Wil Besseling
Overzicht
Wil Besseling
Wil besseling is een van de mannelijke topgolfers uit ons koude kikkerlandje. Eventjes stond hij op de nummer 1 positie als beste Nederlandse golfer, op het moment van schrijven (25-04-2022) is Joost Luiten hem echter weer voorbij.
Waar Joost Luiten al vaker in de schijnwerpers trad en over het algemeen meer bekendheid geniet in Nederland blijft Wil Besseling naar ons idee wat meer op de achtergrond. Des te meer reden om vandaag eens te bekijken hoe de golfreis die Wil tot nog toe heeft gemaakt er nu precies uitziet.
Hoe het allemaal begon
In de biografie van Wil Besseling lezen we dat de golfer geboren is op 9 december 1985 te Hoorn. Na vele sporten beoefend te hebben begint Wil op zijn 13e met golfen. Een sport waar hij veel aanleg voor blijkt te hebben. Na het doorlopen van de verschillende nationale jeugdelftallen bij de NGF won Besseling ook diverse amateurtitels op gebied van Nederlandse amateurkampioenschappen.
Na internationaal een succesvolle amateurcarriere gehad te hebben was de kers op de taart het winnen van het amateur WK samen met Joost Luiten en Tim Sluiter in 2006 voor landenteams in Zuid-Afrika. Individueel won Wil Besseling óók het WK voor amateurs.

Hierna besloot de golfer dat het tijd was om de overstap te maken naar de profs. Via een Satelite Tour in Duitsland promoveerde Besseling in zijn eerste jaar direct naar de Challenge Tour, één niveau onder de destijds genaamde Europese Tour (nu DP World Tour). Geloof het of niet, maar het opeenvolgende jaar wist Hoornaar het voor elkaar te krijgen om directe promotie naar de Europese Tour af te dwingen. Het is dan 2008/2009.
Heel 2009 speelt Besseling dus op de Europese Tour, zijn gedroomde bestemming waar hij toernooien wilde spelen, wilde winnen. Na een mooie start wist hij bij zijn zesde toernooi nog een kleine 40.000 euro aan prijzengeld te winnen door 3e te worden met rondes van respectievelijk 69, 72, 70 en 69.
De rest van het seizoen werd vooral getypeerd door gemiste cuts en vrij hoge scores. Eind van het seizoen werd in 2009 de balans opgemaakt en werd geconcludeerd dat de Nederlandse golfer zijn kaart op de Europese Tour kwijt was. Balen!
Jaren van engelen geduld
Na 2009 was het op een houtje bijten voor Besseling. Terug naar de Challenge Tour en er alles aan doen om zo snel mogelijk weer terug te komen op de Europese Tour. Helaas ging het iets minder snel dan gedacht. Maar niets gebeurt zonder reden.
Tussendoor werd de Nederlandse golfer nog trotse vader van twee dochters.
Het was na deze periode dat Wil zich nog steeds probeerde terug te knokken op de Tour en dat het succes uitbleef. Echter bleef de wil om te slagen naar eigen zeggen aanwezig tijdens perioden van twijfels en het ontbreken van zelfvertrouwen wanneer er gespeeld werd op de Challenge Tour
De ommekeer
Op een gegeven moment kwam er het idee om een volledig andere omgeving te gaan functioneren. Tijdens de wintermaanden in 2017 besloot Besseling 3 maanden aan de slag te gaan bij een bakkerij. Dit was de juiste beslissing.
Door vanuit een andere omgeving te opereren kreeg de golfer een visie van waar hij op dat moment stond en waar hij naartoe wilde.

Ten gevolge hiervan hervond Besseling zich in 2018 en 2019 wat zich resulteerde in een kaart op de Europese Tour in het jaar 2020. Met 3 top drie posities bevestigde Wil Besseling dat hij met recht terug was op de hoogste Europese podium dat golf te bieden heeft.
Recente prestaties
Ook tijdens de laatste jaren (2021 en begin 2022) speelt Wil stabiel, al lijkt de start van 2022 nog wat stroef. In 2021 waren de beste resultaten van wil een 4e en een 6e plaats op respectievelijk het Austrian Golf Open en de ACCIONA Open de Espana.
Qua prijzengeld zat er in 2021 zo rond de 290.000 euro in het prijzenpotje van de Nederlandse golfer. We zijn benieuwd hoe Besseling het seizoen van 2022 doorkomt. Gas erop en behouden die kaart!
Golf Tijdlijn van Wil Besseling
Hieronder hebben we mooie resultaten van Besseling weergegeven tijdens de afgelopen jaren. Fantastisch om te zien dat Besseling al jarenlang actief is op zo’n hoog niveau. We hopen dat de golfer ons nog vele jaren mag verwennen met zijn topgolf!
2004: Besseling eindigde al 114e op het KLM Open. Hij haalde de cut helaas niet met rondes van 72 en 74. Toch een fantastische ervaring om op je 19e
2006: Besseling mocht wederom aantreden op het KLM Open. Het mocht weer niet baten om de cut te halen na twee ronden van 72 en 77.
2007: Het mooiste toernooi dat Wil speelde in 2017 vonden wij toch weer het KLM Open. De cut werd wederom niet gehaald na ronden van 76 en 70.
2008: Het hoogtepunt in 2008 was de eerste professionele winst van Wil Besseling. Club Colombia Masters was de naam van het toernooi. Een totaal van -16 na vier ronden bezorgen Besseling de overwinning en 18.000 euro.

2009: Madeira Islands Open – Portugal was een mooi toernooi voor de Nederlandse golfer. Een derde plaats met een eindscore van -3 leverde Besseling bijna 40.000 euro op.
2010: Het beste resultaat op de Challenge Tour in 2010 was voor Besseling de 7e plaats op de Turkish Airlines Open.
2011: Het Ecco Tour Championship bracht Wil de 9e plaats en was daarmee het beste resultaat van 2011.
2012: In 2012 was het een wat beter jaar voor Wil Besseling met als kroon een tweede plaats op de Finnish Challenge met een totaal van -9 na vier ronden.
2013: De Telenet Trophy levert Wil de tweede plaats op na een totaal van -11.
2014: Als we naar de resultaten van 2014 kijken dan was dit misschien wel het absolute dal van de geprezen Nederlandse golfer. Met geen enkele top 20 finish moet het afzien geweest zijn. Petje af voor het doorzettingsvermogen, iets waar we nog veel van kunnen leren.
2015: Voor het eerst een nette klassering tijdens de KLM Open met een 47e plaats op een totaal van -7 na vier ronden en voor het eerst de cut gehaald.
2016: 3 top-10 finishes waar de beste de 6e plaats was tijdens het Northern Ireland open met een totaalscore van -14.
2017: Tijdens dit jaar had Besseling zijn toptoernooi direct aan de start met een 7e plaats tijdens het Barclays Kenya Open (-11 na vier ronden).
2018: 2 top 10 finishes waren genoeg om ervoor te zorgen dat Wil in vorm kon komen om vervolgens het jaar erop te promoveren naar de gewilde Europese Tour.

2019: Met in totaal 8 (!) top 20 finishes en 3 top 10 finishes was het gedaan met de pret. Besseling terug op het hoogste niveau, en met volle overtuiging. Aan de Nederlandse golfer de eer om het weer te laten zien op het hoogste niveau in Europa.
2020: In 2020 startte Besseling direct met een top 3 finish op het Austrian Open. Later in het seizoen herhaalde hij dit kunstje nog eens tijdens de Andalucia Masters. Leuk prijzenpotje van 60.000 euro was een mooie bijvangst.
2021: Dit jaar was wederom een mooi jaar voor Wil waarin hij zijn volledige kaart wist te prolongeren. Wederom twee top 10 finishes en het Austrian Open was weer slachtoffer met een 4e plaats dit jaar.
2022: Wij van Online Golfer Caddy kijken er naar uit wat Wil Besseling dit jaar gaat laten zien!
Andere golfers
Denk je aan golf, dan denk je aan Tiger Woods. Velen van ons vragen zich af wat verdient een professionele golfer? In ons artikel over Tiger Woods lees je alles over Tiger Woods.
Een wat minder bekende golfer als Tiger Woods, maar zeker niet de minste naam uit de PGA tour is Bryson Dechambeau. Wie is Bryson?
Een Nederlandse golfer die net als Wil ook hard aan de weg timmert. Is Darius van Driel. Je leest er hier alles over »
Wil is al een geruime tijd samen met zijn huidige vriendin Shirley, waarmee hij 3 kinderen heeft. Lees hier meer over de vriendin van Wil Besseling »