Home » Golfclubs » Golf grips vervangen

Golf grips vervangen

Overzicht

Product

Golf grips

Do It Yourself

Leer zelf je golf grips te vervangen.

Partner prijs

Golf grips vervangen

Wordt het tijd om je golf grips te vervangen of vraag je je af of het tijd is om nieuwe grips op je golfclubs te (laten) monteren?

Vraag je je af of je het zelf kunt doen en wat je daar dan zoal aan materiaal voor nodig hebt? En nog belangrijker, hoe ga je de grips dan vervangen? Want hoe krijg je zoiets straks op een golfclub gemonteerd?

Het antwoord: zeer eenvoudig. We leggen het je in dit artikel uit en laten je zien hoe je voor onder de 42 euro je gehele set zelf kunt regrippen.

Wanneer wordt het tijd om een grip van de golfclub te vervangen?

Maar eerst, wanneer wordt het nou tijd om die golf grips te vervangen (en dan hebben we het niet over je putter..)? Want ja, zoveel mensen hoor je er niet over. De meeste kenners geven toch wel aan dat minimaal eens per jaar je grips vervangen geen slecht idee lijkt te zijn. De grips zijn immers je enige connectie met de golfclub. Dan wil je er toch voor zorgen dat dit in ieder geval een fijne connectie is?

Waar kun je aan zien wanneer het tijd wordt om je grips te vervangen?

 • Je krijgt last van je schouder. Wanneer de golf grips op zijn moet je harder knijpen om ze goed vast te houden, het gevolg hiervan is dat je armen en schouders vast komen te zitten omdat je niet meer goed kunt swingen vanwege spanning
 • Als er zichtbare barstjes in je golfclub zitten, ze zijn dan uitgedroogd
 • Wanneer er gladde of glimmende plekjes op je grip zitten
 • Wanneer er harde plekken op je grips zitten
 • De plekken waar je je duim normaal houdt; deze plekken verslijten vaak het eerst

Hoe vaak vervang je golf grips?

We snappen dat het even een klusje is of wat geld kost, maar het komt je spel ten goede. Vervang zeker je golfgrips (voor een beter golfspel) na iedere 40 gespeelde ronden óf eens per jaar.

Een golfclub expert gaf zelf aan dat Tour pro’s hun grips eens per twee weken vervangen. Zij trainen dan wel veel, maar alsnog is het relatief gezien veel vaker dan bij de amateur.

‘t is natuurlijk wel zo dat zij ook om de euro’s spelen, maar als wij onze gemiddelde score iets omlaag kunnen krikken met het vervangen van de golf grips, dan zou iedereen dat volgens mij meteen doen.

Welke grip maat heb ik nodig?

Je bent zo ver dat je je grips gaat vervangen, maar welke maat grips passen dan het best bij je? Dat is erg gemakkelijk te bepalen:

 1. Neem je club vast zoals je dat normaal op zou doen op de golfbaan
 2. Voel nu of je middel- en ringvinger in je handpalmen drukken

Er zijn nu drie mogelijkheden:

 • Drukken je middel- en je ringvinger stevig in je handpalm? Dan is je grip te klein
 • Drukken je middel- en je ringvinger niet in je handpalm? Dan is je grip te groot
 • Drukken je middel- en je ringvinger heel lichtje in je handpalm? Dan heb je een goede grip

Hier moet wel bij vermeld worden dat grips een persoonlijke voorkeur betreffen. Je kunt uit bovenstaande stelregel wel een goede indicatie halen.

Golf grip maat/dikte bepalen door meten

Naast het opmeten van je golf grip door een club vast te pakken kun je ook meten welke golf grips je nodig hebt met behulp van een liniaal of een centimeter.

Je neemt de liniaal vanaf de palm van je hand tot aan het uiteinde van de langste vinger in je hand (meestal de middelvinger).

Golf grip maat meten
Meet van de handpalm tot het uiteinde van je langste vinger.

Grip maten

 • Junior: kleiner dan 12,7 cm (5 inch)
 • Undersize: tussen de 12,7 cm (5 inch) en 16,5 cm (6.5 inch)
 • Standard: tussen de 16,5 cm (6.5 inch) en 19 cm (7.5 inch)
 • Midsize: tussen de 19 cm (7.5 inch) en 22,9 cm (9 inch)
 • Jumbo: tussen de 22,9 cm (9 inch) en 25,4 cm (10 inch)

Wat heb ik nodig om de grips te vervangen?

Je hebt een aantal zaken nodig om je golf grips te vervangen. We gaan er in dit artikel vanuit dat je zelf geen werkplaats heb met allerlei materialen en gereedschappen. Het is echt een ‘’how to do this at home’’ artikel, zo hebben wij het namelijk zelf ook gedaan. 

Sommige golf grip vervang kits zijn all-inclusive; alle benodigdheden zijn dus meegeleverd bij de set. In andere gevallen koop je de grips los en dien je zelf te zorgen voor de overige benodigdheden. In onze grip set zat alles bijgeleverd voor een totaalbedrag van 42,99 euro.

Golf grips vervangen materialen
De minimale benodigdheden om een golf grip te vervangen. Je koopt het volledige pakket hier onder.

Vind de laagste prijs

Complete regripping kit met alle benodigdheden

Vind de laagste prijs:

amazon.nl (€41,99)
Laatste prijs update: 30 november 2023 - 02:25

Hoe vervang ik de golf grip?

Hoe ga je nou die grip zelf vervangen? We nemen het stap voor stap met je door en laten je met behulp van foto’s zien hoe je de stappen voltooid.

Ik heb in totaal 5 clubs vervangen. De eerste club ging goed, maar de tweede heb ik overnieuw moeten doen. Al met al was het goed te doen en ben ik ongeveer 50 minuten bezig geweest. Als ik een korte tip mag geven: spray nog een paar keer extra, hoe meer des te makkelijker het gaat.

Willem van Boekel

Stap 1: Verwijder de oude grip

Je verwijderd de oude grip door het (meegeleverde) mesje, dat overigens echt een mesje is met een haakje wat je onder de grip kunt plaatsen, door de golfclub heen te halen. Dit doe je vanaf de onderkant van je grip naar de bovenkant toe. Uiteraard altijd van je af bewegen met het mesje.

Golf grip verwijderen

Stap 2: Verwijder de oude tape

Het verwijderen van de oude grip is vaak eenvoudig, het verwijderen van de oude tape kan soms een vervelend klusje zijn. Je kunt proberen of je de tape er in een keer af kunt krijgen, anders wordt het schaven. 

Stap 3: Plak de nieuwe tape op de shaft

De tape heeft een niet-plakkend stuk aan beide kanten dus het opplakken van de tape is een fluitje van een cent. Plak de tape ongeveer een centimeter boven de rand van de shaft zodat je het laatste stukje om kunt vouwen de shaft in. Verwijder wel eerst even de twee stickerlaag, ofwel het niet plakkend stuk, voordat je naar binnen gaat vouwen.

Nieuwe tape op shaft

Stap 4: Sprayen!

We gaan bijna de grip vervangen. Spray de shaft met de opgeplakte tape in aan beide kanten. Goed insprayen, want dat maakt het opzetten van de nieuwe grip dadelijk gemakkelijker.

Spray nu de binnenkant van je nieuwe grip in, hou je vinger op het gaatje aan de onderkant, anders loopt alles eruit. Plaats na het sprayen (zo’n 8 à 10 keer) een vinger op de bovenkant van de grip en schud de grip in alle richtingen zodat de spray overal komt. Nadat je dit een minuut heb gedaan kunnen we beginnen met het echte werk van de golf grip vervangen.

Stap 5: Golf grip vervangen

Het vervangen van de golf grip gaat nu als volgt; neem de shaft en de golf grip (hou je vinger op de onderkant anders loopt alles eruit) in handen. 

Hou nu de shaft tegen de opening van de golf grip aan en zorg ervoor dat de grip in zijn geheel over de shaft heen glijdt. Dit kan in het begin uitdagen lijken maar het valt mee. Neem rustig je tijd, je hoeft niet te haasten, en je zult zien dat het lukt. 

Schuif de grip nu verder over de shaft, soms kan dit enige energie kosten. Wanneer de golf grip over de shaft shit hoef je alleen nog even de pointers op de grip goed te zetten (soms gaan deze tijdens het regrippen een beetje scheef staan). 

Nieuwe golf grips

Voila, je hebt je eigen golf grip vervangen, fluitje van een cent!

Welke grips kan ik gebruiken?

In basis kun je natuurlijk iedere grip gebruiken voor het vervangen van je golf grips. Het is wel belangrijk dat je er bij aankoop rekening mee houdt dat de grips soms zonder en soms met vervangingsset komen (mesje, tapje en spray). Lullig wanneer je vol enthousiasme de grips wil gaan vervangen maar de vervangingsset mist. 

Tijdens deze ronde van vervanging hebben wij de Saplize Midsize grips gebruikt. Tot nog toe zijn we erg onder de indruk van dit niet zo bekende merk. De prijs liegt er niet om, 41,99 euro voor 13 grips inclusief een vervangingsset is geen geld. Normaliter betaal je voor het laten vervangen van een hele set zo +- 200 euro. Tel uit je winst. 

De grips voelen lekker stroef en gaan tot nog toe erg goed mee. Voor 41,99 euro altijd het proberen waard wat ons betreft.

Wat zijn de beste golf grips?

Het is lastig om te benoemen welke golf grips het best zijn, net zoals het lastig is om te benoemen welke golf clubs het best zijn. 

Er zijn veel verschillende voorkeuren waardoor je eigenlijk niet kunt zeggen welke grips het best zijn. 

Uiteraard zijn er wel een aantal gerenommeerde merken in de wereld van de golf grips.

Het bekendste merk is toch zeker wel Golf Pride. Alleen bij Golf Pride zelf al heb je soorten uit tientallen verschillende grips. Echter zijn er binnen de collectie van Golf Pride wel meerdere modellen die ze duidelijk het meest verkopen. De populairste modellen uit de collectie van Golf Pride zijn de onderstaande (deze worden meer dan een miljoen keer per jaar verkocht):

Golf Pride Tour Velvet

De meest populaire golf grip wereldwijd. Golf Pride heeft deze grip voorzien van een super goede antisliplaag. Na jarenlang onderzoek hebben ze een rubber-blend ontwikkeld voor maximale duurzaamheid van de grip, comfort en vertrouwen. Wanneer je iets meer te besteden hebt dan is dit de grip voor jou. Hieronder hebben we alle producten voor je geselecteerd die je nodig hebt om je grips te vervangen. Je hoeft alleen nog maar zelf aan te klikken hoeveel grips je wil vervangen.

Vind de laagste prijs

Golf Pride Multi Compound

De Multi Compounds zijn zogeheten hybride golf grips waarin rubber en katoenen touw/koord met elkaar vermengd zijn. Bovenin de grip voel je iets meer katoen voor de perfecte all-weather grip terwijl onderin het rubber naast de voorgrond komt voor het gevoel.

Vind de laagste prijs

Vind de laagste prijs:

amazon.nl (€16,95)
Laatste prijs update: 30 november 2023 - 02:25

Golf Pride MCC Plus 4

Last but not least is een variant op de Golf Pride Multi Compound. In dit grip model is de rubberen onderzijde van de grip groter doordat er een aantal lagen tape verwerkt zijn waardoor je met nog meer gevoel kunt swingen. Minder knijpen en druk op de grip zijn het gevolg, waardoor je de bal verder en met meer precisie slaat.

Vind de laagste prijs

Vind de laagste prijs:

amazon.nl (€170,99)
Laatste prijs update: 30 november 2023 - 02:25

Jumbo golf grips vervangen

Op locatie bij de Jumbo Golf winkels kan jij je grips vakkundig laten regrippen. In de winkel van Jumbo golf is vakkundig personeel aanwezig die snel voor jou de golf grips kan vervangen. Wil je wel dat je golf grips vervangen worden, maar heb je geen tijd om naar de winkel te komen? Jumbo vervangt jouw golf grips en stuurt ze vervolgens weer terug naar jouw huisadres. En bij Jumbo betaal je alleen de materiaalkosten.

Golf grip vervangen

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!

Boyd Online Golfer Caddy

Wij zijn Boyd en Wouter van Online Golfer Caddy. Twee fanatieke golfers die graag een ronde lopen op de golfbaan. In onze vrije tijd werken we aan Online Golfer Caddy en schrijven we reviews, golf informatie, koopgidsen en andere informatie omtrent de golf sport. In sommige gevallen verdienen wij een commissie wanneer jij een product koopt via onze website. De kosten worden voor jou niet hoger, maar dit zorgt er wel voor dat we o.a. de hostingkosten kunnen betalen. Je leest er mee over in onze affiliatie disclaimer »

Maak kans op een Jumbo Golf cadeaukaart

Meld je aan om je exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste reviews & koopgidsen!