Home » Golfers » Darius van Driel

Darius van Driel

Overzicht

Onderwerp

Nederlandse top golfer.

Van wie?

Darius van Driel, Nederlandse golfer

Darius van Driel

Darius van Driel is een jonge Nederlandse golfer en een naam die we steeds vaker voorbij zien komen op de Europese Tour. Toch weten we nog langs niet zo veel van Darius als van andere golfers als Lars van Meijel, Joost Luiten en Wil Besseling.

Tijd voor verandering, daarom verdiepen we ons vandaag in Darius van Driel en schetsen we een portret van de Leidschendammer die lid is van de Noordwijkse golfclub.

Darius van Driel als amateurspeler

Darius, die in 1989 is geboren, begon met golfen toen hij elf jaar oud was. Tijdens zijn amateurcarriere wist van Driel gerenommeerde Nederlandse amateur toernooien te winnen. 

Als junior wist de talentvolle Nederlandse golfer in 2007 het Nationaal Kampioenschap Strokeplay in de wacht te slepen voor spelers tot en met 18 jaar. 

Misschien nog wel knapper was het dat Darius in 2008 het NK Strokeplay Open wist te winnen op zo’n jonge leeftijd. Tenslotte mag iedere amateur deelnemen aan dit toernooi. Door deze winst mocht hij al op jonge leeftijd proeven aan hoe de professionals golfen. Van Driel finishte als tweede amateur, al weten we niet hoeveel amateurs er meededen aan deze wedstrijd. 

Darius van Driel amateur
Darius van Driel als amateur

Drie jaar later was het tijd voor een andere grote prijs; het NK strokeplay voor mannen tot en met 21 jaar. Het was in 2010 toen Darius deze prijs in de wacht sleepte. 

In 2014 ging Darius er vandoor met het NK Matchplay, dit was tevens zijn laatste jaar als amateurgolfer.

Prestaties in een notendop

  • 2007 NK Jongens t/m 18 Strokeplay gehouden voor jongere golfers tot en met 18.
  • 2008 NK Open Strokeplay voor alle amateurspelers in Nederland
  • 2010 NK Jongens t/m 21 Strokeplay voor spelers tot en met 21 jaar
  • 2013 NK Matchplay dat werd gehouden in Nederland
  • 2013 NK Foursomes dat werd gespeeld met teamgenoot Bernard Geelkerken

De professionele carriere

Het professionele golf avontuur voor Darius van Driel begon in 2015. Darius speelde zijn eerste wedstrijden als professional op de Alps Tour, één niveau onder de Challenge Tour, welke beide dienen als opstap naar de meer bekende Europese Tour
(tegenwoordig DP World Tour). Van Driel wist het direct voor elkaar te krijgen om kampioen te worden op de Alps tour met een overwinning en vijfmaal een tweede plaats. Een prestatie van wereldformaat als je er zo naar kijkt.

Darius van Driel winnaar Alps tour
Winnaar Alps Tour 2015

Door de overwinning mocht Darius zijn opwachting maken op de Challenge Tour in 2016. Het werd een stabiel seizoen met een tweede plaats en vijf plaatsen in de top 10. van Driel wist te eindigen op de 34e plaats in de ranglijst. Hij was daardoor het volgende seizoen verzekerd van nogmaals een jaar op de Challenge Tour spelen. 

2017 was een minder seizoen voor Darius, onder meer rugklachten zorgden ervoor dat de speler eindigde op de 91e plaats op de Challenge Tour. 

2018 was het jaar van de eerste overwinning op de Challenge Tour voor van Driel. De Euram Bank Open in Oostenrijk was het toneel van de overwinning. Wederom eindigde van Driel dat jaar op de 34e plaats van de ranglijst van de Challenge Tour.

2019 was een topjaar voor de Nederlandse golfer op de Challenge Tour. Het was een topjaar omdat van Driel een overwinning boekte op de Rolex Trophy dat wordt gespeeld in Genève, Zwitserland. Naast de overwinning behaalde van Driel 6 top-10 posities. De 13e plaats in de ranglijst aan het eind van het seizoen bezorgde van Driel een volle kaart op de destijds nog Europese Tour (nu DP World Tour). Een tweede plaats op de Belgian Knockout (voorheen Belgisch Open), waar Darius zijn kracht als matchplay speler weer liet zien, zorgde ervoor dat hij al Nederlands beste golfer werd gekroond in 2019.

2020 was een vervelend jaar met voornamelijk veel corona perikelen, er werd dus weinig gegolfd dat jaar en de status op de Europese Tour van Darius van Driel werd gehandhaafd.

Darius van Driel tweede op Porsche European Open
van Driel tijdens de Porsche European open 2021

2021 was een lekker seizoen voor de Nederlandse speler. Op de Porsche European Open maakte van Driel een goede beurt met een tweede plaats. Op eigen bodem werd van Driel vierde tijdens het Dutch open, een erg knappe prestatie. Naast deze prestaties behaalde hij drie top-10’s en daarmee kreeg hij een volle tourkaart voor het volgende seizoen omdat hij 97e werd.

Prijzengeld Darius van Driel

Sinds 2008 maakt Darius van Driel al kans op prijzengeld toen hij voor het eerst speelde op de KLM Open. 

In 2016 wist Darius al zo’n 65.000 euro bij elkaar te golfen tijdens zijn eerste jaar op de Challenge Tour, niet onverdienstelijk. Het is de vraag of het voor hem voldoende was om de kosten te dekken maar er zullen waarschijnlijk niet veel spelers zijn die ook zoveel verdiend hebben aan prijzengeld tijdens hun eerste jaar op de tour.

In 2017 won van Driel zo’n 53.000 euro met als absolute topprestatie een zesde plaats op het Australian PGA Championship met 34.000 euro. van Driel sloeg met in totaal -8 deze prestatie bij elkaar. 

2018. In 2018 werd er 66.000 euro verdiend op de Challenge Tour door Darius. Hij werd eerste op het Euram Bank Open en won daar 28.800 euro in Oostenrijk. De stap naar de Europese Tour was gezet.

In 2019 had Darius een gedeeltelijke kaart op de Europese Tour. Hij benutte één van deze vier plaatsen royaal tijdens de Belgian Knockout. Van Driel won hier namelijk met zijn tweede plaats 111.000 euro. In totaal kwam van Driel in 2019 op een slordige 2 ton aan prijzengeld uit. 

2020 was een vervelend jaar door de corona perikelen, wel behield van Driel zijn kaart. In totaal werd er ongeveer 75.000 euro verdiend. 

In 2021 won van Driel in totaal 285.000 euro. Weer een mooie stap vooruit ten opzichte van 2019. De tweede plaats op het Porsche Open bracht van Driel 70.000 euro op. Niet mis voor een potje golf over de grens.

Vriendin Darius van Driel

De vriendin van Darius van Driel en tevens zijn caddie is Sanne Sijben. De vriendin van Darius van Driel is het niet het stereotype caddie dat je zult zien op de professionele golftours maar voldoet wel aan de trend die we zien onder steeds meer golfers met hun vrouw aan de tas.

Darius, zoals hij zelf aangeeft, neemt graag zelf zijn beslissingen in de baan en had tot voor Sanne geen vaste caddie op de Challenge Tour. Echter, sinds Darius promoveerde naar de DP World Tour, is het voor hem nu verplicht om een caddie te hebben. Waarom dan niet je vriendin de tas laten tillen? 

Darius van Driel caddie
van Driel samen met zijn vriendin Sanne als caddie

Darius heeft Sanne destijds gevraagd of zij het caddien op wilde pakken als vaste caddy. Sanne, de vriendin van Darius, had namelijk al gecaddied op het Belgian Knockout toernooi en de finale van de Challenge tour waar Darius erg goede resultaten boekte op de golfbaan. Dat smaakte dus naar meer. 

Mogelijk is de tas voor de vriendin van Darius wel aan de zware kant. Een golftas, en dan vooral een tourbag, weegt zo twintig kilo. Vooral wanneer het regent of geregend heeft en de natte kleding de tas in gaat dan is het niet altijd een pretje om 18 holes lang te lopen met een golftas.

De vriendin van Darius moest ook daadwerkelijk haar baan opgeven toen ze besloot voor langere tijd bij van Driel op de tas te gaan.

‘’Het was een lastig besluit, maar na overleg met mijn moeder, die zei je bent gek als je het niet doet, heb ik de kans aangepakt om te gaan’’.

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!