golfclubs
Golfclubs zijn de belangrijkste materialen die je kunt hebben in de golf sport. De golfclub is het enige dat tussen jou het en balletje in zit en kan beïnvloeden hoe jij de bal van A naar B verplaatst.
Veelgestelde vragen over golfclubs
Hieronder hebben we wat algemene vragen voor je beantwoord welke gaan over golfclubs. Staat jouw vraag er nou niet tussen maar ben je op zoek naar specifieke informatie die je nergens kunt vinden?
Stuur ons dan gerust een mailtje naar info@onlinegolfercaddy.com, wij denken graag met mee.
Er zijn aardig wat soorten golfclubs ontwikkeld in de loop der jaren, hieronder hebben we ze voor je opgesomd:
Putters
Putters worden gebruikt op de green om de hole mee af te sluiten op het zeer korte gras. Putters zijn er in alle soorten en maten, de mallet putter en de blade putter zijn de populairste varianten.
Chippers
Met een chipper kun je korte slagen spelen welke nog wel een klein beetje hoogte vereisen (lees 50cm hoogte)
Wedges
Met wedges kun je alle korte lage en hoge ballen spelen. Wedges worden zowel gebruikt rondom de green voor slagen binnen 20 meter als vanaf ongeveer 120 meter om naar de green te slaan.
Meestal worden wedges aangeduid met graden of letters op de golfclubs. 48 graden staat gelijk aan de pitching wedge, 52 graden staat gelijk aan de gap wedge, 56 graden staat gelijk aan een sand wedge en met 60 graden wordt een lob wedge aangeduid.
IJzers
Met de ijzers worden in principe alle precisieschoten geslagen. We gaan er even vanuit dat de meeste moderne sets beginnen met een ijzer 9 (waar er vroeger ook een ijzer 10 en 11 bestonden).
Met de ijzers slaan we de bal naar de green maar we kunnen er ook een bal mee afslaan van de teebox. Daarvoor kan een ijzer 2, 3, 4 of 5 handig zijn, vooral wanneer de fairway smal is.
Houten
De golfclubs die worden aangeduid als houten zijn in het leven geroepen om afstand te maken. Of dat nou vanaf de afslagplaats is of vanaf de fairway, dat maakt niet zoveel uit.
Houten, of woods, worden ook nog wel eens aangeduid als fairwaywood ten opzichte van een normale wood. Ik heb het verschil zelf nog niet gemerkt, maar dat zou aan mij kunnen liggen.
Omdat houten gemaakt zijn om afstand mee te maken hebben ze een wat logger uiterlijk. Er zit namelijk een klomp gewicht achter het clubblad, waar je afstand mee kunt maken. Ook zijn houten over het algemeen wat langer zodat je je clubblad snel kunt laten bewegen.
In de meeste moderne golfsets zit een houten ‘’5’’ en een houten ‘’3’’.
Hybriden
De hybriden zijn eigenlijk een tussenvorm tussen houten en ijzers. Enerzijds zodat je met de wat langere clubs wat makkelijker kunt slaan wanneer je een iets lager niveau hebt, anderzijds om meer afstand te kunnen maken met wat langere “ijzers”.
Drivers
Een driver is bedoeld om afstand te maken, heel veel afstand. Precisie is leuk, maar als die bal mijlenver ligt, in de fairway of net een beetje in de rough, dan ben je tevreden met een driver.
In principe kun je met een putter en een ijzer 7 de baan al over. Echter bestaat een volledige golfset meestal uit 14 golfclubs. Je hebt meestal een putter, vier wedges, zes ijzers, twee houten en een driver. Soms is er één of zijn er twee ijzers vervangen door een hybride. Meestal zijn dit de ijzers 4 en 5.
De meest gebruikte golfclub is eigenlijk altijd de putter. Als we we uitgaan van twee putts per hole dan zit je al op 36 putts. Welke andere club gebruik je 36 keer? Waarschijnlijk geen één, tenzij je aan het oefenen bent.
Er zijn veel verschillende merken golfclubs die goed zijn. Onder meer de volgende merken zijn erg betrouwbaar: Titleist, Mizuno, Callaway, Cobra, TaylorMade, Wilson Staff en Srixon.
Een goede complete golfset, geheel op maat kost je zo 2000 euro.
Een golfset waar prima mee gespeeld kan worden van een goed merk kan al gekocht worden voor +- 400 euro. Bijvoorbeeld tweedehands of een halve golfset.
Dat is lastig te zeggen. Vaak kun je wel beter beginnen met wat minder clubs van een goede kwaliteit dan met een volledige set met clubs die niet echt een goede kwaliteit hebben.
Uitgelicht
Vind de laagste prijs: