Garmin Fenix 7 [Review 2022]
Overzicht
Garmin Fenix 7
De Garmin Fenix 7 is eigenlijk de absolute alleskunner op het gebied van de sporthorloges. Het horloge kan voor super veel sporten gebruikt worden, zo ook voor golf.
Vandaag voelen we de Fenix 7 eens even goed aan de tand, hij is namelijk niet goedkoop. Is de Fenix zijn centen waard?
Na het lezen van dit artikel weet jij of dit golfhorloge, dat tot de crème de la crème behoort, bij jou past.
Vind de laagste prijs
Vind de laagste prijs:
Conclusie
We beginnen dit keer met onze conclusie. Na een langdurig onderzoek kunnen we je mededelen of de Garmin Fenix 7 zijn geld waard is. Lees gerust verder om alles te ontdekken over de Garmin Fenix 7.
Ben je op zoek naar het beste golfhorloge dat op dit moment verkrijgbaar is en hoe je niet per se een Amoled-scherm te hebben? Dan moet je de Fenix 7 hebben.
Luister + download alle muziek vanaf de Fenix 7
Super effectief en efficiënt trainen met verschillende meetfuncties
Krijg een beeld over je gezondheid met o.a. slaap metingen en ‘’Health Snapshot’’
Accuduur is zwaar verbeterd (van 15 dagen tot wel 40 dagen afhankelijk van model)
Alle essentiële golffuncties zitten in het horloge verwerkt
All-round het beste en meest complete sporthorloge verkrijgbaar
De Garmin Fenix 7 is niet per se goedkoop
Je hebt geen beschikking tot een Amoled scherm
Geen ingebouwde microfoon in dit horloge (voor bellen of spraakbesturing)
Welke golffuncties kunnen we verwachten van de Fenix 7?
De Garmin Fenix 7 is niet gepresenteerd als een golfhorloge dat specifiek op de golfsport is gericht maar is bedoeld als compleet sporthorloge c.q. smartwatch voor op alle fronten.
Dat betekent niet dat Garmin niet heeft gedacht aan de golfers. Dus wanneer je op zoek bent naar een compleet sporthorloge mét uitgebreide golffuncties, dan is de Fenix 7 de perfecte keuze voor jou.
We leggen je meteen even uit wat je op golfgebied kunt verwachten van de Fenix 7, voordat je verder leest over de andere functionaliteiten van dit super krachtige horloge.
Functies die je echt niet kan missen
Er zijn verschillende functionaliteiten die de Garmin Fenix 7 biedt die je als golfer gewoon echt een betere speler maken. Je kunt bijvoorbeeld de baan beter overzien, weet hoe ver je moet slaan en leert de afstanden kennen. Laten we eens kijken welke functionaliteiten dit zijn.
Afstanden
Met de Fenix 7 check je alles op het gebied van afstanden op de golfbaan:
- Vanaf jouw plaats op de hole de afstand tot de voorkant, het midden en het einde van de green
- Plaats de vlag handmatig op de plaats waar deze op het moment van spelen slaat zodat je je exacte afstand naar de vlag weet.
- Hoe ver je nog hebt te gaan tot je de dogleg door bent
- Hoe ver is het tot een lay-up?
- Wil je bunkers of een waterhindernis ontwijken? Bekijk dan hoe ver het eroverheen is of ervoor wanneer je de bal ervoor wil houden
- Wil je naar een bepaalde punt in de baan slaan? Dan kun je meten hoe ver dat is met ‘’slagafstand berekenen’’

Statistieken
Meten is weten, zo geldt dit ook in de golfsport. De Garmin Fenix 7 heeft daarom veel functionaliteiten in huis waarmee je belangrijke gegevens kunt meten. Enkele van deze functionaliteiten zijn:
- Het automatisch bijhouden van je scores
- Opslaan van je scores van verschillende rondes welke je kunt analyseren in de Garmin app
- Meet de windsnelheid en de windrichting met de Fenix
- Hou de digitale scorekaart bij van de baan die je speelt
- Hoeveel fairways heb je geslagen en hoeveel greens heb je geraakt?
Functies die mooi meegenomen zijn
Er zijn nog een aantal functies die leuk zijn om te hebben, maar nou niet per se noodzakelijk zijn in onze ogen. Hieronder een overzicht van een aantal van deze functies:
- Pinpointer: met behulp van de pinpointer functie kun je zien waar de vlag staat ten opzichte van jouw positie. Handig wanneer je bijvoorbeeld een blinde slag hebt.
- Green contouren: op zich een hele prettige functie, maar de meeste amateurgolfers willen gewoon lekker golfen en putten op gevoel. Deze functie is ook nog eens betaald
- De ronde timer en kilometerteller kunnen handig zijn maar zijn voor veel spelers overbodig

Hoe werkt de Fenix 7 op de golfbaan?
Wanneer je de Fenix 7 opstart op hole 1 en je hebt een van de 42.000 beschikbare banen ingeladen, dan word je direct meegenomen op de hole die jou te wachten staat.
Links op het scherm zie je de afstand tot de voorkant, het midden en de achterkant van de green terwijl je aan de rechterkant een afbeelding ziet van de hole die je gaat spelen.
Op de afbeelding zie je direct, met behulp van een lijn, tot hoe ver je driver kan gaan wanneer je deze raakt volgens de afstand die je gemiddeld slaat. Op basis hiervan kun je de beslissing maken om een andere club te kiezen. Zo scheelt de Fenix 7 je alweer een strafslag.
Je kunt kiezen om de hole op verschillende manieren te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld inzoomen op de green en de vorm van de green bekijken. Super handig wanneer je een baan voor het eerst gaat spelen.
Nadat je de eerste bal geslagen hebt, vraagt de Fenix 7 welke club je geslagen hebt. De Fenix meet nu hoe ver je hebt geslagen op het moment dat je bij de bal aankomt met de gekozen club. Zo wordt na verloop van tijd gemeten hoe ver je met iedere club slaat.
Vanaf de bal zie je direct hoe ver het is naar de green. Kies je club, of vraag het aan de Garmin, een speel je bal..
Na de hole vraagt de Garmin hoeveel slagen je over de hole hebt gedaan, dit kun je bevestigen. Daarnaast vraagt de Fenix om enkele andere statistieken zoals of je een strafslag had, of je de fairway raakte en of je bal op de green belandde.
Aan het eind van je ronde kun je de totaalscore inzien en wordt je resultaat opgeslagen. Uiteraard heb je alle mogelijkheden om dit in een latere fase te analyseren.
Alle sporten die je je maar kunt bedenken
In basis is de Fenix 7 een sporthorloge dat eigenlijk gemaakt is voor alle sporten op onze aardbol. Waar je ziet dat veel sporthorloges uitblinken in één sport, zoals bijvoorbeeld bij de Garmin S42 en Garmin S62, zie je bij de Fenix 7 dat ‘ie eigenlijk uitblinkt in alle sporten. Sportprofielen noemen ze dat bij Garmin.

Enkele voorbeelden van de sporten waar je de Fenix 7 voor kunt gebruiken zijn:
- Golf
- Hardlopen
- Zwemmen
- Fietsen
- Kajakken
- Surfen
De ‘’normale’’ functies
Of de Fenix 7 dan ook normaal kan doen? Ja dat die zeker. De normale functionaliteiten, zoals je bij een sporthorloge verwacht, zitten uiteraard ook verwerkt in dit model van Garmin.
Een zeer geavanceerde stappenteller, het aantal verbrandde calorieën of je VO2-max (cardiovasculaire vermogen), het zit allemaal inbegrepen in de Fenix 7. Uiteraard ontbreken functies als een hartslagmeter, slaapritme meter en je stressniveau niet.
Watchface
Het mooie aan geavanceerde horloges als de Fenix 7 van Garmin is dat ze flink wat rekenkracht hebben en dat je er daardoor flink wat verschillende kanten mee op kunt.
Zo ook met de watchface. De watchface is eigenlijk wat je standaard ziet wanneer je het horloge draagt.
Bij de Garmin Fenix kun je de watch face precies zo instellen zoals jij zou willen. Wil jij je hartslag de hele dag monitoren of vind je het prettig om je Body Battery in beeld te hebben? Het kan allemaal. Je kunt zelfs combinaties maken als dat wenselijk is.
Tip: je kunt zelfs de kleuren van de elementen in de watch face aanpassen.
Het gemakkelijkst pas je al je voorkeuren aan via de Garmin Connect app
Meten doe je met Garmin Connect
Garmin zou Garmin niet zijn als ze geen speciale applicatie ontwikkeld hebben waar je alles kunt inzien dat je kunt meten met de Fenix 7.
Alles dat je kunt terugzien in de applicatie wordt gestaafd aan verschillende normen. Wordt er gemeten dat jij afwijkt van een bepaalde norm door het Garmin golfhorloge? Dan krijg je van Garmin een advies waardoor je je levensstijl op dat punt kunt aanpassen zo winst kunt boeken in je gezondheid.
De Body Battery meting
Een van de belangrijkste meet functionaliteiten dat Garmin heeft ingebouwd in haar Fenix 7 model is de zogenoemde Body Battery.
Je raadt het al, met de Body Battery kun je meten hoe je lichaam ervoor staat op het moment van meten.
Of het nou het kip en het ei verhaal is weten we nog niet, maar we vonden toch dat de Body Battery aardig goed kon voorspellen hoe we ons voelden. Na een nacht goede slaap met een hoge body battery waren we dan ook fit terwijl we na een zware dag ook een lage Body Battery terugzagen.
Of we ons daadwerkelijk fitter voelden toen we een opgeladen batterij zagen (en vice versa) is nog steeds een raadsel. Maar om deze kwestie te beantwoorden zal er waarschijnlijk een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd moeten worden.
Vanuit de Body Battery geeft het Garmin horloge ook suggesties, bijvoorbeeld hoe je het best kunt trainen aan de hand van je energieniveau. Enerzijds super handig, maar in hoeverre wil je je laten sturen door data?
Real Time Stamina
In het verlengde van de Body Battery op de Fenix 7 is de zogeheten Real Time Stamina functionaliteit ter aarde gekomen.
Met Real Time Stamina, zoals de naam van de functionaliteit eigenlijk al aangeeft, kun je zien hoe het ervoor staat met je energieniveau tijdens het uitvoeren van de activiteit.

Wanneer je dus bijvoorbeeld aan het fietsen bent en je denkt eigenlijk dat je niet meer kan, dan kan het zijn dat de Real Time Stamina functionaliteit aangeeft dat je eigenlijk nog wel even door zou kunnen gaan.
Wat ons betreft een mooie functionaliteit waarin je duidelijk feedback krijgt en je er een mooie spiegel wordt voorgehouden om net even net even die extra versnelling in te gaan.
Het werkt natuurlijk ook de andere kant op, op het moment dat het niet helemaal jouw dag is en de Real Time Stamina meet dat je niet 100% bent, dan zal de functionaliteit ook aangeven dat het misschien beter is om even iets rustiger aan te doen op dat moment.
Gezondheidsfuncties Fenix 7
Alsof bovenstaande allemaal nog niet genoeg is krijg je met de Fenix 7 van Garmin ook je beschikking tot optische hartslag technologie. Wat dat betekent? Dat leggen we je graag even uit:
Middels de optische hartslag technologie die verwerk zit in de Fenix 7 kan onder andere het stressniveau worden gemeten. Is je stressniveau te hoog? Dan krijg van Garmin suggesties hoe je hier verandering in kunt aanbrengen.
Uiteraard kunnen er ook andere zaken gemeten worden als:
- Hartslag
- Fitness leeftijd (hoe verhoudt je leeftijd zich tot hoe fit je bent?)
- Hydratatie niveau (heb je voldoende vocht in je lichaam?)
- Temperatuur (wat is je lichaamstemperatuur)

Health Snapshot
Met de Health Snapshot kun je op een willekeurig moment gedurende de dag de Fenix 7 een test laten uitvoeren op basis van vijf gezondheidspunten:
- Stress
- HRV-waarde
- Pulse-OX
- Hartslag in rust
- Ademhalingsfrequentie
Deze test kun je wekelijks doen waardoor je een goed beeld krijgt van de status van je gezondheid en fitheid.
Functionaliteiten omtrent slaap voor de Garmin Fenix 7
Uiteraard kun je voor de hele week de wekker instellen met dit sporthorloge, maar dat is slechts het begin van wat de Garmin kan wanneer je slaapt.
De Fenix meet precies hoe lang je slaapt gedurende de nacht, maar wat nog gaver is dat het sporthorloge meet welke slaap niveaus je gedurende de nacht doorgaat.
Zo wordt er door het horloge onderscheid gemaakt tussen wakker, lichte slaap, REM slaap en diepe slaap.
Alsof dat nog niet genoeg was geeft het Garmin horloge daarna aan hoe je hebt geslapen. Je krijgt een score van 0 tot 100 en een kwaliteitsscore met een opmerking over de slaap. Een dergelijke opmerking zou iets kunnen zijn in de trant van:
Je wilt natuurlijk niet dat je tegen een super helder scherm aankijkt wanneer je midden in de nacht wakker wordt, daarom kun je uiteraard je helderheid om een prettig percentage instellen.
Maak gebruik van de landkaarten op de Fenix 7
Middels het zogenoemde Topo Active kun je handmatig kaarten downloaden voor op de Fenix 7, die je dan super fijn met je hand kunt bedienen. Hoe fijn is dat?
Uiteraard kun je zo ver in- en uitzoomen als je wilt. De kaarten zijn super goed verrijkt met geografische gegevens zoals hoogten, kustlijnen, paden waar je kunt lopen en andere zaken. Super handig voor wanneer je bijvoorbeeld:
- Gaat skiën of snowboarden
- Gaat hiken
- Gaat bergbeklimmen

Met Garmin Fenix 7 om je pols weet je dus in een mum van tijd waar je je bevindt en hoe je terugkomt naar waar je heen moet. Uiteraard valt deze functionaliteit weer super mooi te combineren met de andere functies zoals de hoogtemeter en de stappenteller op het sporthorloge.
Muziek & de Garmin Fenix 7
Het zou geen compleet sporthorloge zijn wanneer je met de Garmin Fenix 7 geen muziek kunt luisteren. Integratie van Spotify is een must en uiteraard vinkt de Fenix 7 deze checkbox af.
Je logt eenvoudig in op je Spotify account en kunt daarna eenvoudig je playlists bereiken, zowel via het touchscreen als via de knoppen aan de zijkant van het horloge.
Je hebt dus ook geen telefoon nodig om je koptelefoon aan te sluiten, je koptelefoon of je oortjes sluit je gewoon aan op de Fenix zelf.
Zaklamp op de Garmin Fenix 7X
De Fenix 7X, let op alleen de 7X, heeft een ingebouwde zaklamp functie. Je kunt de zaklamp heel eenvoudig inschakelen door de knop linksboven twee keer in te drukken.
Je hebt de keuze uit wit en rood licht, en je kunt daarnaast instellen hoe scherp je het licht wil instellen.
Deze functie is uiteraard toepasbaar voor veel verschillende activiteiten, zoals tijdens hardlopen of fietsen in het donker of gewoon even naar de wc gaan ‘s nachts.
Welke verschillende Fenix modellen zijn er en wat zijn de verschillen?
Er zijn aardig wat verschillende combinaties te maken als het aankomt op de verschillende beschikbare modellen binnen de Garmin Fenix 7 serie.
In principe hebben alle Fenix modellen dezelfde functionaliteiten en qua zaken als het kleurenscherm en het touchscreen (waarover later meer).
Echter verschillen de modellen qua kleurmogelijkheden, batterijduur en qua grootte.
Om het even duidelijk te maken hebben we hieronder per model de verschillende specificaties aangegeven.
Garmin Fenix 7S
- De Fenix 7S kun je tot 11 dagen gebruiken. Kies je voor de 7S met solar optie, dan kun je deze 18 dagen gebruiken.
- De diameter van de Fenix 7S is 42 millimeter.
- De Garmin 7S weeg 63 gram
Vind de laagste prijs
Vind de laagste prijs:
Garmin Fenix 7
- De Fenix 7 heeft normaliter een batterijduur van 18 dagen, ga je voor de optie met Solar? Dan heeft dit model van Garmin een batterijduur van 22 dagen
- De Fenix 7 heeft een diameter van 44 millimeter.
- De Fenix 7 heeft een gewicht van 79 gram
Vind de laagste prijs
Vind de laagste prijs:
Garmin Fenix 7X
- De Fenix 7X kun je tot wel 26 dagen gebruiken. De Solar variant zou zelfs 38 dagen mee moeten kunnen gaan.
- De Fenix 7X heeft een diameter van 51 millimeter.
- De 7X weegt 89 gram
Vind de laagste prijs
Vind de laagste prijs:
Specificaties van de Garmin Fenix 7
Voordat we bij de conclusie aankomen lijkt het ons een goed idee om nog eens even goed in te zoomen op de specificaties van de Fenix modellen.
We zullen je eerst wat vertellen over de belangrijkste specs. Daarna zullen we je met behulp van verschillende tabellen uitleggen wat de verschillen zijn tussen de beschikbare modellen.
Hieronder enkele belangrijke specs:
Bluetooth en Wi-Fi: Zonder het gebruik van je telefoon connect je de Garmin Fenix met beschikbare Bluetooth of Wi-Fi netwerken. Zo kun je dus je koptelefoon of oortjes koppelen aan je Fenix maar ook muziek downloaden op Spotify via Wi-Fi.
Opslagruimte: De Garmin Fenix modellen hebben óf 16GB of 32GB aan opslagruimte tot hun beschikking
Solar: Een van de nieuwere functies van Garmin is de zogeheten Solar functie. Solar is eigenlijk een ingebouwd zonnepaneeltje waardoor de batterijduur van de horloges flink verlengd worden
MIL-STD-810: Het horloge is gecertificeerd volgens de militaire normen en is daardoor super robuust zowel boven als onder water.
Bandje: Het is nog nooit eenvoudiger geweest om een horloge af en om te doen met het speciale kliksysteem van Garmin. Je hebt de mogelijkheid om er verschillende banden op te zetten, naar voorkeur.
Touchscreen: De Fenix 7 is uitgerust met touchscreen waarmee je tijdens het gebruik van bepaalde functionaliteiten een enorm voordeel hebt, bijvoorbeeld wanneer je door de kaarten heen scrollt.
Synchronisatie met app: Een van de fijnere voordelen aan de Fenix 7 is dat je op verschillende manieren heel veel voordeel kunt halen uit de synchronisatie met de applicatie op je computer of juist op je telefoon. Zo stel je bijvoorbeeld de standaard achtergrond van de Fenix 7 in op de applicatie en kun je overzichtelijk data inzien op je telefoon welke is gegenereerd op je Fenix.
MIP Display (geen Amoled): De Fenix 7 heeft een MIP Display scherm dat over het algemeen iets minder scherp oogt ten opzichte van een Amoled. Echter is dit scherm wél veel zuiniger qua batterij.
Snel laden: Net zoals bij Tesla kunnen we tegenwoordig ook bij sporthorloges snel opladen. De Fenix 7 bewijst dit en laadt binnen twee uur op van 0 naar 100%.