Home » Golfclubs » Scotty Cameron

Scotty Cameron

Overzicht

Product

Doelgroep

Voor de ervaren golf(st)er.

Partner prijs

Vanaf 399,99 Hier kopen >

Scotty Cameron

Wanneer je enigszins bekend bent in de golfwereld dan heb je vast al eens van het puttermerk van Titleist gehoord; Scotty Cameron.

De putters van het merk, dat vernoemd is naar de man achter de putters – Scotty Cameron – zijn voor de fijnproevers. De liefhebbers van het golfspel die kunnen genieten van een mooie putter waar je ook nog een goed mee kunt putten, evenzo belangrijk.

Mede om deze reden gaan we in dit artikel het merk Scotty Cameron eens goed uitlichten en daarnaast alle verschillende putters (golfclubs) die door de jaren heen op de markt zijn geweest en op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. 

Laten we beginnen met de geschiedenis van het merk Scotty Cameron, want waar komt dit verhaal nou eigenlijk vandaan?

Hoe het allemaal begon met Scotty Cameron

De liefde voor golf begon bij Scotty, zoals bij zovelen, door zijn vader. De familie Cameron vindt zijn roots in Californië. Vanuit de garage van het huis van zijn ouders maakte Scotty zijn eerste putter toen hij 10 was samen met zijn vader. Die hier al langer mee bezig was.

Net voordat Camerons’ vader overleed gaf hij Scotty mee dat er een carriere in de golfwereld voor hem was weggelegd. Scotty Cameron probeerde het eerst op de Tour om als professional door te breken.

Scotty ging verder met waar hij als kleine jongen samen met zijn vader al mee bezig was; het maken van putters. Het was iets waarvan hij genoot en enthousiast van werd. Een putter waarin stijl en performance gecombineerd wordt is volgens Cameron de ideale combinatie.

De doorbraak van het merk Scotty Cameron

Eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 begonnen de putters van Scotty Cameron steeds populairder te worden. Echter is het moment van de echte doorbraak onbetwist; namelijk toen Bernhard Langer zijn tweede Masters won met een Scotty Cameron putter. 

Putter Bernhard Langer

Sinds Langer zijn tweede Masters won in ‘93 is het merk Scotty Cameron gegroeid van een bedrijf dat werd gerund in een garage naar een bedrijf waarin vele miljoenen per jaar omgaan.

De kwaliteit van Scotty Cameron

Velen betwijfelen de kwaliteit van de putters van Scotty Cameron of vinden dat de putters van het merk te duur zijn. En natuurlijk is het ook wel waar dat de speler die de putter in zijn hand heeft veel belangrijker is dan de putter zelf.

Maar denk je hier nog hetzelfde over wanneer we je vertellen dat 15 van de laatste 40 majors zijn gewonnen met een Scotty Cameron putter? En ja, er zijn een hoop putter merken in omloop.

Het verhaal van Tiger

Tiger kwam langs bij Scotty in de studio om wat aanpassingen aan de putter te maken. Tiger wist precies welke lengte en welk gewicht de putter moest zijn. Doordat er tot drie keer toe het swing gewicht aan moest worden gepast zaten er drie gaten in de putter. Er zat wat roest op dus deze werden afgedekt met rode verf. 

Tiger nam de putter mee naar huis op dinsdag en won die zondag zijn toernooi met de putter. Op maandag werd de klantenservice van Scotty Cameron overhoop gebeld; iedereen wilde een putter met 3 rode stippen…

Putter Tiger Woods

Scotty Cameron: alle geuren en kleuren

De putters van Scotty nemen je mee in een droom, een plek waar je nog verliefd kunt worden. Alleen de namen al van enkele van de Scotty putters; Laguna, Newport en Del Mar. Putters die vernoemd zijn naar het strand.

En dan de kleuren. Scotty Cameron kan het maken om putters te creëren in de meest gekke kleuren die niet met elkaar vloeken. En iedereen wil ze hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de headcovers waarvan meneer Cameron er toch minstens al duizend gedesigned moet hebben..

Welk type putters levert Scotty Cameron

‘’Welke type putters levert Scotty Cameron niet’’ was misschien een betere vraag geweest. De putters zijn leverbaar voor golfers met verschillende type putter swings, golfers die van verschillende vormen putters houden en daarnaast voor golfers van verschillende lengtes

Putter swing

Hoe en waar de shaft van de putter bevestigd is in de putter bepaald in hoeverre de putter tijdens een natuurlijke swing in een arc beweegt. Zie de afbeelding hieronder.

Putter swing

Het merk Scotty Cameron levert putters waarmee je beoogt recht naar achter en recht naar voren door de bal te bewegen (pendulum beweging). Dergelijke putters worden aangeduid als face-balanced. Uiteraard produceert het merk ook putters waarmee je in een arc door de bal heen beweegt, deze worden aangeduid als de zogeheten ‘’toe-balanced’’ putters. 
Putt je niet helemaal in een arc maar ook niet helemaal in een pendulum beweging? Dan zijn er ook nog tussenoplossingen van putters die door Scotty worden gemaakt en tussen toe-balanced en face-balanced in balanceren.

If it fits the eye

Het oog wil ook wat. En dan bedoelen we niet de schoonheid van de putter. Je kent vast wel het gevoel dat je hebt bij sommige clubs; ze zien er gewoon zo uit dat je die bal er lekker mee kunt slaan. Zo werkt het nou eenmaal ook bij putters. En daar heeft Scotty rekening mee gehouden.

De putters van Scotty Cameron zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zodat er voor iedereen iets bij zit. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan iets simpels als de de breedte van de putter of hoe de randen van de putter zijn afgewerkt; heel scherp of juist rond. 

Als we het hebben over dergelijke zaken dan betreft dit met name voorkeur van de individuele golfer. Zoals we als golfers allemaal weten is het vertrouwen dat je hebt meer dan de helft van het spel, daarom is het ook zeker heel erg belangrijk dat je ergens prettig tegenaan kijkt.

Lengte van de putter

Scotty Cameron putters zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. De gebruikelijk maten zijn een 33 (84cm), 34 (86cm) of 35 (89cm) inch putter. 

Als je wil bepalen welke putter lengte je nodig hebt van Scotty Cameron dan kun je eenvoudig meten welke maat je nodig hebt. Neem je huidige putter en ga in een comfortabele houding staan. 

Komt de teen van de grond? Dan is de putter te lang. Een maat kleiner is dan verstanding. Wanneer de hiel van de grond komt is de putter hoogstwaarschijnlijk te kort. Ga dan voor een maat groter.

Het kan ook dat je al weet dat de lengte van je huidige putter klopt. Je kunt dan je Scotty Cameron putter in dezelfde maat kiezen.

Lengte putter

Waarom is de lengte van de putter belangrijk?

De lengte van de putter erg belangrijk. Wanneer  de putter te lang is komt de teen van de grond en ben je geneigd om putts te gaan ‘’pullen’’ (ballen die naar links gaan).

Is de putter te kort? Dan ga je voorover buigen en klopt je ooglijn ten opzichte van de bal niet meer. Putts kunnen dan alle kanten op gaan.

Gewicht, loft & lie

Het gewicht van de putter kan een bepalende factor zijn. Echter is de standaard configuratie in de Scotty Cameron putters voor de meeste spelers ideaal.

Over de loft en de lie kunnen we kort zijn; 

  • er zijn 3.5 graden loft nodig om de bal op een green omhoog te laten komen voor een mooie rol gezien het feit dat de bal iets in het gras ligt. 
  • De lie, hoe de onderkant van de putter op het oppervlak staat, wordt voornamelijk bepaald door het kiezen van de juiste lengte

Over het algemeen zit je hier dus gewoon goed mee met de standaardconfiguratie Scotty Camerons.

Zelf aanpassingen doen aan de Scotty Camerom putters kan ook. Tools en gewichtjes koop je bij amazon.nl.

Welke Scotty Cameron zijn er op dit moment beschikbaar?

De huidige collectie Scotty Cameron putters bestaat uit een aantal series met verschillende uiterlijke kenmerken. Op dit moment zul je in de winkels de volgende series tegenkomen:

Scotty Cameron Select Putters

De Scotty Cameron Select putter lijn is zijn de, over het algemeen, wat smallere putters geïnspireerd op de welbekende blade stijl die we veel terugzien op de golfbaan. 

De meest bekende putter uit deze lijn is duidelijk de Scotty Cameron Newport (2). Onder Nederlandse golfers vind deze putter gretig aftrek. Mede om deze reden hebben voor dit model een speciale review geschreven om alle ins- en outs van dit model uit te lichten.

Scotty Cameron newport 2

Hieronder laten we je zien welke Scotty Cameron Select modellen er op dit moment verkrijgbaar zijn in Nederland. Mocht je al specifieke interesse hebben in een van deze putters en eventueel zelfs een putter aan willen schaffen dan hebben we de goedkoopste prijs per model alvast voor je uitgezocht. 

Op dit moment zijn de volgende putters van de Scotty Cameron Select lijn in omloop:

Scotty Cameron Phantom X

Naast de Scotty Cameron Select serie is er de Phantom X serie. De Phantoms zijn duidelijk mallet putters die een vrij futuristisch uiterlijk hebben meegekregen van meneer Cameron. 

De Phantom X, en dan voornamelijk de X in de naam, heeft zijn naam te danken aan de X aan de onderkant van de putters van dit model. Wanneer de putter op de grond 

Scotty Cameron X

Over het algemeen zijn de Phantom modellen geschikt voor alle golfers, of je nou speelt met een ‘’rechte’’ pendulum stroke of met een grote arc in je putter swing. Maak je geen zorgen. Scotty heeft aan je gedacht. Voor iedere stroke is er een Phantom putter in omloop. 

Hoe lager het model qua getal, hoe meer arc er in je putt swing zit. Kies je juist voor een hoger Scotty Cameron Phantom model dan is de putter juist meer face-balanced waardoor je dichter tegen een pendulum ofwel een rechte stroke aan zit. 

Scotty Cameron putters zijn zeker niet de goedkoopste. Daarom hebben we in ieder geval voor je uitgezocht waar je per Phantom model de putter voor de laagste prijs op het internet kunt krijgen.

Op dit moment zijn de volgende Phantom modellen verkrijgbaar:

Putters van Scotty Cameron koop je bij jumbosports.com en in beperkte mate bij amazon.nl.

Scotty Cameron

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!

Boyd Online Golfer Caddy

Wij zijn Boyd en Wouter van Online Golfer Caddy. Twee fanatieke golfers die graag een ronde lopen op de golfbaan. In onze vrije tijd werken we aan Online Golfer Caddy en schrijven we reviews, golf informatie, koopgidsen en andere informatie omtrent de golf sport. In sommige gevallen verdienen wij een commissie wanneer jij een product koopt via onze website. De kosten worden voor jou niet hoger, maar dit zorgt er wel voor dat we o.a. de hostingkosten kunnen betalen. Je leest er mee over in onze affiliatie disclaimer »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!