dichtstbijzijnde hindernis aan en de letter B geeft de hindernis aan die hierna komt. Met puntjes ten opzichte van het midden van de hole wordt er aangegeven of de hindernis juist aan de linker- of de rechterkant van de hole zit.

Afstanden meten

Qua afstanden klopt de Garmin S12 gewoon als een bus, daar valt niet veel over te zeggen. Ook nadat we de S42 en de S12 tegelijkertijd de baan mee in namen scheelde het maximaal een meter tussen de verschillende horloges. 

De Garmin S12 biedt ook de mogelijkheid om de afstand van je slagen te meten. Wanneer je dit wil doen moet je wel handmatig aangeven dat je je golfslag wil meten zodat het horloge kan beginnen met tellen. Zodra je bij je bal bent aangekomen zie je hoe ver je gelopen hebt en weet je de afstand van je slag.

Hole layout Garmin S12

Pinpositie bepalen

Pinpositie bepalen Garmin S12

Bepaal de positie van de vlag met de speciale functie van de S12. Wanneer je dichterbij de green komt en je een idee hebt van waar de vlag staat dan kun je uit negen verschillende posities kiezen om de vlag neer te zetten. Je krijgt van Garmin dan de aangepaste afstand tot aan de vlag. 

Eenmaal op de green aangekomen verandert het scherm van de Garmin. Je kunt dan je score invullen op het horloge middels de bediening van de knoppen aan de zijkant. Verder kun je het aantal putts invoeren, of je de fairway hebt geraakt met je tee shot en hoeveel strafslagen je hebt moeten nemen.

Garmin App

Deze statistieken worden automatisch naar de Garmin App toegestuurd op het moment dat je telefoon is verbonden met de S12. Minpuntje is wel dat je tijdens je ronde de score niet kunt bekijken. Misschien maar goed ook, anders ben je daar misschien wel teveel mee bezig. Heb je een hole gemist of wil je hem naderhand nog aanpassen? Dan kan dit uiteraard gewoon met de S12.

Garmin S12 app

Geen stableford puntentelling

De Garmin S12 biedt helaas niet de optie om met de Stableford puntentelling te werken. Uiteraard kun je deze na je ronde wel gewoon verwerken in de GOLF.NL App zodat je alsnog je kaartje hebt gelopen!

Voor de vroege en late vogels

Een leuke toevoeging voor de vroege en late vogels zijn de zonsopgang en zonsondergang tijden die Garmin heeft toegevoegd aan het golfhorloge zodat je precies kunt zien hoe lang je nog hebt op de golfbaan of wanneer de zon opkomt.

En nog even wat meer

Hieronder nog even in een notendop wat aanvullende feitjes op een rij over de Garmin S12:

 • Speel 42.000 banen wereldwijd met dit golfhorloge
 • Je hebt de mogelijkheid om dit horloge te koppelen met de Garmin Golf App
 • Je kunt de afstanden inzien hoe ver je moet slaan wanneer je een lay-up moet doen of bijvoorbeeld een dogleg speelt
 • Je kunt de tijd bijhouden van hoe lang je al speelt middels een timer en daarnaast houdt het horloge ook het aantal afgelegde kilometers bij
 • Je mag de Garmin S12 gebruiken bij golfwedstrijden, goed om te weten

Wat kun je buiten de golfbaan met de Garmin S12?

Je hebt de mogelijkheid om de Garmin S12 te verbinden met Bluetooth waarmee je enkele functionaliteiten krijgt, notificaties van Whatsapp en Fitness tracking zitten hier bijvoorbeeld níet bij inbegrepen. 

Het scherm heeft daarnaast ook geen ‘’backlight’’ wat wil zeggen dat het horloge in het donker niet goed afleesbaar is. De vraag is daarom of het horloge geschikt is voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld wanneer je in het donker nog je horloge af wil lezen. 

 • Je hebt met de Garmin S12 altijd inzicht in de tijd en datum. De tijd wordt overigens gesynchroniseerd via GPS
 • Het horloge schakelt automatisch over op zomer of wintertijd

Garmin S12 specificaties

Voor de serieuze heren en dames onder ons gaan we het nu nog even hebben over de specificaties van de Garmin S12:

 • Je krijgt van Garmin een Garmin oplaad kabeltje bijgeleverd. Helaas, als je deze kwijtraakt dan zul je een nieuwe van Garmin moeten kopen. \
 • Het bandje van de S12 is gemaakt van siliconen
 • Afmeting van de behuizing is 43,7 mm x 43,7 mm x 11,5 mm 
 • Het grootte van het beeldscherm van de Garmin is 23 mm x 23 mm
 • Resolutie van het beeldscherm is 175 x 175 pixels
 • Het scherm is een zogeheten transflectief memory-in-pixel scherm en is af te lezen in de zon
 • Het gewicht van dit golfhorloge is 34,1 gram
 • Qua levensduur kun je van de ‘’Watch-modus’’ een batterijduur van 10 weken verwachten en van de ‘’GPS-modus’’ een duur van 30 uur
 • Geheugen: 128MB

Garmin S12 vs S42

Wanneer we de Garmin S12 vergelijken met de S42 dan zijn ze qua uiterlijk best wel gewaagd aan elkaar. Het kunstoffen uiterlijk van de S12 is eigenlijk nagenoeg hetzelfde bij de Garmin S42. 

Qua gebruik op de golfbaan zit er wel flink verschil tussen de S12 en de S42. Toch zijn er ook overeenkomsten; de manier hoe de hindernissen worden getoond is eigenlijk hetzelfde op de S12 als op de S42. Het aantal meters tot aan de hindernis en over de hindernis heen wordt namelijk weergegeven met een kleine afbeelding. Het enige verschil is dat de S42 het beeld in kleur laat zien terwijl de S12 dit in zwart-wit doet. 

Garmin s12 vs s42

Qua afstanden zijn de Garmin S12 en de S42 gewoon identiek. Tijdens het spelen kwamen we erachter dat meer dan een meter verschil tussen de horloges gewoon niet voorkomt wanneer je op zoek bent naar een specifieke afstand. 

Een verschil tussen de horloges is dat de Garmin S42 automatisch de lengte van je teeshot meet. Wanneer je bij je bal bent gearriveerd dan staat er in de bovenkant van het scherm hoe ver je de bal hebt geslagen. De S12 biedt deze functie helaas niet. 

De Garmin S42 is ziet er wel een stukje mooier en verfijnder afgewerkt als de S12 en is daarnaast gewoon echt goed te gebruiken als horloge in het dagelijks leven.

Garmin S12 gebruiksaanwijzing

Zoek je de gebruiksaanwijzing voor de Garmin S12? Wij hebben hem even voor je opgezocht en klaargezet. Enkele handige tips die we alvast voor je hebben staan hieronder wanneer je de Garmin gaat instellen:

 • Zorg ervoor dat je het, in onze ogen veel te korte, oplaadkabeltje niet kwijtraakt. Je moet namelijk een nieuwe kopen omdat dit geen universele kabel is
 • De puntjes bij de green weergave geven aan van waar de Garmin S12 de uiteinden van de green meet. We raden je aan om hier goed naar te kijken. 
 • Het is een goed idee om de GPS mode niet te lang aan te houden wanneer je het horloge ook weer dragen wanneer je niet op de golfbaan bent. Zo kun je langer genieten van het horloge voordat je weer moet opladen
 • Werk af en toe je software bij. Hiervoor heb je Garmin Express nodig, een programma dat je dient te downloaden op je desktop of laptop.
Garmin S12 zijkant

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!

Boyd Online Golfer Caddy

Wij zijn Boyd en Wouter van Online Golfer Caddy. Twee fanatieke golfers die graag een ronde lopen op de golfbaan. In onze vrije tijd werken we aan Online Golfer Caddy en schrijven we reviews, golf informatie, koopgidsen en andere informatie omtrent de golf sport. In sommige gevallen verdienen wij een commissie wanneer jij een product koopt via onze website. De kosten worden voor jou niet hoger, maar dit zorgt er wel voor dat we o.a. de hostingkosten kunnen betalen. Je leest er mee over in onze affiliatie disclaimer »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!