Home » Golfers » Tiger Woods

Tiger Woods

Overzicht

Onderwerp

Wie is Tiger?

Tiger Woods is een Amerikaanse golfer.

Tiger Woods

Als klein mannetje kwam de kleine Tiger al op televisie met een kleine golftas op zijn rug. Alsof het zo had moeten zijn, dat wat later bleek de grootste golfster aller tijden te worden, dat hij zichzelf alvast even kwam aankondigen.

Tiger is de zoon van Earls Woods en Kultida Woods. Earl is een Afro-Amerikaanse man en Kultida is vrouw van Thaise komaf. Tiger heeft het golfen van zijn vader geleerd, met wie hij vanaf dat hij één jaar oud was, al golfende door het huis ging. 

Later heeft Tiger met zijn vader de Woods foundation opgericht om de gezondheid van kinderen in de Verenigde Staten te verbeteren. 

Tijdens het televisiedebuut, waarin Tiger niet ouder dan twee was, sloeg hij de ballen al gemakkelijk van de tee met een, toen nog, houten driver. Tiger begon al met het swingen van de golfclub voordat hij één was.

Tiger Woods eerste tv optreden

Tiger wist al dat hij beter wilde worden dan Jack Nicklaus en de Michael Jordan van het golf wilde worden. En dat is hem gelukt, misschien nog wel beter dan dat hij zelf had kunnen dromen.

Begin van het succes

Net voordat Tiger 16 was geworden maakte hij zijn debuut op het Los Angeles Open. Het spektakel trekte veel publiek uit de golfwereld, waar men graag wilde zien wat de jonge Woods in petto had voor de wereld. 

Zou Tiger dan de eerste donkere superster van het golf worden? Zelfs toen Tiger pas 16 was waren de rijen en de vraag naar handtekeningen al groter dan bij zijn medespelers. De aandacht was op de jonge Woods gevestigd.

US Amateur

Wie een klein beetje wat van golf weet die kent het U.S. Amateur Championship. Een zeer prestigieuze matchplay wedstrijd voor jonge golfers waar spelers tot en met 21 jaar aan mee mogen doen. 

Van de spelers die dit toernooi hebben gewonnen zijn er erg veel die zijn doorgebroken in de absolute wereldtop van het golf. Tiger kreeg het voor elkaar om in 1994 het U.S. Amateur Championship als jongste deelnemer ooit te winnen. 

Om er nog een klein schepje bovenop te doen, Tiger Woods won het U.S. Amateur Championship maar liefst drie keer achter elkaar. 

Il guess, Hello World..

I guess, Hello world, waren de beroemde woorden van Tiger Woods toen hij tijdens een persconferentie aankondigde dat hij professioneel golfer was geworden. Tiger tekende direct een sponsorcontract bij het grote golfmerk Titleist en sportmerk Nike.

Il guess, Hello World..

Tijdens het Milwaukee Open, waarin de jonge Woods twee dagen later zijn debuut maakte, werd meteen de cut van het toernooi gehaald. Het jaar van zijn debuut werd hij direct uitgeroepen als PGA Rookie of the year. 

Toen Tiger nog wat jonger was werd hem gevraagd welk toernooi hij het liefst zou willen winnen. Woods antwoordde resoluut met ‘’De Masters’’. Op de vraag waarom gaf hij aan dat van oudsher donkere mensen niet welkom waren op het terrein van Augusta en dat hij daarom iets groots wilde verwezenlijken op die ondergrond. 

Op zijn 21e wist Tiger het tijdens zijn eerste Masters (1997) direct te verzilveren; de overwinning. Iets waar hij vanaf jongs af aan van gedroomd had en al sinds jonge over gesproken had. Tiger wist bijna het record van zijn idool, Jack Nicklaus, te verslaan tijdens zijn eerste poging. Twee maanden later was Tiger op 21-jarige leeftijd al de nummer 1 golfer van de wereld.

1999 & 2000: Tiger’s dominantie

Nadat 1998 niet heel bijzonder was verlopen met één toernooiwinst kwam Tiger in 1999 erg sterk terug. Hij wist dat jaar maar liefst 8 (!) toernooien te winnen. 

Tiger Woods 2000
Tiger tijdens de U.S. Open 2000

Ook in 2000 was Tiger zeer dominant, in dit jaar wist hij zes toernooi achter elkaar te winnen. Iets dat onvoorstelbaar knap is in golf.

Het Tiger effect

Tiger begon al gauw goed te verdienen en de media aandacht die hij kreeg was alsof Woods de enige golfer was op aarde. Desondanks dat de golfer nog zeer jong was werd hij al snel een van de best verdienende sporters, zo niet de beste. 

Door Tiger werd golf populair. En dat resulteerde in succesvollere toernooien, meer televisie aandacht en meer geld voor de andere golfers in de wereld. Men spreekt er zelfs van dat Tiger in zijn eentje de golfsport heeft weten te ‘’redden’’ van de ondergang.

De natte droom van iedere golfer; het winnen van de grand slam

Het winnen van een professioneel golftoernooi is één ding. Het winnen van een major golfkampioenschap iets weer iets heel anders. En dan heb je nog de overtreffende trap, het winnen van alle vier de majors. 

Toen Tiger 24 was, was het zover. Op St. Andrews, de hemel van golf op aarde, wist Tiger zijn zogeheten Grand Slam binnen te halen in het jaar 2000. Het werd niet eens spannend, Tiger wist namelijk met een voorsprong van acht slagen te winnen.

2001: Tiger slam

In 2001 wist Tiger Woods het zelfs voor elkaar te krijgen om vier majors achter elkaar te winnen. Een prestatie van wereldformaat die we niet eerder te zien kregen. De zogeheten ‘’Tiger Slam’’ behaalde Tiger in twee kalenderjaren, het lukte hem niet om de Majors binnen één jaar te halen.

Tiger slam

2002

Het jaar 2002 bleef een jaar waarin Tiger dominant bleef op de golfbaan. Woods won dat jaar 2 Majors. Na bijna 5 jaar onafgebroken op nummer 1 van de wereld gestaan te hebben droeg hij het stokje over aan Vijay Singh.

2005

Tiger zijn dominantie kwam weer terug. Hij won dit seizoen 6 PGA evenementen en pakte ook de koppositie op de wereldranglijst weer terug.

2006

2006 lees ook een sterk jaar te worden voor Woods toen hij zijn eerste twee toernooien direct won. De pa van Tiger kwam toen helaas te overlijden en Woods speelde negen weken lang geen toernooien nadat zijn vader dood ging. 

Earl Woods vader Tiger Woods
Tiger Woods met zijn vader Earl Woods

Nadat Woods zijn rentree maakte won hij zes achtereenvolgende toernooien op de PGA, een ongekend resultaat.

2007

Het sterke spel van Tiger werd voortgezet in 2007. Er werden in totaal 7 toernooien gewonnen op dit PGA- Tour in dit golfjaar.

Op 18 juni 2007 werd Tiger Woods voor de eerste keer vader.

2008: Blessures en comebacks

In 2002 ging Tiger voor het eerst onder het mes voor een knieoperatie. Nadat hij in 1994 ook al onder het mes ging werd de derde operatie aan Tigers knieën uitgevoerd in 2008 in de maand april. 

Dokters adviseerden Tiger niet gaan spelen tijdens de U.S. Open van dat jaar. Zijn fitheid was dus zeker niet van wat je zou verwachten van een golfer die meedoet aan een major. Maar Tiger moest en zou dit toernooi winnen.

Voor dit toernooi wist Tiger de eerste drie wedstrijden van het seizoen te winnen, en na The Masters ging hij dan toch voor de operatie. Hij kon toen twee maanden niet spelen. Het U.S. Open werd zijn eerste optreden na de operatie.

Tiger besloot mee te spelen

Nadat Tiger toch had besloten mee te spelen aan het vierdaagse U.S. Open toernooi verliep het de eerste dagen zeker niet goed. Tiger liep in ronde 3 op de 13e hole 1 slag boven par, terwijl de koploper van het veld (Rocco Mediate) voorliep met 4 slagen onder par. Een verschil van vijf slagen dus.

Op hole 13 maakte Tiger een put van wel 40 meter voor eagle. Hij ging terug naar score par. Op hole 17 chipte Tiger vanuit een onmogelijke hoek in voor birdie. Op hole 18 sloot Tiger de dag af met een eagle om van +1 te eindigen op -3.

Destijds was het nog zo dat er, wanneer spelers gelijk stonden na 4 rondes qua score, er een volledige 18 holes aan werd gewijd om te bepalen wie de winnaar werd. Mediate en Woods mochten het na vier dagen golfen tegen elkaar opnemen op de maandag omdat Tiger afsloot met een magistrale birdie waardoor hij gelijk kwam te staan met Rocco.

Tiger Woods 2008 U.S. Open
Tiger wint de U.S. open 2008

Na de winst werd duidelijk dat Tiger een heftige blessure had opgelopen tijdens het toernooi (dubbele stressfractuur in zijn linker scheenbeen) en hij was de rest van het seizoen bezig met herstellen.

2009: Tiger Woods affaires

In 2009 speelde Tiger in april pas weer zijn eerste wedstrijd, hij had dus bijna een hersteltijd nodig van een jaar van het U.S Open. Tiger won in dit jaar alleen de Australian Open en in december werd bekend dat Tiger er buitenechtelijke relaties op nahield

Een vervelende periode in Tigers leven

Juist toen Tiger in de buurt was van Sam Sneads all-time record begonnen er vervelende verhalen over hem op te duiken in de media. Zo was Tiger gesignaleerd nachtclubs in New York. 

Tegelijkertijd werkte het lichaam van Tiger ook niet mee op dat moment. Zoals Joe Rogan zei; ‘’Tigers’ body is falling apart’’. Sponsors stapten op bij Tiger, waaronder het grote drankmerk Gatorade en Tag Heuer, alsof het nog niet erg genoeg was allemaal. 

Nadat dit nare gedoe allemaal gebeurde in 2009 wist Tiger niet meer te winnen op de PGA Tour en moest Woods weer onder het mes voor zijn rug. De media begon te speculeren dat Tiger oud werd en dat winnen er niet meer in zat voor hem. 

Tiger stopte een tijdje met golfen en ging in therapie om zijn huwelijk te redden.

2010

In maart 2010 was het weer tijd voor een toernooi. Tiger besloot in de zomer van 2010 om aan de slag te gaan met zijn swingcoach Sean Foley om zijn golfswing aan te gaan passen. 

Tiger stond hierna een tijdje droog qua winsten op de PGA Tour. In 2011 was het weer zover toen Woods de World Challenge won.In 2012 won Tiger drie toernooien en in 2013 zelfs 5. De oude Tiger leek weer terug te komen gezien de toernooiwinsten. 

2014-2017

Vanaf het jaar 2014 begon Tiger weer te stuntelen. Rugklachten zorgden voor matige resultaten. Woods besloot om in maart wederom onder het mes te gaan voor de behandeling van een beknelde zenuw in zijn rug. 

Tiger Woods rug problemen
Tiger Woods valt op de grond van de pijn aan zijn rug

Drie maanden kon er niet gegolfd worden en belangrijke toernooien zoals het US Open en The Masters werden gemist. Tiger speelde dat seizoen het PGA championship wel mee en speelde niet goed. Hij besloot daarna de samenwerking met zijn swingcoach Sean Foley te beëindigen en speelde daarna tot december geen golf meer op toernooien.

2015

2015 begon weer niet lekker voor Tiger. De rugklachten bleven aanhouden en hij gaf na zijn tweede wedstrijd aan dat hij tijdelijk niet meer zou spelen totdat zijn speler beter zou worden. Twee maanden werden er geen wedstrijden mee gespeeld totdat Tiger verscheen op The Masters, waar hij een goed toernooi speelde.

Daarna ging het helaas weer minder. Tiger gaf aan nog steeds last van zijn rug te hebben en ging in september van 2015 wederom onder het mes. In oktober ging Tiger voor een tweede keer onder het mes. Hij speelde daarna pas weer december van 2016. Tiger bleef last houden van zijn rug.

2016

In april van 2016 was het weer tijd voor een operatie aan de rug van Tiger, de vierde (!) sinds 2014. Er werd een ruggenwervel uit de rug van de beste golfer aller tijden gehaald waarna de wervels eronder en erboven aan elkaar werden vastgemaakt. Het herstel van deze operatie duurde in totaal 7 maanden.

Opgepakt wegens overmatig drankgebruik

In 2017 stond Woods als nummer 1199 op de wereldranglijst van golfers. Hij was, mede door alle rugblessures, flink afgezakt qua sportprestaties. Ook hield Tiger er in 2017 wat andere problemen op na. 

Een nieuw dieptepunt in Tigers leven was toen hij werd opgepakt wegens rijden onder invloed, iets dat zelfs op camera werd vastgelegd en wereldwijd op televisie verscheen. Iedereen had Tiger afgeschreven in 2017 toen dit voorval geschiedde.

Maar Tiger zou geen Tiger heten als hij niet wederom wist op te staan, de tijd zou het leren.

2018

In 2018 werd de tijd rijp dat Tiger terug zou komen. Een zesde plaats op het US Open en een tweede plaats tijdens het PGA Championship gaf de burgers moed. Daarnaast mocht Tiger in 2018 ook weer deelnemen aan de Ryder Cup als Captains’ pick. Tiger won dit jaar nog het Tour championship, het afsluitende toernooi van het Fedex Championship.

2019: Er gloorde hoop

De media zag Tiger weer op de golfbaan verschijnen en men speculeerde erover dat wanneer Woods nu nog terug zou komen, het een prestatie van wereldformaat zou zijn. Een soort Rocky Balboa achtige scene. 

‘’He’s a man, he makes mistakes & he’s in the public eye. I hope his back gets better. You don’t know how bad I wanna see this man win a major again.’’

Tiger kwam, zag en overwon. Hij wist het voor elkaar te krijgen om De Masters van 2019 te winnen en schreef zo geschiedenis. Tiger won The Masters in totaal voor de vijfde keer, een prestatie van wereldformaat. 

Het werd in totaal 15e major, 14 jaar nadat hij voor het laatst The Masters had gewonnen. Tiger speelde de rest van het seizoen niet meer goed en werd aan het einde van het seizoen zelfs voor de vijfde keer aan zijn knie geopereerd. 

Tiger Woods masters 2019
Tiger wint the masters 2019

In het najaar wist Tiger nog het Zozo Championship te winnen, zijn enige winst verder in het seizoen. 

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!